Dr. Victor Cauni este un exemplu de empatie, modestie și implicare. Medicul este un reper în medicina din România și din străinătate. De-a lungul carierei de peste 25 de ani, acesta și-a dedicat întreaga activitate pacienților. Victor Cauni a fondat actuala secție de urologie din cadrul Spitalului Clinic Colentina, pe care o conduce în prezent. De asemenea, doctorul a fost premiat în repetate rânduri la Geneva pentru invenție și inovație în domeniul urologiei.
Având în vedere performanțele atinse în carieră, Dr. Victor Cauni a fost unul dintre premianții din cadrul Galei Capital Performeri din Sănătate, ediția 2024. Distincția a fost oferită pentru atingerea excelenței în domeniul urologiei.
„De la bunicul meu am învățat că a fi domn este o întâmplare, dar a fi om este lucru mare. Există întâlniri în viață destinale care îți pot schimba parcursul. Pentru că sunt importante și zidurile, dar mult mai importanți sunt oamenii, vreau să amintesc două persoane care mi-au schimbat destinul. În primul rând, aventura mea în Spitalul Colentina a început acum 13 ani cu doctorul Bogdan Andreescu, fostul manager din acea perioadă. S-a implicat total în crearea acestei secții, unde activez și în prezent.
Al doilea om mare căruia vreau să-i mulțumesc este domnul profesor Daniel Cochior, rectorul Universității Titu Maiorescu, unde activez ca profesor. În specialitatea noastră, care este o meserie excepțională, contează foarte mult empatia pe care o recomand fără zgârcenie. Cu ajutorul empatiei, vom putea să ducem la bun sfârșit și cea mai grea și minunată profesie, cea de om”, a declarat Dr. Victor Cauni pe scena Galei Capital.
Un reper în medicina românească și internațională
Dr. Victor Cauni este un medic dedicat, pasionat de știință și chirurgie. Dar, mai presus de toate un om care își pune în fiecare zi mantia de erou și luptă pentru viață și pentru oameni, empatia, modestia și implicarea fiind aspectele care îl caracterizează. De-a lungul carierei de peste 25 de ani, a avut rezultate de invidiat. De la crearea actualei secții de urologie din cadrul Spitalului Clinic Colentina, pe care o conduce, și până la operații realizate în străinătate, lucrări științifice și brevete de inventator. Victor Cauni a fost premiat de multe ori la Geneva pentru invenție și inovație în domeniul urologiei.
Exemplele de reușite pot continua. Medicul și-a dedicat activitatea profesională oamenilor. A operat, tratat și consultat foarte mulți pacienți, implicându-se pentru a apăra viața, care, potrivit acestuia, este „cel mai prețios dar pe care l-am primit ca ființe umane”. Pentru a transmite mai departe cunoștințele și experiența sa, Dr. Victor Cauni activează ca profesor universitar în urologie la Universitatea de Medicină Titu Maiorescu.
Momentul esențial în carieră
Un moment marcant din cariera doctorului a avut loc pe vremea rezidențiatului. Victor Cauni a explicat faptul că întregul său parcurs s-a schimbat atunci când a avut norocul să întâlnească „un mare OM”.
„Momentele importante din viață sunt legate de întâlniri «destinale», rare, dar esențiale în evoluția întregii cariere. Acum mai bine de 25 de ani, când eram medic rezident, am avut norocul să întâlnesc un mare OM, cercetător științific, pe atunci director adjunct la ICPE (Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Inginerie Electrică), un spirit mereu tânăr, altruist și un sprijin. Cu domnul Paul Pencioiu am discutat și pus în practică o serie de brevete de invenție. Pot spune că acestea mi-au marcat evoluția, iar legătura și ulterior prietenia cu dumnealui mi-au influențat decisiv cariera”, a declarat Dr. Victor Cauni.
În prezent, Victor Cauni conduce Secția de Urologie a Spitalului Clinic Colentina. Medicul și-a început cariera într-un spital de urgență, acest lucru fiind un factor determinant și esențial în formarea sa.
„Cei 16 ani petrecuți în Spitalul Clinic Sfântul-Ioan București reprezintă, cu siguranță, rădăcinile mele profesionale. Acestea m-au pregătit pentru etapa prezentă”, a adăugat expertul.
Empatie și caracter
Victor Cauni a explicat că cele mai importante calități ale unui chirurg trebuie să fie caracterul și talentul, la care se adaugă empatia și smerenia.
„Unui om ce are caracter pot să-i dezvolți abilitățile tehnice sau îi poți crește manualitatea necesară actului chirurgical, dar în fața unei persoane talentate ce nu are caracter ești dezarmat”, a precizat medicul.
Dr. Cauni a precizat că responsabilitatea sa este de a merge în continuare pe această cale și să încerce să facă bine în fiecare zi, păstrându-și empatia.
„Rămâne după noi ceea ce facem pentru ceilalți, nu ceea ce facem pentru noi”, a explicat medicul.
Când vorbim de medici, vorbim de echipă, de oameni talentați și dedicați care lucrează împreună la un scop comun. Munca în echipă este o valoare pe care Victor Cauni o respectă în viața sa profesională. Acest aspect este unul dintre cele mai importante lucruri învățate în anii de experiență.
„În cariera mea, am învățat că «mai binele» este dușmanul binelui. Nu trebuie să fim lupi singuratici, este de preferat să creăm și să lucrăm în echipă. Trebuie să respectăm viața și să luptăm pentru ea”, a afirmat specialistul.
Meritocrația, un element de bază
Sunt multe lucruri care trebuie schimbate în actualul sistem de sănătate. Potrivit medicului, cele mai urgente măsuri care ar trebui aplicate țin de depolitizarea la nivel „micro” și meritocrația.
„Politicile de sănătate trebuie să existe și trebuie implementate de clasa politică la nivel macro. Dar la nivel micro, criteriile de promovare ar trebui să fie făcute pe meritocrație”, a explicat Victor Cauni.
Gala Capital Performeri din Sănătate
Pe data de 21 noiembrie a avut loc Gala Performeri din Sănătate, ediția 2024, desfășurată la Club One din București. Acest eveniment a avut ca misiune recunoașterea meritelor și a implicării celor mai importante companii din industria pharma și medicală, clinici, rețele de spitale de stat și private și personalități din domeniul medical. Gala Capital Performeri din Sănătate, aflată la a doua ediție, este un proiect dedicat în întregime domeniului medical. Mai exact, acelor oameni care se implică în fiecare zi pentru binele altora.
Odată cu această gală a fost lansat și un nou număr al Revistei Capital „Top 100 Performeri din Sănătate”. Acest top reprezintă o oglindă a evoluției actuale a sistemului medical românesc.
Gala Capital Performeri din Sănătate 2024 a fost realizată cu sprijinul partenerilor: MEDICI’S, EUMED, MEDIMA HEALTH, DENKMANN, ANTIBIOTICE IAȘI, SANADOR, CLUB ONE și PRIVILEG CATERING.
Parteneri media: www.evz.ro, www.doctorulzilei.ro, www.infoactual.ro, Evenimentul Istoric, www.infofinanciar.ro și www.edituradecarte.ro.
Revista Capital Top 100 Performeri din Sănătate, ediția 2024, este disponibilă din 22 noiembrie la punctele de difuzare a presei și online pe www.edituradecarte.ro.