Raj Rajaratnam, preşedintele fondului american de hedging Galleon Group, cu o avere estimată de „Forbes” la 1,8 mld. dolari în 2008, a fost arestat vineri alături de alte cinci persoane, sub acuzaţia unor câştiguri ilicite ce depăşesc 20 mil. dolari, din tranzacţionarea de acţiuni ale companiilor Google, Akamai şi Hilton Hotels, operaţiuni care s-au desfăşurat pe parcursul a aproape 3 ani.
Fondurile hedge (sau fonduri de plasamente alternative) sunt fonduri de investiţii private care vin în ajutorul firmelor şi al persoanelor înstărite şi tranzacţionează sub aceleaşi reglementări ca fondurile mutuale. Fondurile hedge sunt jucători mai puţin precauţi pe piaţă şi investesc în aproape orice activ bursier: titluri de stat, bonuri de tezaur, companii private, piaţa imobiliară, produse derivate etc.
După toate aparenţele, Raj Rajaratnam a devenit miliardar prin dezvoltarea Galleon Group într-un gigantic fond de hedging specializat pe companii din domeniul IT. Contrarul a fost demonstrat de procurorii americani, care au anunţat vineri că omul de afaceri nu câştigase din ingeniozitatea tranzacţiilor, ci din „contactele“ pe care le avea în interiorul companiilor. Din acest motiv, procurorii l-au arestat sub acuzaţia de conspiraţie şi fraudă în ceea ce aceştia denumesc „cea mai mare schemă de tranzacţionare bazată pe informatori în care a fost implicat un fond de hedging”.
Rajaratnam şi informatorii
Fondatorul Galleon Group este acuzat de coordonarea unei vaste reţele de informatori infiltraţi în marile corporaţii americane, printre care un oficial din cadrul IBM, executivi din cadrul Intel şi al firmei de consultanţă McKinsey & Company, doi foşti angajaţi ai Bear Stearns care se mutaseră la fondul de hedging New Castle Partners şi un analist al Moody’s Investors Service.
În timp ce se folosea de secretele obţinute, Rajaratnam a pierdut din vedere un aspect important: o serie de telefoane au fost înregistrate.
Martorul din interior
Înregistrările au fost făcute cu ajutorul unui martor ţinut sub acoperire, un fost angajat al Galleon. Acesta îşi începuse colaborarea cu autorităţile din noiembrie 2007 şi a fost de acord să pledeze vinovat în speranţa unei sentinţe mai uşoare.
Rajaratnam a primit patru capete de acuzare cu privire la conspiraţie şi nouă capete de acuzare cu privire la fraudă. Judecătorul Douglas F. Eaton a stabilit cauţiunea acuzatului la 100 de milioane de dolari.
Avocatul lui Rajaratnam, James Walden, de la casa de avocatură Gibson, Dunn & Crutcher, a spus: „Clientul meu este nevinovat şi vom lupta împotriva acuzaţiilor“.
Oficialii care au condus investigaţia au mai anunţat că informatorii Galleon erau plătiţi cu bani cash pentru ponturi sau, în unele cazuri, li se oferea în schimb alte informaţii de interior.
Schimb de informaţii ca în filme
Printre informatorii se numără un analist Moody’s, care a fost plătit cu 10.000 de dolari, un angajat al unei firme de relaţii cu investitorii care lucra pentru Google şi Robert W Maffat Jr., care deţinea funcţia de vicepreşedinte pentru sisteme şi tehnologii în cadrul IBM. Se aşteaptă ca toţi acuzaţii să pledeze nevinovat.
Potrivit procurorilor, unul dintre acuzaţi, Rajiv Goel, i-a spus lui Rajaratnam în martie 2008 că se săturase să lucreze pentru Intel şi că îi va da o informaţie despre o potenţială investiţie realizată de Intel în cadrul distribuitorului de servicii wireless Clearwire în schimbul unei slujbe pentru unul dintre „prietenii puternici“ ai acestuia. Preşedintele Galleon a făcut de pe urma acestei informaţii un profit de 579.000 de dolari din tranzacţionarea acţiunilor Clearwire.
Un alt jucător important din schemă a fost Danielle Chiesi, fost executiv în cadrul Bear Stearns care lucra pentru New Castle Partners. Ea este acuzată că i-ar fi dat lui Rajaratnam ponturi despre companii precum Akamai şi Sun Microsystems.
Scurgerea de informaţii cu privire la rezultatele trimestriale al Google din iulie 2007 l-a făcut pe Rajaratnam să parieze împotriva companiei, tranzacţie care a condus la un profit de 8 milioane de dolari.
Într-o altă tranzacţie bazată pe informaţii de la un analist Moody’s, cum că lanţul hotelier Hilton urmează a fi achiziţionat de Blackstone Group, în iulie 2007, a produs pentru Galleon Group un profit de 4 milioane de dolari.
Investigaţa autorităţilor americane continuă pentru că se crede că în această schemă erau implicaţi şi alţi informatori.
SURSE: „The New York Times”, Bloomberg