Samsung Galaxy S5, deşi nu este un telefon revoluţionar, este mai popular decât generaţia anterioară, însă sud-coreenii ştiu că următorul model trebuie să aducă ceva cu adevărat revoluţionar pentru a râmâne pe primul loc în topul mondial al producătorilor de smartphone-uri.
Samsung Galaxy S5 a fost lansat de sud-coreeni în data de 24 februarie în Barcelona, însă de data aceasta nu au făcut-o în cadrul unui eveniment separat, grandios, cum a fost cazul generaţiei anterioare, ci în cadrul târgului de telefonie mobilă Mobile World Congress. Disponibil pe rafturi din 11 aprilie, terminalul a reuşit să bată recordul la vânzari stabilit de Galaxy S4. În 25 de zile, Galaxy S5 se vânduse deja în 10 milioane de unitaţi. Galaxy S4 a avut nevoie de 27 de zile, Galaxy S III a avut nevoie de 50 zile, iar Galaxy S II a avut nevoie de 5 luni pentru atingerea acestei cifre impresionante.
Telefonul este echipat cu un ecran de 5,1 inch, Super AMOLED (1920X1080, 432 ppi), procesor quad-core Qualcomm Snapdragon 801 de 2.5 Ghz, 2 GB de RAM, spaţiu de stocare de 16/32 GB, care poate fi extins prin card micro SD la 128 GB, baterie de 2.800 mAh, care poate fi înlocuită, şi sistem de operare Android 4.4.2.
În ceea ce priveşte designul, Galaxy S5 nu a venit cu un corp metalic, aşa cum şi-ar fi dorit majoritatea fanilor. Acesta are însă o carcasă cu o textură placută la atingere, care contribuie la menţinerea unei greutăţi de doar 145 de grame. Ecranul de 5,1 inch este mult mai luminos şi cu nuanţe mult mai vii, însă densitatea pixelilor a scăzut de la 441 ppi la 432 ppi, lucru insesizabil.
Una dintre calităţile noului smartphone, atât de dorită şi apreciată de fani, este rezistenţa la apă şi praf. Telefonul este certificat IP67, adică poate fi scufundat în apă adâncă de circa 1 metru, până la 30 de minute.
Un alt punct forte al telefonului este camera foto de 16 MP. Fără să exagerăm, Galaxy S5 poate înlocui orice cameră foto entry level, iar în funcţie de priceperea utilizatorului, fotografiile pot fi comparate cu cele ale unui DSLR. Evident, în medii cu lumină slabă calitatea fotografiilor scade. Camera frontală de 2MP nu se ridică la nivelul aşteptărilor, astfel încât S5 nu este un telefon ideal pentru selfie-uri. Camera principală poate filma chiar şi la rezoluţie 4K, însă am simţit lipsa unui sistem de stabilizare optica a imaginii. La capitolul audio, telefonul dezamăgeşte deoarece există un singur difuzor şi nici acela foarte puternic.
Cititor de amprente şi monitor de puls
O funcţie inedită oferită de S5 este monitorul de puls. Pentru a măsura pulsul este nevoie să poziţionezi degetul pe senzorul de pe spate să stai liniştit şi să nu vorbeşti. Am făcut mai multe măsurători la intervale scurte de timp, iar rezultatele au fost corecte, cel puţin nu era o discrepanţă foarte mare între ele. Acesta se dovedeşte util celor care aleargă sau merg la sala de fitness.
Cititorul de amprente este util, însă mai trebuie lucrat la el. Probabil nu va mai trece mult timp până când plăţile cu telefonul mobil autorizate cu un astfel de senzor vor fi la ordinea zilei.
Legat de baterie, Galaxy S are o autonomie rezonabilă. Dacă este utilizat intens acumulatorul se poate epuiza şi în cinci ore, dar dacă este folosit moderat, bateria rezistă o zi şi jumătate. Atunci când acumulatorul mai are doar 30% funcţia Ultra Power Saving Mode limitează anumite funcţii, astfel încât acesta rezistă chiar şi 3 zile cu 30%. Încărcarea completă a bateriei durează în jur de două ore.
Important de precizat este faptul că Galaxy S5 vine cu o suită de aplicaţii în valoare de peste 500 de euro precum Endomondo, Evernote Premium, LinkedIn Premium – Business, Bitcasa, The Wall Street Journal, Bloomberg Businessweek +, Easily Do Smart Assistant, Flick Dat, Box, RunKeeper, MapMyRun, Lark sau Moko și prietenii. Samsung Galaxy S5 are un preţ de 2.800 de lei.