Șeful Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu, trage un semnal de alarmă. Acesta a vorbit despre situația gunoaielor la nivel național, explicând unde ”astupă” cei mai mulți primarii munții de gunoi din orașe. Situația este dezastruoasă.
Șeful Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu, susține că s-au descoperit duă noi locații unde primarii ascund gunoaiele. Potrivit acestuia, mai multe persoane sătule de gunoaiele aruncate și care țin la mediul înconjurător sun autoritățile pentru a face reclamații.
El a adăugat că acest lucru este o schimbare bună a comportamentului social și speră ca lucrurile să se mențină așa.
Berceanu susține că au fost descoperite doar la Boletin, peste 10 hectare de depozitări ilegale de deșeuri. Sunt aduse atât din Capitală, câd și din zone apropiate Bucureștiului, iar foarte multe gunoaie sunt arse și împinse apoi, în râul Sabaru.
„La Bolentin sunt peste 10 hectare de depozitari ilegale de deșeuri, aduse din București și din zonele limitrofe Bucureștiului. Am impus măsuri de curățare a zonei către primărie. Am văzut multe deșeuri arse și împinse în răul Sabaru, care este în proximitate”, susținut Berceanu, la Digi24.
Munți de gunoi în sudul României
Șeful Gărzii de Mediu a mai menționat că până acum a existat presiuni, iar primarii erau cei care decideau ce se întâmplă. Nu se percepeau taxe, iar oricine putea să scape de deșeuri fără probleme.
„Din păcate zona Bolentin, Giurgiu, zona de sud a României a fost scăpată mulți ani de sub controlul Gărzii de Mediu sub presiunea decidenților politici, a primarilor care decideau cine va fi șef la Garda de Mediu, la Comisariatul Județean, asta a fost o practică de zeci de ani,(…), care își țineau lipiți electoratul, pentru că nu percepeau nici o taxa pe deșeuri și toată lumea putea să depoziteze deșeuri pe o suprafață vastă și în felul asta primarii și-au asigurat voturi de-a lungul timpului”, a precizat seful Gărzii de Mediu.
Totodată, el a mai menționat că deși în zonele unde se duc deșeurile sunt oameni cu venituri mici și fără școală, povestea gunoaielor le-a ajuns până și lor.
„Ieri am fost în Sintești unde ni s-a spus că „uite primim bani sau la 10 familii, o oaie”, dar depozitați, faceți afaceri în continuare, lăsăți și pe alții să depoziteze și oamenii de acolo sunt foarte revoltați, chiar dacă sunt oameni cu venituri foarte mici, fără școală, fără drumuri, fără electricitate și lor le-a ajuns cuțitul la os, sunt total revoltați”, a mai adăugat Octavian Berceanu.