Având în vedere proiectele și investițiile desfășurate, Spitalul Clinic de Urgență București a fost premiat în cadrul Galei Capital Performeri din Sănătate, ediția 2024. Distincția a fost oferită pentru managementul performant și inițiativele dezvoltate în direcțiile de cercetare, inovare și investiții eficiente pentru siguranța pacientului.
Bogdan Zidaru, actualul manager al unității medicale, a urcat pe scena Capital pentru a ridica distincția.
„Suntem singurul spital de urgență din București, unic ca specialitate, înființat acum 90 de ani. Vă mulțumim că v-ați gândit la noi. Anul acesta am împlinit 90 de ani și am fost decorați de președinția României cu Ordinul de Cavaler, Medalia Sanitară. BNR a lansat o monedă aniversară de argint. Încercăm anul viitor să dezvoltăm partea robotică. Avem în plan să implementăm inteligența artificială”, a declarat Bogdan Zidaru pe scena Galei Capital.
Spitalul Clinic de Urgență București, un nou capitol de dezvoltare
Spitalul Clinic de Urgență București, cunoscut sub numele de „Floreasca”, este o unitate medicală cu tradiție și o istorie bogată ce a început acum 90 de ani. Acesta se remarcă prin devotamentul față de sănătate și grija pentru români. Spitalul de stat a fost dintotdeauna recunoscut pentru performanțele sale, iar în prezent, acesta se află într-un nou capitol de dezvoltare focusat pe modernizarea infrastructurii spitalicești și investiții în tehnologie de ultimă generație.
Măsurile și proiectele realizate la nivelul spitalului în ultimul an fac parte din strategia de management a noii conduceri. Astfel, mai multe direcții de dezvoltare au fost luate în considerare de Bogdan Zidaru, actualul manager al Spitalului Clinic de Urgență București. Acesta ocupă poziția de conducere în cadrul spitalului din noiembrie 2023. Scopul principal al acestor inițiative este de a crește calitatea serviciile medicale oferite românilor, dar și de a oferi mai multă siguranță pacienților și personalului medical.
Investiții în infrastructură și modernizare
Un prim proiect la nivelul spitalului a vizat cadastrarea clădirii Unității de Primiri Urgențe (UPU). Acesta este un pas esențial pentru dezvoltarea viitoare a spitalului. Va permite accesarea de fonduri europene pentru modernizarea și extinderea serviciilor medicale.
„Se deschid noi oportunități pentru atragerea de finanțări destinate îmbunătățirii infrastructurii și dotărilor medicale, precum și pentru implementarea unor proiecte inovative în domeniul sănătății. Pe termen lung, acest lucru va contribui la creșterea calității îngrijirii oferite pacienților, la dezvoltarea unor noi servicii medicale specializate și la optimizarea fluxurilor de urgență, pentru o mai bună gestionare a cazurilor critice”, au precizat reprezentanții spitalului.
De asemenea, unitatea medicală a mai avut parte și de alte realizări precum cadastrarea corpurilor B și C pentru realizarea unei extinderi de 1.200 de metri pătrați pe fiecare nivel, realizarea planurilor de arhitectură și instalații pentru corpurile E și D, desfășurarea reviziei tabloului electric general, dar și înlocuirea a trei lifturi aflate în uz din 1969.
Tehnologie unică în România
La nivel de tehnologie, unitatea medicală a investit în achiziționarea unui nou aparat de scintigraf. Acesta este singurul din România cu o performanță atât de ridicată și al treilea din Europa. Noul aparat realizează imagistică nucleară, oferind imagini detaliate ale organelor și țesuturilor.
„Prin injectarea unui tracer radioactiv, putem identifica rapid afecțiuni precum cancerul sau bolile cardiovasculare. Această tehnologie de vârf ne permite să oferim pacienților îngrijiri de calitate superioară. Să luăm decizii mai bine informate pentru tratamente eficiente”, au afirmat reprezentanții Spitalului Clinic de Urgență București.
De asemenea, în procesul de modernizare a fost înlocuit și vechiul angiograf cu unul nou și performant. Acesta vine la pachet cu un nivel redus de radiații, sporind astfel siguranța pacienților și a medicilor. Inovațiile nu se opresc aici. Spitalul de stat a achiziționat în anul precedent un robot dedicat artoplastiei de genunchi. Tehnologia de ultimă generație va crește acuratețea actului chirurgical. În prezent, robotul este folosit în cele mai mari clinici din Europa și SUA.
Grijă pentru pacienți
O altă măsură importantă realizată la nivelul spitalului a constat în achiziția a 472 de paturi noi de ultimă generație pentru saloane. Aceasta este prima investiție majoră în echipamente de peste 25 de ani. În plus, sălile de chirurgie și saloanele au fost modernizate pentru a îmbunătății condițiile oferite pacienților.
Aceste schimbări au adus rezultate importante. Numărul pacienților care s-au adresat spitalului prin ambulatoriul de specialitate a crescut cu peste 15% în semestrul I al anului 2024 față de aceeași perioadă din 2023. De asemenea, spitalul a reușit să atragă personal specializat. Astfel, numărul angajaților a crescut cu 10%, fiind vorba de medici, asistenți medicali și personal auxiliar.
Gala Capital Performeri din Sănătate
Pe data de 21 noiembrie a avut loc Gala Performeri din Sănătate, ediția 2024, desfășurată la Club One din București. Acest eveniment a avut ca misiune recunoașterea meritelor și a implicării celor mai importante companii din industria pharma și medicală, clinici, rețele de spitale de stat și private și personalități din domeniul medical. Gala Capital Performeri din Sănătate, aflată la a doua ediție, este un proiect dedicat în întregime domeniului medical. Mai exact, acelor oameni care se implică în fiecare zi pentru binele altora.
Odată cu această gală a fost lansat și un nou număr al Revistei Capital „Top 100 Performeri din Sănătate”. Acest top reprezintă o oglindă a evoluției actuale a sistemului medical românesc.
Gala Capital Performeri din Sănătate 2024 a fost realizată cu sprijinul partenerilor: MEDICI’S, EUMED, MEDIMA, DENKMANN, ANTIBIOTICE IAȘI, SANADOR, CLUB ONE și PRIVILEG CATERING.
Parteneri media: www.evz.ro, www.doctorulzilei.ro, www.infoactual.ro, Evenimentul Istoric, www.infofinanciar.ro și www.edituradecarte.ro.
Revista Capital Top 100 Performeri din Sănătate, ediția 2024, este disponibilă din 22 noiembrie la punctele de difuzare a presei și online pe www.edituradecarte.ro.