Documentul stabilește un cadru pentru gestionarea resurselor minerale rare din Ucraina. Totuși, aspectul garanțiilor de securitate a fost amânat pentru discuții viitoare, întrucât SUA se opun includerii acestora, conform unor surse ucrainene citate de CNN.

Garanțiile de securitate în Ucraina, un subiect sensibil

Conform surselor, partea americană nu este dispusă să ofere Ucrainei garanții de securitate, în ciuda insistențelor părții ucrainene. În acest context, proiectul de acord se concentrează exclusiv pe aspectele economice și de reconstrucție, urmând ca garanțiile să fie discutate ulterior.

„Partea americană se opune foarte mult includerii garanțiilor de securitate. (…) Totul este pregătit din partea noastră. Am finalizat proiectul. Am făcut tot ce ne-a stat în putință pentru a face condițiile rezonabile. Ca urmare, acesta este un acord-cadru privind modul de creare a fondului pentru reconstrucția Ucrainei. Este prevăzut un acord separat privind modul în care acesta va funcționa”, a declarat o sursă ucraineană citată de CNN

Negocierile dintre SUA și Ucraina vizează și modul în care resursele naturale ucrainene pot fi utilizate pentru a compensa sprijinul financiar și militar oferit Kievului. Casa Albă a propus ca SUA să obțină 500 de miliarde de dolari din resursele naturale ale Ucrainei, inclusiv minerale critice, petrol și gaze.

Președintele Volodimir Zelenski a refuzat să semneze acordul, considerând că suma solicitată este excesivă comparativ cu cele 100 de miliarde de dolari oferite anterior de administrația Biden sub formă de subvenții.

„Asta nu este negociabil. Nu văd ca Statele Unite să permită Ucrainei să intre în NATO”, a declarat Waltz luni pentru Fox News.

Ucraina
SURSA FOTO: Dreamstime

Discuțiile sunt în „stadiul final”

Viceprim-ministrul pentru integrare europeană și euroatlantică și ministrul justiției, Olha Stefanishyna, a declarat că discuțiile sunt în „stadiul final”, iar aproape toate detaliile cheie au fost stabilite. Deși negocierile sunt considerate constructive, oficialii ucraineni nu au oferit detalii despre conținutul final al acordului.

„Ne angajăm să finalizăm rapid acest lucru pentru a trece la semnarea sa”, a declarat Stefanishyna pe platforma X.

Propunerea inițială a Casei Albe prevedea un interes de 50% în resursele naturale ucrainene, inclusiv infrastructura critică și porturile, însă președintele Zelenski a respins această variantă, afirmând că Ucraina nu este pregătită să accepte un astfel de partaj fără clarificări suplimentare.

„Sperăm că atât liderii americani, cât și cei ucraineni ar putea semna și aproba acordul la Washington cât mai curând posibil pentru a demonstra angajamentul nostru pentru deceniile următoare”, a declarat viceprim-ministrul pentru integrare europeană și euroatlantică și ministrul justiției, Olha Stefanishyna, conform The Kyiv Independent.