Forțele Axei au fost absolut insuficiente pentru a face față și România întreagă a fost adusă sub controlul trupelor sovietice. Acestea respectau indicațiile de la Kremlin și au început să pună în funcții de conducere fideli ai doctrinei comuniste, politică accelerată după instaurarea la 6 martie 1945 a guvernului condus de Petru Groza.

Cum comuniștii ziși români se mișcau destul de haotic din cauza lipsei de experiență și de carte, poliția politică a lui Stalin a elaborat o directivă care a fost gata la 2 iunie 1947 și acest document a servit practic de constituție până la evenimentele din decembrie 1989. Efectele s-au făcut resimțite și mult după căderea regimului sângeros, asasin.

Prevederile din acest act foarte secret, varianta românească nefiind încă descoperită, sunt de o claritate uimitoare, dar impresionează în mod deosebit puterea de nimicire a autorităților înarmate cu indicații criminale.

Se stabilea foarte precis ce trebuie să se aleagă de școala românească. Profesorii de valoare urmau să fie îndepărtați de catedră și eliminați pentru totdeauna. Este foarte cunoscut cazul istoricului Gheorghe Brătianu, mort la Sighet de mâna călăilor analfabeți.

Erau înlocuiți de politruci fideli precum lemnul și cadavrul ideilor partidului, nivelul de pregătire al acestora fiind slab sau mediocru. Erau interzise materii precum Logica, Limba latină și Filosofia generală, înlocuită cu balastul ideologic. Nici Genetica, vârful Biologiei, nu avea ce să caute în manualele elevilor.

Istoria era prezentată în sensul că toți conducătorii au fost negativi și au dorit răul clasei țărănești și apoi a celei formată din muncitori.

Facultatea se bucura de atenție deosebită din partea securiștilor sovietici. S-a scris negru pe alb că trebuie să fie admiși cei ce provin din cele mai joase categorii sociale și care nu doresc să se perfecționeze la nivel înalt, ci doar să obțină o diplomă. Așa s-a ajuns ca Elena Ceaușescu să fie academician în cercetarea polimerilor.

A fost absolut normal ca România să rămână în urmă la capitolul cercetare științifică și s-a mai încercat o recuperare a timpului pierdut după 1960 prin copierea rezultatelor occidentale, dar era prea târziu, mai ales că mulți tineri instruiți preferau să plece peste graniță cu prima ocazie.

Comuniștii considerau că sunt cei mai avansați intelectual și vor învinge lumea capitalistă, dar s-au condamnat singuri la rămânere în stare inferioară, mai ales că au aplicat intensiv specializarea îngustă.

Impactul serviciilor secrete asupra școlii românești a fost devastator și nu poate să fie altfel vreodată.