Există însă și situații în care lucrurile nu stau deloc așa: exemplul de bună practică vine de această dată din Galați, acolo unde o decizie curajoasă asumată de municipalitate în urmă cu câțiva ani a făcut ca această problemă să nu mai existe acum.
Până în urmă cu câțiva ani, și în orașul de la Dunăre, ca și în alte mari orașe ale țării, sistemul centralizat de încălzire genera iarnă de iarnă un lung șir de probleme: consum enorm, subvenții greu de obținut, pierderi uriașe și, în final, un consumator nemulțumit.
Până în anul 2018, la Galați, pentru menținerea în funcțiune a sistemului centralizat de termoficare, primăria orașului plătea anual aproximativ 12 milioane de euro. O sumă enormă pentru bugetul orașului. Iar „răsplata” primită în schimbul acestei sume era suma tuturor problemelor amintite mai sus.
„A fost o decizie curajoasă, asumată. Pentru o problemă ce se dovedește și acum a fi atât de greu de rezolvat am avut nevoie și de încrederea gălățenilor.
Împreună am spus stop unui sistem ineficient și generator de pierderi, în timp ce gălățenii sufereau de frig în apartamente”, a declarat primarul Ionuț Pucheanu, primar al municipiului Galați.
Primarul a decis închiderea vechiului sistem și acordarea unui ajutor financiar în valoare de 3.000 de lei ce se cuvenea tuturor cetățenilor care optau pentru achiziționarea unor surse alternative individuale de încălzire. A existat și o a doua poțiune și anume racordarea la microcentrale de cartier.
Cei mai mulți, aproximativ 14.000 de gălățeni, au ales banii pentru surse alternative individuale de încălzire. Alți 6.000 au preferat racordarea la 24 micro-centrale de cartier, mult mai eficiente și mai simplu de gestionat. În plus, Primăria Galați a acordat 17 milioane de lei pentru ca toate școlile din oraș să aibă propriile centrale.
Sezonul rece 2017-2018 a fost ultimul în care în municipiul Galați s-a mai livrat căldură și apă caldă prin vechiul sistem centralizat, unul ce fusese proiectat inițial pentru a deservi aproximativ 90.000 de apartamente, dar care datorită debranșărilor și pierderilor devenise unul complet ineficient.
Astăzi, Galațiul este un adevărat model pentru alte orașe în privința asigurării încălzirii și ape calde.
„Articol susținut de Primăria Municipiului Galați”.