Economistul Adrian Asoltanie a primit în cadrul ediției 2024 a Galei Premiilor Capital premiul pentru crearea podcastului „Viața și banii”, cel mai mare maraton de educație financiară din România
Cu peste 20 de ani de experiență în domeniu, Adrian Asoltanie și-a dedicat activitatea educării publicului în materie de finanțe. Economistul, care este și trainer și speaker, a lansat și numeroase cărți cu priză la public. Un exemplu de marcă în acest sens este volumul „Dragă, unde-s banii?”.
„O parte din răspunsuri, de fapt, o parte din prostiile financiare pe care le-am făcut până la aproape 50 de ani le-am pus în acea carte. Cealaltă parte am pus-o în maratonul de educație financiară. Mă bucur că sunt înconjurat de alți maratoniști – Capital, un maratonist cu 32 de la înființare, Iancu Guda, un alt maratonist în zona de educație financiară, și antreprenori, care sunt maratoniști în business-ul și proiectele lor. Mulțumesc pentru acest premiu”, a declarat Adrian Asoltanie pe scena Galei Premiilor Capital.
Esențial, un buget anual
Economistul a lansat de-a lungul timpului mai multe cursuri de educație financiară, care se adresează atât copiilor, cât și adulților. Expertul financiar este extrem de popular și pe Youtube, prin seria de podcasturi inițiate.
„Educația financiară este despre viață, nu despre bani”, spune trainerul financiar. Și, culmea, e adevărat de simplu.
„Petrecem aproximativ 80% din timpul nostru treaz fie să producem, fie să cheltuim banii. Cu toate acestea, nu ne învață nimeni, nici la scoală, nici acasă sau în societate, cum să folosim corect aceasta resursă importantă. Care sunt principiile corecte și sănătoase ale banilor? Care sunt greșelile de evitat? Cum economisim și investim corect?”, explică Asoltanie.
Economistul recomandă celor care vor să se educe financiar să își stabilească un buget anual de venituri și cheltuieli. „Foarte puțini români și-l fac. Estimarea mea este că în jur de 20%. Sunt puțini români care țin o evidență a banilor. Și asta se vede prin felul în care îi cheltuim. Bugetul este un instrument foarte important. Acolo, se poate vedea pe câte «picioare financiare» stăm – câte surse de venituri avem. Și asta e foarte important pentru că, după părerea mea, urmează doi-trei ani foarte complicați. O să vedem o creștere a șomajului, o scădere economică, vor fi multe probleme care ne vor afecta veniturile. Unele dintre aceste «picioare financiare» se vor subția sau vor dispărea cu totul”, precizează expertul.
Puneți deoparte 10% din salariu
Adrian Asoltanie subliniază că bugetul oferă informații și despre „câți bani îți intră în casă”. Dar și despre unde s-au dus finanțele și pe ce.
„Oamenii au falsa impresie că știu pe ce se duc banii. Dar vă asigur că dacă faceți acum un buget, veți avea niște surprize foarte mari”, a subliniat economistul.
Potrivit acestuia, economiile ar trebui să fie prioritatea. Mai ales în condițiile în care se așteaptă o criza economică. „Un alt lucru care ține de educația financiară este obiceiul de a te plăti pe tine primul. În momentul în care ți-a intrat salariul, pune mai întâi ceva deoparte. Și apoi plătește facturile, datoriile și fă alte cheltuieli. Toată lumea spune: «ce rămâne la sfârșitul lunii, pun deoparte». Dar nu mai rămâne nimic. În fiecare lună există câte o tentație și nu mai sunt bani de alte economii. Încercați această regulă: când luați salariul, puneți deoparte cel puțin 10%”, explică Adrian Asoltanie.
Gala Premiilor Capital Ediția 2024 poate fi urmărită pe canalul YouTube Hai România. Evenimentul a fost organizat cu sprijinul: Philip Morris România, Reciclad’OR, Catena, Grampet, Tinmar, EximBank, Galeria Romană. Rewire Interior Design, Budureasca, Privileg Catering și Club One.
Un moment special în cadrul Galei Premiilor Capital l-a constituit lansarea Capital Top 300 Cei Mai Bogați Români, ediția 2024. Proiectul de succes al revistei reprezintă un barometru al oamenilor de afaceri din România, publicat încă din 2002. Capital „Top 300 cei mai Bogați Români” ediția 2024 este disponibil la toate punctele de difuzare a presei și online. Dar și pe site-ul www.edituradecarte.ro.