Carmencita Constantin, Country Service Leader al subsidiarei locale a General Electric Power, a fost premiată în cadrul Galei Premiilor Capital pentru coordonarea în România a transferului operațiunilor și echipei în urma tranzacției dintre GE Vernova si Électricité de France (EDF).

„Mulțumesc pentru acest premiu, dar nu este al meu, ci al echipei pe care o coordonez. Totodată, reprezintă o încununare a unei experiențe de transformare organizațională. Unul dintre marii producători de echipamente în sectorul energetic, General Electric, a luat o decizie istorică să externalizeze întregul portofoliu de producție din zona nucleară către un alt mare gigant, de data aceasta Électricité de France. În Franța, energetica nucleară reprezintă zona de securitate națională. Nu este o tranzacție ușoară.”, a declarat Carmencita Constantin, pe scena Galei Premiilor Capital.

Country Service Leader-ul GE Power a prezentat, succint, provocările pe care le generează o astfel de tranziție. „Întâmplarea a făcut ca echipa mea să mai trăiască o astfel tranzacție, în anii 2014-2016. Atunci, General Electric a achiziționat din Franța grupul Alstom, care îi devenise concurent în piață. Iată că acum, după câțiva ani, ne întoarcem la o «stăpânire» franceză. Lucrul acesta se întâmplă la nivel de corporate. Tranziția ușoară către o zonă operațională, când business-ul este global, depinde extraordinar de mult de echipa care o implementează. Trebuie să vă spun, și nu este lipsă de modestie, că echipa României a fost role model în această tranziție. Cred că toate aceste momente grele ne-au făcut mai puternici și mai uniți în fiecare zi.”, a precizat reprezentatul GE Power.

O tranzacție cu impact la nivel global

GE și EDF au încheiat la finalul anului trecut un acord de achiziționare a activităților în domeniul nuclear derulate de GE Steam Power. Tranzacția include producția de echipamente convenționale pentru centrale nucleare, inclusiv turbinele Arabelle. Dar și tehnologia turbinelor cu abur pentru centralele nucleare viitoare. Printre acestea se află noua generație de reactoare presurizate europene (EPR2), precum și reactoarele modulare mici (SMR). Totodată, EDF va prelua și activitățile de întreținere și modernizare pentru centralele nucleare din toate regiunile, cu excepția continentului american.

GE Steam Power deține un portofoliu larg de tehnologii și servicii, predominant pentru centralele nucleare și pe cărbune. Soluțiile GE Steam Power reprezintă în prezent peste 30% din capacitatea instalată a turbinelor cu abur la nivel global. Totodată, acestea deservesc și aproape 50% din turbinele cu abur care funcționează în centrale nucleare din întreaga lume.

În urma tranzacției, GE își va păstra partea de servicii axată pe energia cu aburi și turbine nucleare pentru regiunea Americilor. De asemenea, în cadrul grupului va rămâne și compania GE Hitachi Nuclear Energy. Aceasta va implementa primul SMR comercial la scară de rețea din Canada.

Activitățile și echipele din domeniul nuclear care fac obiectul tranzacției propuse sunt localizate în 15 țări. Aproape 70% din forța de muncă este concentrată în Franța, unde sunt amplasate și unitățile de producție GE Steam Power.

Capital Top 300 cei mai bogați români

În cadrul Galei Premiilor Capital a avut loc și lansarea „Capital Top 300 cei mai bogați români“. Proiectul, una dintre cele mai longevive inițiative de acest fel din presa autohtonă, reprezintă un barometru al evoluției mediului de afaceri din România. „Capital Top 300 cei mai bogați români” ediția 2023 este disponibil la toate punctele de difuzare a presei și online, pe site-ul edituradecarte.ro, începând cu 15 decembrie 2023.

Gala Premiilor Capital ediția 2023 a fost organizată cu sprijinul: Reciclador, Philip Morris România, Lingemann Beschaffungssysteme, Catena, Exim Banca Românească, Rewire Interior Design și Galeria Romană.

Evenimentul poate fi vizionat integral pe pagina de Youtube Hai România.