Creditele restante la nivel național au ajuns la finele lunii noiembrie 2010, conform datelor BNR, la peste 16,3 miliarde de lei, ceea ce reprezintă 7,8% din 209,4 miliarde lei – totalul împrumuturilor acordate pe piața românească.
Aproximativ jumătate din creditele restante provine din împrumuturile contracte în moneda națională, adică 7,7 miliarde lei. Astfel, rata de neplată a creditelor în lei este de sub 10%. Prin comparație, rata creditelor restante acordate în moneda europeană a fost de 6,5% (8,6 miliarde lei credite restante din totalul de 132,26 miliarde lei, credite acordate în valută).
Lucian Anghel, economist-șef în cadrul BCR, afirmă că „în a doua parte a anului 2010 s-au resimțit prelungirea recesiunii și măsurile de austeritate“. Potrivit acestuia, în primul semestru din acest an, restanțele nu vor avea același ritm de creștere, însă calitatea portofoliului de credite va continua să se deterioreze. „În a doua jumătate a anului curent va exista o stagnare, iar din anul 2012 vom avea o îmbunătățire a portofoliului de credite“, crede Lucian Anghel.
Cele mai mari rate ale creditelor restante se înregistrau, la 30 noiembrie 2010, în județele Galați (13,41%), Ialomița (13,38%) și Bistrița-Năsăud (12,71%).
Dintre acestea, în Galați au fost acordate cele mai multe împrumuturi, mai exact în valoare de 4,18 miliarde lei. În judetul Ialomița împrumuturile acordate au totalizat 1,4 miliarde lei, iar în Bistrița –Năsăud, 2,15 miliarde lei. Alba și Suceava dețin locurile 4 și 5 în clasamentul județelor cu cele mai mari rate a creditelor restante. În Alba, ponderea împrumuturilor restante în totalul creditelor acordate a fost de 12,25%, iar în Suceava, de 11,46%.
La polul opus, se situează județele Dâmbovița (5,44% – rata creditelor restante-, din totalul de 1,87 miliarde lei credite acordate), Vâlcea (5,19% la o valoare totală de 2,8 miliarde lei împrumuturi) și Gorj (4,55% din totalul de 1,86 miliarde lei finanțări).
În București, unde sunt concentrate cele mai multe împrumuturi (81,4 miliarde lei din totalul de 209,4 miliarde lei, credite acordate la nivelul întregii țări), rata creditelor restante a fost în noiembrie anul trecut de 7,22%, provenind dintr-o valoare a creditelor restante în lei și valută de 5,88 miliarde echivalent lei.
Creditele restante s-au dublat în 2010
În decembrie 2009, conform datelor BNR, rata creditelor restante era de numai 4,05%, ceea ce înseamnă 8,16 miliarde lei raportat la puțin peste 200 miliarde lei total împrumuturi acordate. Astfel, se poate observa că în primele 11 luni din 2010 creditele restante au cunoscut o dublare, ajungând la 16,35 miliarde lei.
Evoluția de anul trecut este mult peste cea înregistrată pe parcursul anului precedent. Din decembrie 2008 până la finele anului 2009, volumul restanțelor a crescut cu doar 34%. Principalele efecte sunt nivelul crescut al ratei șomajului, diminuarea salariilor și disponibilizările din sectorul bugetar. Ordonanța de urgență nr. 50/2010, care a intrat în vigoare la jumătatea anului trecut, a avut un impact major în creșterea creditelor restante. Pentru că mulți clienți au amânat plata ratelor la credite în speranța renegocierii clauzelor contractuale.
Un impact semnificativ asupra creșterii puternice a creditelor restante a provenit din numărul mare de falimente al agențiilor economici.
Florin Pogonaru, președinte al Asociației Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), susține că „situațiile de neplată în cazul agenților economici sunt cauzate de căderea pieței interne, cum ar fi sectorul construcțiilor“. Președintele AOAR consideră că, în afară de rata șomajului care creștea considerabil la un moment dat, restanțele populației au crescut și din cauza „clienților de rea-credință, care văd băncile ca pe un dușman al poporului, și, în contextul discuțiilor și amânării implementării Ordonanței nr. 50, au refuzat să mai plătească ratele aferente împrumuturilor contractate“.
Vești bune pentru 2011
În acest an, cel mai probabil situația se va îmbunătăți, crede Florin Pogonaru, întrucât concedierile masive din sectorul public au fost făcute anul trecut.
„Singurele surprize ar mai putea apărea din partea unor firme mari, cu situații de insolvență“, conchide șeful Asociației Oamenilor de Afaceri din România.

În 2011, situația se va îmbunătăți, concedierile din sectorul public fiind și ele pe final. Singurele surprize ar mai putea apărea din partea unor firme mari, cu situații de insolvență.
Florin Pogonaru, Președintele Asociației Oamenilor de Afaceri din România

16,35
miliarde lei credite restante se înregistrau la 30 noiembrie, dintre care 7,7 miliarde lei sunt credite restante contractate în moneda națională