Criza energetică ce a bântuit Europa ne-a arătat cât de importantă este securizarea acestei resurse. Din această perspectivă, compania Transgaz este una esențială, drept pentru care echipa Capital l-a nominalizat pe directorul general al Transgaz, Ion Sterian, pentru acordarea unei distincții pentru consolidarea siguranței energetice a României. Elisabeta Ghidiu, șefa Departamentului Strategie și Management Corporativ Transgaz, a primit distincția acordată lui Ion Sterian.
La ridicarea distincției, Elisabeta Ghidiu a spus: ”În numele directorului general, va mulțumim pentru această distincție, suntem onorați, dar acest premiu ne si responsabilizează. Așa după cum știți, Transgaz, în calitate de prima multinațională românească cu capital majoritar de stat din sectorul energetic, a reușit construcția a mai multor gazoducte: BRUA faza 1, gazoductul Ungheni – Chișinău, dezvoltările din partea de Nord-Est și alte investiții majore. Toate acestea au fost făcute cu un scop clar: creșterea securității energetice a României, a Uniunii Europene, a regiunii. Pentru creșetrea și dezvoltarea economiei naționale”.
Întregul eveniment poate fi vizionat live pe canalul de Youtube Hai România.
Investiții uriașe
Pentru dezvoltarea durabilă a infrastructurii de transport gaze naturale din România, Transgaz și-a asumat prin Planul de Dezvoltare a Sistemului Naţional de Transport a gazelor naturale (PDSNT) pe următorii 10 ani, un amplu program investiţional, cu proiecte de investiții estimate la aproximativ 3,2 miliarde euro, investiții care permit alinierea SNT la cerinţele de transport şi operare europene, la cele ale Acordului Verde European privind decarbonizarea.
Dintre proiectele majore putem aminti în principal: Dezvoltarea pe teritoriul României a Coridorului Sudic de Transport pentru preluarea gazelor naturale de la ţărmul Mării Negre; Amplificarea coridorului de transport bidirecţional Bulgaria – România – Ungaria -; Dezvoltarea-Modernizarea infrastructurii de transport gaze naturale în zona de Nord-Vest a României; Creșterea capacității de transport gaze naturale a interconectării România – Bulgaria pe direcția Giurgiu – Ruse; Interconectarea România – Serbia; Dezvoltarea sistemului SCADA pentru Sistemul Național de Transport Gaze Naturale;
Pe lângă proiectele majore amintite mai sus, în Programul de Modernizare și Dezvoltare Investiții pentru anul 2023 și a estimărilor pentru perioada 2024-2025 sunt cuprinse și investiții în dezvoltări cu o valoare estimată de 536 milioane euro, investiții care să contribuie la extinderea Sistemului Național de Transport în zone cu sisteme de distribuție nou înființate.
Viitorul a început deja
Ion Sterian crede că, în următorii zece ani, hidrogenul va juca un rol important. În context, Transgaz este preocupat de extinderea și modernizarea infrastructurii existente prin potențialul integrării hidrogenului din surse regenerabile și cu emisii scăzute de carbon în sistemul de transport gaze naturale. În acest sens, a fost semnat cu Banca Europeană pentru Investiții (BEI) un Acord privind furnizarea de servicii de consultanță pentru elaborarea și dezvoltarea unei strategii de decarbonizare a rețelei de transport gaze naturale din România.
Tot în acest sens vine și acordul semnat cu Fondul de Investiții al Inițiativei celor 3 Mări, semnat în luna aprilie, anul trecut, în marja Forumului Economic de la Davos. Transgaz este interesată să dezvolte proiecte strategice de infrastructură de gaze naturale în România, care să contribuie la securitatea energetică și la tranziția către neutralitatea emisiilor de carbon.