Gala Capital “Premiile Industriei Românești”

Cel mai important sector din activitatea economică a României este industria. Aproape un sfert din PIB este realizat de companiile din acest sector. Capital i-a premiat pe cei mai importanți jucători din industrie în cadrul Galei Premiilor Industriei Românești, eveniment care a avut loc luni seara la Hotel InterContinental din București.

“Industria producătoare de mașini și componente auto”

Premiul 3:  Ford România

Se acordă pentru cea mai mare campanie de recrutare derulată în ultimii doi ani, prin care au fost deja angajate peste 1500 de persoane, iar recrutările continuă. Grație unei noi investiții de 200 milioane de euro, în curând vom putea cumpăra EcoSport „made in Romania”.
 

Premiul 2: Robert Bosch

Pe acest loc se află unul dintre cei mai mari angajatori din Transilvania, care în ultima perioadă a derulat investiții de 63 milioane de euro, în special în dezvoltarea unităților de producție de la Cluj și Blaj.

Premiul 1: Automobile Dacia

Compania din Mioveni se află în anul „all new Duster”, după cum îl numesc oficialii companiei. În acest an, la uzina din Pitești a început producția noului Duster, ceea ce confirmă drumul de success al companiei.

“Industria Energetică”

Premiul 3 – Oil Energy Trading

– Se acordă pentru intrarea pe piața de distribuție a carburanților a unui nou jucător, care vrea să ajungă în scurt timp la o rețea de 200 de stații. Este vorba despre Oil Energy Trading sau Țiriac Energy, parte a grupului deținut de Ion Țiriac.

Premiul 2 – Electro -Alfa

Premiul 2 ajunge la o compania care a marcat, în 2016, 25 de ani de la înființare. În toată această perioadă, investitiile în dezvoltare și creșterea capacității de producție au reprezentant principala preocupare a acționarilor. În acest an, compania a demarat lucrările la o nouă fabrică, prin care numărul de personal urmează să fie majorat anul viitor cu 20%.

Premiul 1: Romgaz

Compania a făcut cea mai mare descoperire de gaze naturale pe uscat din ultimii 30 de ani, la Caragele, județul Buzău, unde a investit 40 milioane de euro și continuă să investească încă 100 de milioane, creând totodată câteva zeci sau chiar sute de noi locuri de muncă.

Industria chimică, fabricarea medicamentelor şi anvelopelor

Premiul 3: Policolor

 Pe acest loc se află un jucător important pe piața de lacuri și vopsele, care a investit în acest an 1,5 milioane de euro în cercetare și dezvoltare  și a făcut un pas important spre demararea lucrărilor la o nouă fabrică.

Premiul 2: Antibiotice Iași

Datorită investițiilor de 4,5 milioane de euro, derulate, în ultimii 10 ani, în fluxul de fabricație al Nistatinei, compania a obținut anul acesta, din partea celui mai important organism farmaceutic din SUA, titulatura de standard de referință la nivel mondial.

Premiul 1: Rompetrol Rafinare

Este singura companie de pe piața locală care deține o divizie de petrochimie în cadrul celor două rafinarii pe care le operează: Petromidia Năvodari, cea mai mare din România și una dintre cele mai moderne din regiunea Mării Negre, și Vega Ploiești– cea mai veche unitate de prelucrare aflată în funcțiune.

Industria grea

Premiul 3: Proinvest Group

Premiul  3 – merge către o companie specializată în prelucrarea oțelului, care în urmă cu doi ani a început un program investițional de 22 milioane de euro care se derulează până în 2020 si care vizează modernizarea și retehnologizarea capacităților de producție și dezvoltarea de noi produse.

Premiul 2:  Arcelormittal Galati

Revine celui mai mare producător național de oțel pentru investițiile în modernizare și noi capacități de producție, anual bugetul de investiții fiind de aproximativ 40 milioane de euro. Obiectivul finalizat anul trecut a fost Furnalul nr 5.

Premiul 1: ALRO

Alro, cel mai mare producător de aluminiu din Europa Centrală și de Est, a devenit anul trecut furnizor pentru cel mai important producător de aeronave  din lume – Airbus. Mai mult, în toamna acestui an, compania de la Slatina a aniversat 20 de ani de la listarea la Bursa de Valori București și 15 ani de la privatizare.

Industria uşoară

 

Premiul 3 – Pehart Tec Grup

Unul dintre cei mai mari producători de hârtie din România. Grupul care deține trei fabrici a fost preluat integral anul acesta de către fondul de investiții Abris Capital.

Premiul 2: Formens

Se acordă celui mai cunoscut nume din producția de costume barbătești din România, exportator în foarte multe țări, investitor în dezvoltare și angajator de top, cu peste 2250 de salariați în prezent

Premiul 1: Vrancart

Compania Vrancat a realizat anul trecut o creștere a afacerilor cu 40%, ca urmare a unui amplu proces de modernizare și achiziții, fiind totodată unul dintre principalii jucători din industria de hârtie și ambalaje.

Industria alimentară

Locul 3 îi revine liderului național al pieței băuturilor alcoolice, care în această toamnă a realizat prima producție de distilat de malț care va sta la baza primului single malț produs în România. Totodată, compania a anunțat că intră pe piața din SUA, prin deschiderea unei distilerii după modelul si dimensiunile celei existente în România. Este vorba despre Alexandrion Grup România

Premiul 2 merge către o companie din inima Ardealului, pentru investitiile realizate în calitatea produselor. Din acest an compania a devenit si principalul furnizor al unui renumit lanț de restaurante fast-food. Este vorba despre Transavia, liderul pieței de carne de pasăre din România.

Premiul 1: Romaqua

Romaqua Group este liderul pieței de apă mineral naturale, având în portfoliu branduri de succes precum: Borsec, Stânceni, Giusto, Albacher sau Aquatique. Anul acesta se împlinesc 10 ani de la lansarea pe piața a apei naturale oligominerale Aquatique, compania având exporturi în China si mai nou Marea Britanie și SUA.

Industria prelucrătoare

Premiul 3 este deținut de o companie care a reușit să reînvie unul dintre cele mai iubite branduri din perioada comunistă. Deși momentan la noi în țară se face doar proiectarea și asamblarea produsului, există șanse mari ca România să aibă, din nou, o fabrică de biciclete. Așadar, compania Atelierele Pegas câștigă locul 3. 

Premiul 2 se acordă pentru investițiile de aproximativ 20 de milioane de lei realizate în extinderea lantului de magazine și in dezvoltarea capacitatii de producție a companiei, care a ajuns astfel la peste 1600 de salariați. Este vorba despre Lemet.

Premiul 1: Chimsport

Creată în 1999, Chimsport este cel mai mare producător de echipamente sportive, cu o cifră de afaceri de peste 93 milioane de lei în 2016 și o prezență globală pe piețe de desfacere din SUA, Europa sau Japonia. La fabrica din Orăștie, compania produce clăpari, patine cu rotile și schiuri.

Industria materialelor de construcţii

Pe locul 3 se află o companie care investit anul acesta 10 milioane de euro într-o nouă unitate de producție modernă în judetul Neamț, unde a angajat deja 40 de persoane. Anul trecut, compania a aniversat 25 de ani de la inființare și deține poziția de lider al pieței de pavele și borduri din România. Este vorba de Elis Pavaje.

Premiul 2  se acordă pentru achiziția platformei Hidromecanica 2 din Brașov și demararea unui plan de investiții de 20 milioane de euro. Totodată, compania înregistrează an de an creșteri importante a cifrei de afaceri. Este vorba despre Bilka Steel.

Premiul 1: Teraplast

Producătorul de materiale pentru piața construcțiilor și a instalațiilor, Teraplast, este primul grup industrial român care s-a extins în Serbia în ultimii 25 de ani, iar pe plan local a achiziționat producătorul de țevi de apă și gaz Politub și a intrat în acționariatul producătorului de țiglă metalica Depaco.

Tehnologie şi inovaţie

Principala realizare în anul 2017 a companiei ce se află pe locul 3, este transformarea centrului de consultanță local în cel mai important centru european pentru tehnologiile SAP, cu o cifră de afaceri de 57 milioane de euro și peste 600 de clienți. Este vorba despre SAP România.

Pe locul 2 se află compania băcăuană Aerostar.

După anul 2000, firma băcăuană a demarat un ciclu de transformare şi retehnologizare. Proiectele companiei din prezent au în vedere înlocuirea unor produse/servicii din domeniul apărării cu cele mai noi generaţii.

Premiul 1: Elmas Brasov

Anual, angajații Elmas gândesc și construiesc între cinci și sapte proiecte, mare parte dintre acestea fiind de mare anvergură și cu un grad ridicat de inovație. Spre exemplu: soluții de arhivare de ultimă generație, sisteme de parcări auto pe spatii mici sau ascensoare care să înlocuiască celebrele pasarele pietonale, cum sunt cele de pe DN1.

MARELE PREMIU: Continental

Continental a ajuns cel mai mare angajator privat din țară, cu peste 18.000 de salariați la finele anului trecut în cele cinci divizii aflate în plină expansiune în România. Compania deţine șapte unităţi de producţie și patru centre de cercetare şi dezvoltare în mai multe județe din România si în acest an și-a propus să ajungă la pragul de 20.000 de salariati.

PREMII SPECIALE:

După o perioadă de câțiva ani în care s-a aflat în insolvență, cel mai mare producător de energie electrică din România a obținut în ultimii doi ani rezultate financiare care atrag invidia și celor mai performante companii private. Compania de stat a anunțat și realizat în acest an investiții importante în unitățile de productie pentru a-și păstra poziția de lider al sectorului. Așadar premiu special pentru cea mai importantă redresare financiară merge către HIDROELECTRICA.

Al doilea premiu special este pentru cel mai ambițios proiect de modernizare a producției.

Această companie  a ajuns unul dintre cei mai mari angajatori din industria materialelor de construcţii, cu un număr mediu de circa 815 muncitori. De asemenea, Grupul Macon, căci despre el este vorba, are ca obiectiv implementarea managementului de tip Kaizen şi robotizarea producţiei până în 2020. 

Al treilea premiu special și ultima distincție din această seară se acordă pentru cel mai nou sistem de BCA. Producătorul Celco urmează să pună pe piaţă un sistem de BCA destinat exclusiv termoizolaţiilor structurilor de beton, care permite realizarea unei întregi clădiri din BCA. Invităm reprezentantul Celco să ni se alăture pe scenă.