Supraetajatele, soluția pentru zonele aglomerate
Mașini pe trotuare sau chiar trase pe prima bandă, din lipsă de locuri de parcare. E un fenomen național, cu prea puține excepții. La Galați, însă, situația este într-o vizibilă schimbare – aceea dorită de plătitorii de taxe și impozite.
Iar soluția nu putea fi decât una în ton cu necesitățile mileniului trei: construirea de parcări supraetajate.
„Este limpede că numărul mașinilor este într-o continuă creștere, asta însemnând și creșterea nivelului de trai din oraș, însă aceasta vine la pachet cu o situație care trebuie rezolvată repede. Astfel, am analizat foarte bine zonele în care se pretează ridicarea de parcări supraetajate și avansăm foarte bine cu lucrările. Nu ne vom opri aici deoarece modernizarea cartierelor este o prioritate”, ne-a declarat primarul municipiului dunărean, Ionuț Pucheanu.
Parcările sunt ridicate în cartierele aglomerate ale Galațiului, acolo unde cererea de locuri de parcare este peste medie. Iar prima construcție de acest fel, realizată în cartierul central Mazepa, și-a dovedit utilitatea în timp.
Există șantiere în lucru
Parcarea supraetajată din cartierul Micro 21, unde autoritățile locale au reușit să valorifice spațiile verticale, oferind astfel un număr suplimentar de locuri de parcare pentru locuitori, este cel mai grăitor exemplu.
Noua construcție ocupă o suprafață desfășurată de 10.000 de metri pătrați și avea aproape 500 de locuri de parcare. Unul dintre aspectele inovative ale proiectului este amenajarea unui teren multisport pe terasa clădirii, care va adăuga valoare zonei, oferindu-le locuitorilor un spațiu dedicat activităților recreative și sportive.
Această abordare a fost extinsă și în alte cartiere, cum ar fi Micro 39, unde o altă parcare foarte generoasă este deja în construcție.
Încă un proiect important care vine în sprijinul posesorilor de autoturisme din urbea aflată în sud-estul României este parcarea supraetajată din apropierea Spitalului de Copii.
Aceasta reprezintă nu doar o soluție pentru personalul acestei unități spitalicești sau pentru vizitatori, dar și o măsură care îmbunătățește fluxul de trafic dintr-o zonă în care densitatea de mașini este deosebit de mare. Mai mult, parcarea subterană de aici va avea deasupra un parc.
Parcări spațioase în locul garajelor
Pe de altă parte, sub conducerea lui Pucheanu, Primăria municipiului Galați a reușit în ultimii aproape zece ani să scape de bateriile de garaje care, pe lângă aspectul inestetic, ocupau suprafețe mari de teren.
În locul acestora au fost amenajate nenumărate parcări. Cartierul Micro 20 se afla în cea mai mare necesitate de locuri de lăsat mașina peste noapte, iar autoritățile au avansat cu proiectele de reconversie a terenurilor pe care apăruseră construcțiile absurde de beton: astfel, în această perioadă sunt scoase spre atribuire peste 1.000 de locuri de parcare proaspăt amenajate.
Această decizie nu doar că a adus un beneficiu direct locuitorilor, dar a contribuit și la revitalizarea zonei, oferind un aspect urban ordonat și funcțional.
Galațiul, un model pentru alte mari orașe
Prin implementarea acestor soluții inovative, Galațiul a devenit un model de urmat pentru alte mari orașe din România care se confruntă cu aceleași provocări în privința parcărilor.
Soluțiile adoptate, cum ar fi parcările supraetajate și modernizarea infrastructurii existente, răspund nevoilor locuitorilor și – se vede limpede – aduc și un plus de eficiență în gestionarea resurselor urbane.
Pe măsură ce Galațiul continuă să investească în infrastructura sa urbană, problema parcărilor ar putea deveni o amintire pentru acest oraș, iar alte municipii din România ar putea învăța din aceste soluții aplicate cu succes.