Ultimul an si jumatate a fost unul in care, pe langa problemele medicale, s-a dezbatut intens in jurul idei de libertate. Pandemia ne-a facut sa ne punem serios problema limitei dintre libertatea personala si responsabilitate sociala, dar si unei teme la care ne gandisem foarte putin pana acum: cine ne apara drepturile in fata statului. Asa am descoperit in ultimul an o institutie pe care aproape o ignoram: Avocatul Poporului. Institutia exista de aproape trei decenii, dar in ultimul an am simtit-o cu adevarat prezenta in societate. Iar asta i se datoareaza unei femei, cea pe care in seara aceasta o desemnam castigatoare a categoriei Politica a Top 100 femei de succes, editia 2021. Renate Weber a fost in ultimul an omul care a reprezentat garantia ca cineva vegheaza ca restrictiile sa nu se transforme intr-un abuz asupra libertatilor noastre.
În cadrul Galeri Capital, în care a fost lansată ediția 2021 a ”Top 100 femei de succes din România”, Renate Weber a precizat că este o mare surpriză faptul că a fost aleasă în categoria politică deoarece nu mai face parte din aceasta.
”M-ați pus într-o categorie care va da Parlamentului un nou motiv de revocare, eu nu mai sunt în politica. N-am făcut nimic singura de când mi-am luat mandatul în primire. La fel de dificil era sa le vorbești oamenilor și în anii 90 de drepturi și libertăți. Viata și planeta sunt pline de surprize. Mi-ar plăcea sa mai vad inițiative cu „Haideți femei” 365 de zile pe an”, spune aceasta.
La începutul anilor ’90 punea pe picioare primele ONG-uri pentru drepturile omului din România. Această trecere a însemnat asumarea unor riscuri foarte mari, atât financiare cât și profesionale pentru Avocatul Poporului din ziua de astăzi:
„Schimbarea de regim a făcut posibilă obținerea unor câștiguri substanțiale, îmi mergea foarte bine, dar în același timp voluntariam mult în societatea civilă, practic înființând primele organizații neguvernamentale de drepturile omului. În 1993 am decis să mă dedic în întregime muncii din societatea civilă, am renunțat la avocatură și am lucrat 100% în APADOR-CH, organizație pe care o și conduceam. Evident, câștigurile salariale s-au redus dramatic, probabil la o treime, în plus, fiind propria mea șefă, aveam un program de lucru de cam 14 ore pe zi”, povestește Renate Weber pentru Revista Capital.
Din societatea civilă a făcut pasul către lumea politică, iar cariera a adus-o în Parlamentul European. „Am reușit să fie primul eurodeputat din Europa de est căruia i s-a încredințat conducerea unei Misiuni a UE de observare electorală. În cei 12 ani de activitate în Parlamentul European am condus în total 7 astfel de misiuni, cel mai mare număr de misiuni de observare electorală pe care l-a avut până acum un eurodeputat”, explică Renate Weber.
Mandatul său a început în luna iulie a anului 2019 și cea mai mare provocare a fost perioada pandemiei: „În 2020, din cauza crizei sanitare, ne-am confruntat cu o situație cu totul ieșită din comun și mare parte din activitatea noastră a fost orientată către respectarea drepturilor și libertăților constituționale, în contextul combaterii pandemiei și restricționărilor în starea de urgență și apoi starea de alertă”, declara Avocatul Poporului.
7 misiuni de observare electorală a condus Renate Weber pentru UE
Când vine vorba de realizări, cea mai importantă a fost păstrarea sănătății mentale și fizice: „Având în vedere că de peste un an și jumătate toată planeta a luat-o razna din cauza pandemiei și a restricțiilor, având în vedere și că recent am trecut printr-o revocare petrecută în stilul anilor ’50, cred că e important că am rămas sănătoasă și la trup, dar și la minte”, punctează Renate Weber.
„Am o pasiune care este opera. Ca hobby, cred că aș menționa gătitul. Gătitul destul de sofisticat”, Renate Weber, Avocatul Poporului