Creditele contractate de autorităţile locale pentru cofinanţarea proiectelor europene sunt garantate de stat, pentru acest an plafonul acordat de Guvern Fondului de Garantare pentru IMM fiind de 300 milioane euro.
Programul de sprijin pentru beneficiarii proiectelor în domenii economice prioritare, finanţate din fondurile UE alocate României a devenit funcţional după ce Guvernul a aprobat în şedinţa de miercuri Normele de implementare. „Programul devine acum funcţional. Am stabilit un plafon garantat care poate fi accesat în acest an de 300 milioane euro”, a spus ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu.
Astfel, beneficiarii programului se vor putea adresa băncilor pentru a accesa credite garantate de stat. Finanţarea garantată în cadrul programului este de 80% din credit, care poate fi în lei sau în euro. Pentru a obţine garanţiile guvernamentale, autorităţile locale trebuie să aibă un contract câştigat şi finanţat din fonduri europene.
„Fiecare beneficiar de program european va organiza o procedură de selecţie a finanţatorului, pe Ordonanta 34, după care dosarul va fi trimis la Fondul de Garantare pentru aprobare, urmând ca instituţia financiară să finanţeze proiectul”, a spus Vladescu. El a precizat că programul de garantare a creditelor pentru proiecte europene se va desfăşura tot prin Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri pentru că aici există deja expertiza necesară după gestionarea Programului „Prima casă”.
În cadrul programului sunt incluse trei tipuri de beneficiari: autorităţile publice locale, asocieri legate de infrastructura de apă, universităţile şi unităţile de cercetare. Domeniile pentru care se acordă garanţii sunt: infrastructura rutieră, infrastructura din energie, apă, canalizare, managementul deşeurilor, infrastructura din domeniul sănătăţii.