Metoda Mifne pune familia în centrul intervenției terapeutice și a fost adoptată la nivel internațional. Bazele conceptului Mifne au fost puse de către dr. Hanna Alonim, in Israel, in anul 1987. Sînziana Burcea a adus conceptul la Piatra Neamț. Ea a înființat primul și singurul centru de acest tip din România și al doilea din Europa, după Elveția.

Evenimentul a fost organizat de Mifne România în parteneriat cu Marea Mișcare, două organizații non-profit.

Evenimentul a fost găzduit de Amalia Enache, ambasador al Galei Mifne. Programul serii a inclus momente artistice remarcabile, discursuri emoționante și o licitație caritabilă.

Expert Dr. Hanna Alonim a fondat metoda Mifne în 1987. Aceasta este o voce respectată la nivel mondial în domeniul autismului și sănătății mintale. De-a lungul ultimilor 18 ani, Dr. Hanna Alonim și psihoterapeut Sînziana Burcea au construit o relație profundă bazată pe încredere și o viziune comună.

Această legătură este fundamentul înființării Centrului MIFNE din România, în 2021. În ultimii trei ani, Dr. Hanna Alonim a investit expertiza sa în formarea unei echipe dedicate la Piatra Neamț. Sub supervizarea constantă și cu sprijinul direct al centrului Mifne din Israel, această echipă a devenit un pilon important în aplicarea metodei.

Invitați și momente speciale la gala Mifne

Atena Boca este fondatoarea celei mai puternice comunități de mame din România, „La Primul Bebe”. Aceasta are în comunitate 250.000 de părinți. Ea a venit cu asigurarea că metoda Mifne va fi făcută cunoscută și în cadrul acestei comunități.

Maia Morgenstern a adus un moment artistic emoționant, explorând temele copilăriei.

Ray’s Dance, înființat Andrei și Laura Scrab, prin vicecampionii mondiali ai lor, ne-au purtat într-o poveste a grației și pasiunii prin magia dansului.

Ansamblul Folcloric „Codrii Neamțului” a fost înființat de Sebastian Coroi. Acesta a conectat publicul la tradiția și cultura moldovenească cu dansuri și suite populare moldovenești.

Cvartet Colosseum ne-a purtat într-o călătorie muzicală unică, plină de emoție și profunzime.

Eduard Uzunov și Amalia Enache au moderat licitația din cadrul Galei. Printre obiectele licitate au fost un album foto cu semnătura nepotului Regelui Mihai I al României, un tricou semnat de Alain Delon, DVD-uri de colecție cu documentare Regele Mihai și Regina Maria, cât și opere de artă expuse în cadrul Galeriei de Artă Rotenberg-Uzunov  București, dar și ale unor artiști pietreni de renume cum ar fi Ciprian Istrate, create de artiști precum Khaled Matar, acesta fiind singurul artist român ale cărui lucrări au fost alese să ajungă pe lună.

Membrii onorifici ai asociaţiei, Președintele de Onoare Mifne România, Nicolae al României alături de soția sa, Alina-Maria a României ambasador al Mifne România, și-au adus contribuția pentru a spori impactul evenimentului și a oferi un exemplu de implicare socială. Nicolae al României și Alina-Maria au avut un rol esențial în succesul evenimentului.

Toate donaţiile obținute se vor transforma în sprijin pentru familiile cu copii sub doi ani, identificaţi la risc de a dezvolta autism, prin facilitarea accesului la diagnostic precoce în autism şi programul de tratament Mifne, care tratează toți membrii familiei afectate. 

Ce au transmis membrii onorici ai Mifne România

“Gala Mifne 2024 a unit un oraș întreg pentru a sprijini o cauză focusată pe atașament, iubire și familie. Copiii cu autism au nevoie de această structură și metoda Mifne, care oferă oportunitatea pentru noi și pentru familii să învățăm cum să ne sprijinim unii pe ceilalți într-o familie. Noi am strâns fonduri și am promovat semnele timpurii (ale autismului) care pot apărea la copii.

Metoda Mifne poate schimba destinul unui copil cu autism la o vârstă fragedă. În încheiere, simt sa îl citez pe bunicul meu: “Nu văd România de astăzi ca pe o moștenire de la părinții noștri, ci ca pe o țară luată cu împrumut de la copiii noștri.” MS Regele Mihai I”, a transmis Nicolae al României, președinte de onoare Mifne România.

“Gala Mifne de la Piatra Neamț a fost un eveniment remarcabil, care reflectă eforturile mari depuse de Sinziana și echipa ei devotată, care a fost instruită în Israel și care a transferat cu succes în România abordarea unică Mifne, pentru copiii mici cu autism.

Noi, echipa Mifne din Israel, suntem foarte mândri de voi, dragă echipă din România, precum și de întreaga voastră comunitate, care v-a ajutat la implementarea Mifne în România. Așa cum se spune: este nevoie de un sat întreg pentru a crește un copil… comunitatea voastră poate ajuta la salvarea multor copii de la izolarea de lungă durată”, a declarat Expert Dr. Hanna Alonim, fondatoare metoda Mifne.

Gala despre empatie pentru oameni

„Această gală este despre o extraordinară solidaritate și unitatea unei comunități empatice, evidențiind cât de mult putem realiza împreună pentru familiile afectate de autism. Sunt profund recunoscătoare pentru prezența expertului internațional Dr. Hanna Alonim, a cărei contribuție a adus valoare și inspirație evenimentului. Unicitatea metodei Mifne a creat momente emoționante și memorabile pentru toți cei prezenți.

Piatra Neamț a strălucit în această seară de neuitat, atat prin frumusețe cât și prin generozitate. Nu exista bucurie mai mare, decât atunci cand ajuți pe cineva aflat în nevoie! Cred cu convingere că detectarea precoce și intervenția timpurie în autism pot deveni standarde ce aduc schimbări profunde și durabile vieții, datorită eforturilor comune și sprijinului continuu”, a declarat fondatoarea metodei MIFNE România, Coordonator și Senior Terapeut Mifne, Sînziana Burcea.

Despre organizatori

Mifne România prin Asociaţia Punct de Cotitură în Autism Timpuriu este o organizaţie nonguvernamentală, non-profit. Misiunea acesteia este aceea de a răspunde unei probleme sociale stringente a societății românești, şi anume lipsa serviciilor specializate în autism timpuriu. Acest lucru este posibil prin implementarea programului de tratament intensiv Mifne.

Metoda este adusă din Israel, adresată întregii familii, care combate evoluția autismului. Conceptul Mifne educă părinţii şi viitorii părinţi, că timpul este esenţial în detectarea semnelor subtile timpurii ale autismului. Intervenţia terapeutică este crucială în primii doi ani de viaţă. Mifne acţionează pentru a spori conştientizarea faptului că autismul afectează întregul nucleu familial, cu impact major în societate. Timpul este esențial!

Asociaţia Marea Mișcare promovează un stil de viață sănătos, prin practicarea activităților fizice și prin participarea copiilor și tinerilor la diverse activități, combaterea sedentarismului și a implicațiilor și complicațiilor generate de acesta, la toate categoriile de vârstă.

De asemenea, asociația sprijină și implementează programe de dezvoltare socială, culturală, artistică, sportivă, economică și turistică, benefice pentru comunitatea din județul Neamț și nu numai.