Gala Capital Companii de elită, ediția, 2024, a onorat activitatea și rezultatele Institutului de Cercetări Electrotehnice (ICPE) printr-un Premiu special pentru cercetare și inovație în tehnologii eletrotehnice pentru o dezvoltare durabilă.

„Cei 47 de ani de activitate și tradiție reprezintă pentru noi un activ deosebit de important. Este o moștenire care ne onorează. Și care ne obligă să menținem activitatea în sectorul de cercetare și proiectare electrotehnică, să dezvoltăm noi echipamente pentru industria românească. Premiul acordat astăzi de către revista Capital ne onorează”, a declarat Daniel Iovănescu, director general adjunct ICPE.

O istorie începută în anii ’50

Istoria ICPE începe, de fapt, cu mai bine de șapte decenii în urmă, odată cu înființarea Institutului de Cercetări Electrotehnice. Acesta a luat ființă la 5 august 1950, ca urmare a primului plan de electrificare al României. Proaspătul institut avea ca obiecte principale de activitate efectuarea de studii și cercetări în sectorul electroenergetic.

Situația a evoluat însă rapid.

„Dezvoltarea industriei electrotehnice a impus apariția unor preocupări noi în domeniul proiectării de capacități industriale. Motiv pentru care institutul a fuzionat în 1954 cu o direcție de proiectare electrotehnică din cadrul Ministerului Energiei Electrice. Moment în care a luat denumirea de ICPET”, a explicat Daniel Iovănescu, pe scena Galei Capital Companii de elită.

Conform sursei citate, în anul 1957, ICPET a trecut în subordinea Ministerului Industriei Grele. Astfel, a rămas doar un sector de cercetare pe care l-a dezvoltat puternic. Focusul a fost pe domeniile din ce în ce mai complexe ale electrotehnicii și electronicii.

În 1964, a survenit o altă schimbare. Institutul a trecut în subordinea Ministerului Industriei Construcției de Mașini, sub denumirea de ICPE.

Potrivit directorului-adjunct al institutului, s-a menținut o structură mixtă de cercetare și proiectare. Aceasta, s-a focusat tot mai mult de industrie prin preocupările sale.

Pepinieră pentru sectorul electrotehnic

„Institutul a dezvoltat o tradiție în formarea specialiștilor și menținerea unui climat tehnico-științific. ICPE a stat la baza sectorului electrotehnic, din care s-au desprins noi institute”, a precizat Daniel Iovănescu.

Astfel, în 1963 a luat naștere Institutul de proiectări pentru aparataj electrotehnic și instalații de automatizare. În 1966 a apărut Institutul de cercetări electronice. Iar în 1967 – Institutul de proiectare a uzinelor și instalațiilor pentru industria electrotehnnică.

„În 1992, din ICPE s-au desprins opt societăți comerciale. Acestea funcționează și astăzi pe platforma noastră industrială. Și onorează cu succes sectorul electrotehnic”, a mai declarat reprezentantul institutului în cadrul Galei Capital.

Ulterior, în anul 2000, din ICPE a luat naștere Institutul național de cercetare-dezvoltare și inginerie electrică, cunoscut astăzi sub denumirea de ICPE-CA.

Lider al industriei

Doi ani mai târziu, ICPE a fost declarat, prin hotărâre de guvern, societate comercială de interes strategic. Iar în anul 2007 institutul s-a privatizat.

„ICPE a parcurs un drum lung și anevoios. Dar acesta a fost plin de realizări și împliniri profesionale. Institutul și-a câștigat statutul de lider în industria electrotehnică românească. Acestea realizări deosebite au fost posibile, în primul rând, datorită muncii, dăruirii și devotamentului cercetătorilor, specialiștilor și managerilor care au condus acest institut”, a subliniat Daniel Iovănescu.

Printre cei care au marcat evoluția ICPE, se numără profesor doctor Alexandru Nicolau, profesor doctor Roman Stere, profesor doctor Gheorghe Hortopan, profesor doctor Dumitru-Felician Lăzăroiu, profesor doctor Florin-Teodor Tănăsescu, inginer Nicolae Bârcă, profesor doctor Nicolae Vasile.

Astăzi, ICPE SA este o societate cu capital privat. Prin centrele sale, institutul are o contribuție esențială la dezvoltarea sectorului eletrotehnic. Prin activitatea sa, ICPE cercetează, proiectează și dezvoltă echipamente electrice speciale, din domenii precum mobilitate electrică, aparate electrice, cabluri electrice speciale, centrale fotovoltaice, energie regenerabilă, eficiență energetică, automatizare industrială, electrotehnologii, robotică, industrializare 4G, dar și procese de fabricație complementară.

Revista Capital Top 300 companii este disponibilă la punctele de difuzare a presei și online, pe site-ul edituradecarte.ro. Ediția 2024 a Galei Capital Companii de elită poate fi urmărită pe canalul YouTube Hai România.