De aceste garantii au beneficiat, în primele cinci luni ale anului în curs, un număr de circa 4.100 de IMM-uri, în creştere cu 23% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, iar numărul de garanţii emise a depăşit cifra de 4.750, în creştere cu 30% faţă de primele cinci luni ale anului 2011, se menţionează într-un comunicat remis de FNGCIMM.

“IMM-urile asigura stabilitatea economică şi sociala a oricărei ţări şi, din această perspectivă, întreprinzătorii  trebuie trataţi ca o resursă naţională de o valoare inestimabilă, a cărei capacitate trebuie folosită la un nivel cât mai ridicat, în vederea amplificării performanţelor economiei naţionale. Prin misiunea noastră strategică, avem tocmai rolul de a susţine acest sector, cunoscând faptul că ideile bune de afaceri pot fi puse în practică doar dacă există finanţare asigurată, iar acordarea de garanţii facilitează atingerea acestui deziderat”,  a declarat, în comunicat, Aurel Şaramet, preşedintele şi directorul general al FNGCIMM.

Analiza comparativă a celor două perioade a identificat, de asemenea, continuarea trendului pozitiv înregistrat în accesarea garanţiilor aferente proiectelor finanţate din fonduri europene. Astfel, în primele cinci luni din 2012, 300 de IMM-uri au accesat garanţia Fondului în vederea implementării de astfel de proiecte, ceea ce reprezintă un număr de circa trei ori mai mare comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.

Un trend similar s-a înregistrat şi în cazul acordării de garanţii pentru derularea programelor guvernamentale, valoarea acestora atingând un nivel de peste 270 milioane lei, reprezentând o creştere de 2,3 ori faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Dintre acestea, garanţii în cuantum de circa 230 milioane lei au fost accesate de primării şi consilii locale, în vederea implementării de proiecte cu o componentaă de finanţare europeană nerambursabilă in cadrul FEADR.

Până la finele lunii iunie vor fi 65.000 de beneficiari "Prima Casă"

“Produsul vedeta” al ultimilor ani, programul Prima Casă, a generat, numai în primele cinci luni, un număr de aproximativ 10.200 de contracte de garantare, dublu faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.  Până la finele lunii iunie, reprzentanţii Fondului estimează că numărul beneficiarilor va ajunge la 65.000, iar finanţările susţinute vor depăşi valoarea de 2,6 miliarde euro.

Totodată, prin reluarea activităţii de garantare a IMM-urilor în cadrul programului Kogâlniceanu, din luna martie 2012, circa 450 de întreprinderi au primit garanţii de peste 35 milioane de lei.

„Semnalăm, pe lângă dinamica pozitivă a rezultatelor înregistrate, şi o îmbunătăţire a calităţii portofoliului de garantii, justificat de scăderea nivelului indicelui anualizat al plăţilor efectuate de la circa 6,8% în prima parte a anului 2011, către un nivel de aproximativ 4,7% în aceeaşi perioada din 2012, semn că sectorul IMM-urilor a devenit mai pragmatic şi orientat spre viitor”, a adaugat Şaramet.