Transgaz va solicita, în adunarea generală a acţionarilor, avizul pentru începerea procedurilor de obţinere a garanţiilor guvernamentale pentru finanţarea proiectului Nabucco şi majorării participaţiei transportatorului naţional de gaze la bugetul consolidat al companiei Nabucco Gas Pipeline pentru 2010. Reprezentantii Transgaz au declarat, anul trecut, că participaţia României la proiect s-ar ridica la 400 de milioane de euro, din cele 8 miliarde de euro la cât su
Transgaz va solicita, în adunarea generală a acţionarilor, avizul pentru începerea procedurilor de obţinere a garanţiilor guvernamentale pentru finanţarea proiectului Nabucco şi majorării participaţiei transportatorului naţional de gaze la bugetul consolidat al companiei Nabucco Gas Pipeline pentru 2010.
Reprezentantii Transgaz au declarat, anul trecut, că participaţia României la proiect s-ar ridica la 400 de milioane de euro, din cele 8 miliarde de euro la cât sunt estimate costurile totale ale proiectului.
În adunarea convocată pentru 29 martie, acţionarii vor discuta şi conţinutul documentelor necesare iniţierii procedurii de obţinere a garanţiilor guvernamentarle, respectiv proiectul memorandumului pentru construcţia conductei de transport de gaze naturale din regiunea Mării Caspice şi Orientul Mijlociu spre Europa de Vest pe teritoriul Turciei, Bulgariei, României, Ungariei şi Austriei, se arată în convocatorul transmis, vineri, Bursei de Valori Bucureşti.
Un alt document discutat va fi nota de fundamentare pentru elaborarea de către Ministerul Finanţelor Publice şi Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri a acordului de principiu privind încheierea unor acorduri de garanţie cu instituţiile financiare internaţionale, precum şi aprobarea mandatului de negociere în vederea susţinerii participării societăţii naţionale de transport gaze naturale Transgaz Mediaş la proiectul Nabucco.
De asemenea, acţionarii vor dezbate şi participarea Transgaz în calitate de asociat la bugetul consolidat al companiei care va construi gazoductul, Nabucco Gas Pipeline International pe anul 2010, precum şi noul concept al sistemului de conducte Nabucco.
Proiectul Nabucco prevede construirea unui gazoduct care să faciliteze importul direct de gaze naturale din regiunea Caspică şi Asia Centrală, pe ruta Turcia – Bulgaria – România – Ungaria – Austria. Transgaz participă la proiectul Nabucco alături de grupul austriac OMV, acţionarul majoritar al Petrom, dar şi de MOL Ungaria, Bulgargaz Bulgaria, BOTAS Turcia şi RWE Germania.