Garda de Mediu a amendat o firmă de construcții din Constanța cu 60.000 de lei

bani

Sursă: Dreamstime

Garda de Mediu a amendat o firmă de construcții cu 60.000 de lei. Sancțiunea a fost acordată pentru depozitarea neautorizată în zona porţii principale a Portului Constanţa a aproximativ 6.000 tone de deşeuri provenite în urma lucrărilor de decopertare a străzilor şi trotuarelor din municipiu.

Comisarii de la Garda de Mediu au constatat că într-o incintă împrejmuită cu gard de plasă erau depozitate deşeuri inerte, în grămezi cu înălţimea de 4-6 metri, pe o suprafaţă de aproximativ 1.000 metri pătraţi.

Potrivit informațiilor transmise de Garda de Mediu Constanța, s-au stabilit măsuri cu caracter permanent privind respectarea legislației de mediu în vigoare pe toată perioada realizării proiectului, precum și predarea în termen de o săptămâna a deșeurilor depozitate ilegal în incinta organizării de șantier, pe baza de documente justificative.

S-a finalizat controlul demarat la organizarea de șantier din zona Poartă 1 Port Constanța

„În data de 8 mai 2023 s-a finalizat controlul demarat la organizarea de șantier din zona Poartă 1 Port Constanța. Comisarii Gărzii de Mediu Constanța au constatat că într-o incinta împrejmuită cu gard de plasa sunt depozitate deșeuri inerte, în grămezi cu înălțimea de 4-6m, pe o suprafață de cca. 1000mp.

Amplasamentul are destinația de parcare, aflată în administrarea Primăriei Constanța, putând fi utilizată de antreprenor că organizare de șantier pentru depozitarea materialelor de construcții (pavele, cabluri, s.a.) – proiectul „Acces și mobilitate pietonală în zona centrală a Municipiului Constanța”, beneficiar UAT Constanța.

Deșeurile provin din lucrări de decopertare a străzilor și trotuarelor din municipiu, cantitatea estimată fiind de aprox. 6000 to. Astfel, în incinta organizării de șantier s-a realizat o depozitare neautorizată de deșeuri preponderent inerte, amplasament unde nu există mijloace proprii de tratare a deșeurilor. Firma de construcții nu a luat măsuri de gestionare a deșeurilor în condiții de protecție a mediului, fiind amendată cu 60.000 lei pentru nerespectarea prevederilor OUG 92/2021 privind regimul deșeurilor.

S-au stabilit măsuri cu caracter permanent privind respectarea legislației de mediu în vigoare pe toată perioada realizării proiectului, precum și predarea în termen de o săptămâna a deșeurilor depozitate ilegal în incinta organizării de șantier, pe baza de documente justificative”, a scris Garda de Mediu Constanța într-o postare pe Facebook.

Garda de Mediu este echipată cu drone dotate cu senzori și echipamente pentru inspecție

Amintim că Garda de Mediu este echipată cu drone dotate cu senzori și echipamente pentru inspecție și control începând cu anul acesta. Este vorba despre un număr de 46 de sisteme aeropurtate dotate cu senzori și echipamente pentru control, potrivit unui anunț făcut anterior de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.

„Având în vedere importanța aerului pe care noi toți îl respirăm, una din prioritățile și preocupările MMAP, este să se asigure că structurile de control din subordinea sa au la îndemână instrumente moderne și eficiente pentru a interveni rapid în cazul în care există activități care aduc prejudicii mediului.

Derulăm acest proiect finanțat prin POIM și am semnat contractul de achiziționarea celor 46 de sisteme aeropurtate dotate cu senzori şi echipamente specifice activității de inspecție și control. Acestea vor furniza informații în timp util de la diverse evenimente cu impact asupra mediului și vor deveni un instrument esențial în activitatea zilnică a comisarilor de mediu”, a declarat ministrul Barna Tánczos.