Combinatul ArcelorMittal Galaţi va deveni un centru de excelenţă în fabricarea produselor plate pentru Europa, au anunţat oficialii companiei. Concurenţa neloială a importurilor din China îi dă însă dureri de cap.

„Intenţionăm să aducem combinatul din Galaţi în poziţia de lider, în grupul nostru, pentru producţia de tablă groasă. Cum Europa Centrală şi de Est înregistrează, în prezent, ritmuri înalte de creştere industrială, este o oportunitate pentru ArcelorMittal Galaţi să ocupe primul loc, în regiunea Mării Negre şi a Mediteranei, ca fabricant de produse plate“, a declarat pentru Capital Michel Wurth, membru al conducerii ArcelorMittal şi responsabil al diviziei de produse plate pentru Europa. Atuurile combinatului din Galaţi sunt, în opinia lui Wurth, poziţionarea geografică importantă, lângă Dunăre şi aproape de Marea Neagră, precum şi modul de structurare al amplasamentului.

După fuziunea realizată anul trecut între cei doi mari producători siderurgici Arcelor şi Mittal Steel, combinatul din Galaţi a fost integrat în divizia europeană pentru produse plate a grupului. Cu o producţie de 4,4 milioane tone de oţel, în 2006, combinatul din Galaţi realizează 4% din producţia globală a ArcelorMittal şi aproape 14% din totalul producţiei din Europa. Anul trecut, Mittal Steel Galaţi a înregistrat un profit net de 167 milioane lei (47,4 milioane euro), după ce încheiase anul 2005 cu o pierdere de 161 milioane de lei. Cifra de afaceri a companiei în 2006 a fost de 6.085 milioane lei (1,7 miliarde euro).

Pentru a promova producătorul din Galaţi în topul unităţilor siderurgice ale grupului, vor fi vizate trei obiective, respectiv îmbunătăţirea calităţii produselor şi a serviciilor până la standardele UE, stabilizarea companiei din punctul de vedere al siguranţei muncii şi conformarea la cerinţele de mediu. În acelaşi timp, a subliniat Wurth, trebuie valorificată conjunctura favorabilă a pieţei, ce va conduce la o cerere sporită de produse plate atât pe piaţa locală, cât şi în regiunea central şi est-europeană. „Încercăm să creştem odată cu piaţa, în anii care vin, şi în acest sens avem în vedere majorarea producţiei anuale la 6 milioane tone oţel. Pentru Sidex Galaţi, piaţa este puternică în Europa de Est, cu creşteri de 7%-8%“, a afirmat Wurth. O creştere semnificativă a cererii de produse siderurgice este aşteptată şi de pe piaţa internă, în contextul dezvoltării industriei auto. La ora actuală, combinatul de oţeluri din Galaţi vinde aproape 30% din producţie pe piaţa internă, fiind cel mai important furnizor pentru industria navală şi pentru producătorul de automobile de la Piteşti. „România este o piaţă în plină dezvoltare, cu un ritm de creştere rapid, şi de aceea ne aşteptăm la o majorare a vânzărilor pe segmentul intern în viitorii ani“, a declarat Augustine Kouchuparampil, CEO al ArcelorMittal Galaţi. Una dintre problemele majore cu care se confruntă în acest moment compania siderurgică, din punctul de vedere al pieţei de desfacere, este concurenţa neloială a combinatelor din China. „Importurile de produse plate din China s-au dublat în acest an comparativ cu 2006, produsele fiind aduse cu preţuri de dumping în Europa. Ar trebui introduse măsuri antidumping care să vizeze companiile chinezeşti“, a declarat Wurth, precizând că UE deja analizează situaţia.

Potenţialul de creştere al pieţei în regiune va conduce la direcţionarea investiţiilor către unităţile de producţie din estul Europei. „Vom investi mai mult pentru optimizarea unităţilor din Est, pentru că au şanse de creştere rapidă“, spune Wurth.

Pentru conformarea la cerinţele de mediu, ArcelorMittal Galaţi va implementa 64 de proiecte, cu o valoare totală de 53 de milioane de dolari. Unul din aceste obiective, instalaţia de desprăfuire de la Furnalul 5, a fost inaugurată săptămâna trecută, valoarea acesteia fiind de 7,5 milioane dolari.   

Investiţii mai mari

450 

de milioane de dolari reprezintă totalul investiţiilor realizate în primii patru ani post-privatizare la combinatului din Galaţi, în condiţiile unui angajament contractual care prevedea investiţii de 351 milioane de dolari, într-un interval de zece ani.