Mai multe detalii despre Gala Capital "Premiile industriei românești" puteți citi aici

Iată premiile acordate şi declaraţiile făcute de reprezentanţii companiilor câştigătoare.

 

INDUSTRIA AUTO:

 

PREMIUL I – STAR TRANSMISSION

PREMIUL II – CONTINENTAL

PREMIUL III – TE-ROX PROD

Continental: 15.000 de oameni au grijă că atunci and va urcaţi în maşină să fiţi în siguranţă

INDUSTRIA GREA

PREMIUL I – RELOC ELECTROPUTERE VFU CRAIOVA

PREMIUL II – RULMENȚI BÂRLAD

PREMIUL III – PROINVEST GROUP

Proinvest Group: Există industrie în România.

Rulmenţi Bârlad: Premiul acesta ne motivează şi ne onorează. Mulţumim revistei Capital.

Reloc Electroputere VFU Craiova: La Craiova se produc din nou locomotive.

INDUSTRIA MOBILEI

PREMIUL I – IKEA

PREMIUL II – ARAMIS INVEST

PREMIUL III – LEMET

IKEA: În spatele magazinului IKEA este o întreagă industrie, lucrăm cu foarte mulţi furnizori.

INDUSTRIA UȘOARĂ

PREMIUL I – MUSETTE

PREMIUL II – ROM PAPER

PREMIUL III – RIFIL SĂVINEȘTI

Rifil Săvineşti: Cu textilele în România începe să fie din ce în ce mai bine. Compania noastră este prima companie din România cu capital străin.

INDUSTRIA CHIMICĂ ȘI A MATERIALELOR DE CONSTRUCȚII

PREMIUL I – SAINT-GOBAIN

PREMIUL II – ADEPLAST

PREMIUL III – SIKA ROMÂNIA

Marcel Bărbut, Adeplast: Oamenii au înţeles că e mai ieftin să cumperi un produs un pic mai scump.

INDUSTRIA ALIMENTARĂ

PREMIUL I – ALBALACT

PREMIUL II – BETTY ICE

PREMIUL III – VELROM – VELPITAR

INDUSTRIA ENERGETICĂ

PREMIUL I – ROMPETROL RAFINARE

PREMIUL II – CEZ ROMÂNIA

PREMIUL III – ELECTROMAGNETICA

Electromagnetica: Sperăm ca de acum înainte să luminăm cât mai multe oraşe şi cât mai multe ţări.

CEZ România: Am pus România pe harta energiei regenerabile din Europa.

INDUSTRIA IT

PREMIUL I – BITDEFENDER

PREMIUL II – UBISOFT

PREMIUL III – ENDAVA

Endava: Nu ne-au plecat IT-iştii din ţară.

PREMII SPECIALE

Pentru TEHNOLOGIE și INOVAȚIE – OMV PETROM și EXXON MOBIL

Pentru CEA MAI MARE FUZIUNE din INDUSTRIA ROMÂNEASCĂ – HOLCIM-LAFARGE

Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor Publice: "Este pentru mine, ca ministru de Finanţe, şi mai ales că român, o bucurie să văd că industria produce. Sunt foarte multe lucruri bune de care ar trebui să ne mândrim. Aud tot mai des tot mai multe motive de a pune la încercare această strategie fiscală a Guvernului şi nu găsesc niciun motiv care să mă determine să renunţ la o parte din aceste măsuri. România trebuie să aibă o abordare mai îndrăzneaţă, pentru ca noi să recuperam din decalajul economic. Calculele făcute inclusiv la costurile de finanţare nu justifică renunţarea la Codul Fiscal. Obligaţia mea este să nu cresc niciun fel de taxe şi să nu adaug nicio altă taxă nouă. Îmi place să mă definesc că un ministru de Finanţe pro business".

MARELE PREMIU – AUTOMOBILE DACIA

Industria românească, azi

Mai are România industrie, având în vedere că în ultimii 25 de ani s-au închis zeci sau chiar sute de fabrici sau uzine? Exportăm doar materie primă întrucât nu avem capacitatea de a realiza produse finite cu valoare adaugătă mare?
Cel mai probabil, nostalgicii fostului regim comunist ar spune da, însă dacă ne uităm mai atenți putem observa că România nu este o țara dezindustrializată. Ba din contră.

Anul trecut cel mai mare aport la creșterea economică l-a avut industria, cei mai mulți angajați din economie activează în acest sector, cele mai mari investiții din economie și nu în ultimul rând cel mai mare profit brut dintre toate sectoarele de activitate aparțin tot de industrie.

Peste 50.000 de companii erau active la finele anului trecut în sectorul industriei. Chiar dacă numărul lor este de două sau chiar de trei ori mai mic față de cel din comerț (170 de mii) sau din servicii (aproximativ 190 de mii), în industrie se regăsesc cei mai mulți angajați. Conform datelor anunțate la finele anului trecut de Institutul Național de Statistică (INS), la nivelul anului 2013, în industrie activau 1,37 milioane de persoane. Chiar dacă la capitolul „cifră de afaceri“, industria era depășită, la nivelul anului 2013, de comerț, atunci când ne referim la investițiile brute realizate, cele din industrie sunt de peste patru ori mai mari decât cele din comerț, 51,3 mld. lei versus 11,6 mld. lei.

Citiți și:

Capital premiază cele mai performante companii din industrie
Candidaţii la Premiile industriei românești, secţiunea «auto»
Candidaţii la Premiile industriei românești, secţiunea «industrie grea»
Candidaţii la Premiile industriei românești, secţiunea «industria mobilei»
Candidaţii la Premiile Capital, secţiunea «industria alimentară»
Candidaţii la Premiile industriei românești, secţiunea "energie"
Candidaţii la Premiile industriei românești, secţiunea «IT»
Candidaţii la Premiile industriei românești, secţiunea industriei chimice și a materialelor de construcții

Dacă ne raportăm la profitul obținut de marile sectoare de activitate din economie și aici tot industria se află pe prima poziție, cu 14 mld. lei, valoare dublă față de rezultatul brut raportat de companiile din comerț sau de cele din servicii. Și dacă cele de mai sus nu sunt destul de convingătoare pentru a evidenția rolul industriei în economia românească, atunci vă precizăm că peste 23% din PIB provine din industrie, iar cel mai important aport la creșterea economică de 2,8%, raportată anul trecut, l-a avut industria.

Cum au fost desemnați câștigătorii

În ultimele săptămâni redactorii Capital au radiografiat toate sectoarele industriei și au propus mai multe companii care au performat anul trecut și în primul semestru al acestui an. Dintre acestea au fost selectate doar zece pentru fiecare sector, pe care le-am prezentat în cadrul revistei Capital, dar și pe site-ul www.capital.ro, cu povestea experienței relevante din 2014. La fiecare categorie am desemnat trei finaliști care vor fi premiați în cadrul evenimentului din această seară.

Recunoaştem, în acest fel, performanţele deosebite obţinute de-a lungul unui an în afaceri, pentru că România are nevoie de companii care să dovedească faptul că succesul este posibil chiar şi în perioada de criză. Pentru a desemna companiile nominalizate și câştigătorii premiilor, am analizat rezultatele financiare ale companiilor, dar şi alte elemente relevante pentru performanţa acestora. Am ţinut cont de rezultatele înregistrate anul trecut, luând în considerare evoluţia unor indicatori precum profitul net, rezultatul operaţional, activele totale, cote de piaţă. Investiţiile realizate au fost evaluate nu doar prin prisma mărimii acestora, ci şi a capacităţii de a crea locuri de muncă, de a transmite efecte pozitive mai departe în economie. Am urmărit, de asemenea, acţiunile de marketing, inovaţiile, deciziile strategice, produsele noi lansate anul trecut şi la începutul anului acesta, nişe noi de piaţă deschise etc.

Am ţinut cont de tranzacţiile importante pe care candidaţii le-au realizat, de contractele mari încheiate sau licitaţiile câştigate. Implicarea în proiecte de responsabilitate socială, de caritate privată au contat atât pentru marele premiu, cât şi pentru cele sectoriale.
Și pentru că un eveniment de asemenea amploare nu poate fi realizat fără sprijinul unor parteneri le mulțumim  pe această cale companiilor  OMW Petrom, Cris-Tim, Garanti Bank, EximBank, Schlumberger și Athenee Palace Hilton.

11 PREMII pentru Industria românească

Categorii

Cea mai bună companie din energie

Cea mai bună companie din sectorul auto

Cea mai bună companie din industria grea

Cea mai bună companie din industria chimică și a materialelor de construcție

Cea mai bună companie din industria mobilei

Cea mai bună companie din industria ușoară

Cea mai bună companie din sectorul alimentar

Cea mai bună companie din sectorul IT

Premii speciale

Marele Premiu