Gala Gimnasticii Românești. Nadia Comăneci: Ca să fii un campion, trebuie să te antrenezi ca un campion

Gala Gimnasticii Românești

SURSA FOTO: AGERPRES

Gala Gimnasticii Românești din data de 16 februarie 2024 a fost o experiență plină de emoție, care a adunat mii de iubitori ai gimnasticii în sala Circului Metropolitan.

Gala Gimnasticii Românești

Gala Gimnasticii Românești. Într-o arenă plină de magie, cu fiecare detaliu ales cu grijă, a avut loc ceremonia de premiere a gimnastilor anului 2023. Momentul acordării premiilor a fost îmbinat cu spectaculoase evoluții artistice, care au captivat publicul cu suspansul lor. Foști sportivi remarcabili au oferit numeroase momente pline de emoție și admirație, bucurând și impresionând spectatorii din întreaga lume.

Numărul impresionant al iubitorilor de gimnastică prezenți la eveniment a fost remarcabil. Acești români, fie direct, fie indirect, prin contribuțiile lor financiare, susțin acest sport. Prin prezența lor la acest eveniment și la competițiile de gimnastică din ultimii ani, ei transmit un mesaj puternic autorităților: gimnastica continuă să ocupe un loc central în inimile atât ale generației adulte, cât și ale celei tinere.

Nadia Comăneci, mesaj pentru sportivii prezenți

Nadia Comăneci, multiplă campioană olimpică și președinta de onoare a Federației Române de Gimnastică, a transmis un mesaj video emoționant în cadrul ceremoniei. În mesajul său, a felicitat cu căldură sportivii pentru realizările lor din 2023.

„Vă felicit pentru ambiţia, determinarea, perseverenţa cu care aţi muncit ca să arătaţi lumii că gimnastica românească renaşte prin voi toţi.

Vă doresc să vă bucuraţi de sărbătoarea rezultatelor voastre pe care le-aţi obţinut şi de munca enormă depusă. Ca să fii un campion, trebuie să te antrenezi ca un campion. Felicitări din nou tuturor încă o dată, ne vedem la Paris!”, a spus Nadia Comăneci.

Gala Gimnasticii Românești. 700 de medalii pentru România

Carmencita Constantin, președinta Federației Române de Gimnastică, a exprimat mândria ei pentru faptul că gimnastica a adus peste 700 de medalii pentru România.

„Mă bucur că sunteţi prezenţi aici în număr mare pentru a cunoaşte actuala generaţie şi rezultatele frumoase obţinute în anul care a trecut. Această generaţie a adăugat la palmaresul impresionant al gimnasticii româneşti care se ridică la peste 700 de medalii, dintre care 40 olimpice, un număr de încă 23 de medalii, dintre care 16 de aur”, a afirmat ea.

Aceasta își dorește ca Jocurile Olimpice din acest an să reprezinte un moment al renașterii gimnasticii românești.

„Sunt gimnaştii noştri, ai tuturor, ei concurează sub drapelul tricolor, iar prin ei toată România îşi readuce aminte sentimentul de mândrie naţională. Anul acesta avem nevoie de un dram de noroc pentru a ne atinge visurile, pentru ca gimnastica românească, cea care a bucurat atâtea generaţii de români, să renască precum pasărea Phoenix”, a adăugat Carmencita Constantin.

Sabrina Voinea şi Andrei Muntean, cei mai buni sportivi ai anului 2023 la gimnastică artistică

Sabrina Voinea și Andrei Muntean au fost desemnați cei mai buni sportivi ai anului 2023 în gimnastica artistică, în cadrul Galei Gimnasticii Românești organizate cu fast.

Sabrina Maneca Voinea s-a remarcat prin obținerea medaliei de bronz la sol la Campionatele Europene și prin ocuparea locului 4 la Campionatele Mondiale în aceeași probă. De asemenea, a fost un membru valoros al echipei naționale a României, alături de Ana Maria Bărbosu, Amalia Ghigoarţă, Lilia Cosman, Andreea Preda și Ella Oprea Creţu, care a reușit să se califice la Jocurile Olimpice de la Paris, marcând întoarcerea României la această competiție după o pauză de 12 ani.

Voinea a fost urmată în clasamentul celor mai bune gimnaste de Alexia Vânoagă, Ana Maria Bărbosu, Amalia Ghigoarţă, Lilia Cosman, Andreea Preda, Anamaria Mihăescu, Ariana Cotu, Miruna Botez și Marcela Cercea.

Sabrina Voinea, desemnată cea mai bună gimnastă a anului precedent, a exprimat dorința ei de a colabora cu celelalte membre ale echipei olimpice pentru a aduce medalii României la Jocurile Olimpice.

„Mulţumesc mult pentru acest premiu şi pentru această gală minunată. Vă promitem că vom trage tare de noi pentru a ne îndeplini visul şi a aduce medalii pentru România”, a menţionat ea.

La gimnastică artistică masculin, Andrei Muntean s-a clasat pe locul întâi

În cadrul gimnasticii artistice masculine, Andrei Muntean a ocupat locul întâi, obținând calificarea la Jocurile Olimpice de la Paris, după ce a obținut locul 30 la Campionatele Mondiale de la Anvers. În clasamentul realizat de Federația Română de Gimnastică, el a fost urmat de Robert Burtănete, Radu Iustin Mihai, Gabriel Burtănete, David Puicea, Norbert Marcu, Rafael Szabo, Emilian Neagu, Nicholas Ţarcă și Nicolae Bera.

Andrei Muntean și-a exprimat și el dorința ca, în viitor, românii să fie mândri de rezultatele gimnaștilor, subliniind importanța performanței și a reprezentării țării în competițiile internaționale.

„Îi felicit pe colegii mei pentru rezultatele obţinute, dar şi pe antrenorii federaţiei, cărora le mulţumesc pentru toată susţinerea şi tot ce au făcut pentru noi. Promitem toţi ca pe viitor să muncim mult mai mult şi să obţinem rezultate cât mai frumoase, iar românii să fie mândri de noi”, a spus Muntean.

David Gavrilovici, cel mai bun sportiv al anului 2023 la gimnastică aerobică

Trofeul pentru cel mai bun sportiv al anului 2023 la gimnastică aerobică i-a revenit lui David Gavrilovici, vicecampion european la trio, dans aerobic şi cu echipa României. El a fost urmat în clasamentul acestei categorii de Claudia Ristea, Leonard Manta, Sandra Dincă, Daria Mihaiu, Larisa Şuiu, Vlăduţ Popa, Daniel Ţavoc, Antonio Surdu şi Mădălin Boldea.

Melisa Fărcuţa a fost desemnată cea mai bună gimnastă junioară. Ea a cucerit 4 medalii de aur în întrecerea juniorilor la Campionatele Europene (trio, grup, dans aerobic şi cu echipa României).

Trofeele pentru sportivii medaliaţi au fost înmânate de trei mari campioni ai gimnasticii româneşti: Simona Amânar, Isabela Lăcătuş şi Marian Drăgulescu.

În cadrul Galei de la Circul Metropolitan a fost lansat şi imnul gimnasticii româneşti compus de Andrei Păunescu (muzică şi versuri).

Gimnastica are nevoie de sprijin

Rezultatele actuale ale gimaștilor probabil că nu se puteau realiza fără sprijinul financiar și moral a mai multor iubitori ai sportului.

Actuala conducere a Federației Române de Gimnastică au lansat un apel public pentru sprijinirea acestei discipline sportive îndrăgite.

Astfel, pe lângă bugetul alocat de stat, la cele mai multe federații fiind insuficient pentru atingerea obiectivelor, s-au alăturat mai multe companii care contribuie la asigurarea pregătirii loturilor de gimnaști de la toate secțiile aflate în coordonarea Federației Române de Gimnastică. Actualii susținători sunt: OMV Petrom, Fundația Casa Campionilor , Renovatio, Romgaz,  Lidl , Fundația Forgym, Apleona, B&B Collection, Maspex – Bucovina, Lingemann, Brenntag, Nestle Romania, Remedia, Christian Moreau, Iwa, Toyota, Uzinsider, Venturelli, Catena, Swissmed, Edenred, Globalworth Foundation, Asociatia Copacul Dorintelor, Dr.Elena Martin, Total Dream, Credit Fix , Benvenuti, Ctt Transport, Tanex , Dream Sport Magazin, Fundația Nadia Comăneci, Scc Erbasu, Matrix, Heinner, Mizar, Reteaua-Medicala Pro Bio

Gimnastele actuale care fac parte din echipa care va participa la Olimiadă, spre exemplu, fac parte din programul „Ţară, ţară, vrem campioane”, coordonat de Mariana Bitang şi de Octavian Bellu şi finanţat de OMV Petrom.

O altă realizare importantă, realizată în urma apelului, o reprezintă acțiunea de modernizare a sălii de gimnastică din cadrul Complexului Olimpic Sydney 2000 de la Izvorani.

Pe lângă implicarea COSR, Fundația Casa Campionilor, prin d-na Mariana Bitang și OMV Petrom, s-a implicat în achiziția unui fast track necesar în cadrul antrenamentelor specifice gimnaștilor juniori și seniori. Este vorba de un echipament care  care lipsea până acum.

Instalare Fast Track oferit de Fundația Casa Olimpică cu sprijinul OMV Petrom

Din luna februarie, gimnaștii României vor avea condiții de pregătire apropiate de cele ale echipelor țărilor cu care vor intra în competiția olimpică.