Garda de Mediu a efectuat recent amplă acțiune de control. Mii de vehicule au fost verificate cu ajutorul polițiștilor din cadrul IGPR. Totul are legătură cu o interdicţie care este în vigoare în România până pe data de 7 iunie, inclusiv.
Garda de Mediu a desfășurat o amplă acțiune de combatere a braconajului piscicol în Delta Dunării, pe Dunăre și în Marea Neagră, confiscând patru autovehicule, 250 de kilograme de pește și 14 kilometri de plase de pescuit ilegal.
Controale efectuate de Garda de Mediu pentru combaterea braconajului piscicol
Potrivit declarațiilor reprezentanților de la Garda de Mediu, 40 de comisari, sprijiniți de 280 de polițiști din cadrul IGPR – Direcția Rutieră și Ordine Publică din județele Constanța și Tulcea, au acționat în perioada 22 – 27 aprilie pentru prevenirea și combaterea activităților ilegale de pescuit.
Echipele de control au inspectat 1256 de autovehicule și autoutilitare, constatând nereguli legate de transportul de pește.
Au fost confiscate patru autovehicule care transportau pește (scrumbie, somn, sânger și caras) fără documente legale de proveniență, precum și 250 de kilograme de pește, care au fost predată către centre de prima vânzare.
Pe apă, echipele de control au acționat pe Brațul Borcea, Chilia, Sulina, Sfântu Gheorghe și pe alte tronsoane ale Dunării, confiscând 524 de unelte de pescuit interzise și 14 kilometri de plase monofilament.
Andrei Corlan, comisar general la Garda Națională de Mediu, a subliniat că aceasta a fost o acțiune amplă, în premieră, menită să stopeze transporturile ilegale de pește. El a remarcat cooperarea cu Poliția Rutieră pentru identificarea și oprirea transporturilor suspecte.
Garda de Mediu a anunțat că astfel de acțiuni vor continua și în perioada următoare.
„Astăzi s-a finalizat o acţiune care a durat o săptămână, face parte dintr-un lanţ de acţiuni al Departamentului de biodiversitate al Gărzii Naţionale de Mediu, pentru combaterea acţiunilor de braconaj.
Putem spune că a fost o acţiune amplă, în premieră, de o astfel de anvergură, am oprit în trafic, cu ajutorul Poliţiei Rutieră, 1256 de transporturi, de maşini care transportau diverse încărcături
Am confiscat peste 250 de kg de peşte şi patru autovehicule care transportau peşte fără acte de provenienţă. Am confiscat peste 524 de unelte utilizate la braconat. Dacă ar fi să însumez metri liniari de plasă confiscată, pot spune că au fost 14 km de plasă, folosită pentru a bracona”, a explicat Andrei Corlan.
Perioada de prohibiție a pescuitului
Interdicția generală a pescuitului în România a intrat în vigoare pe 9 aprilie. Ea acoperă toate apele naturale din țară, conform prevederilor din Ordinul nr. 561/2023/11/2024 aprobat de Ministerul Agriculturii și Ministerul Mediului.
Activitățile comerciale și recreative de pescuit vor fi reluate în bazinele naturale începând cu data de 8 iunie, cu anumite excepții.
Perioada de prohibiție a activității de pescuit este stabilită în funcție de perioada de reproducere a resurselor acvatice, în vederea protejării acestora și asigurării unei exploatări durabile.
Ministerul Mediului a instituit o prohibiție pentru pescuitul la știucă în perioada 1 februarie – 20 martie 2024. În plus, orice formă de pescuit devine interzisă în intervalul 9 aprilie – 7 iunie 2024. Autoritățile au impus și o prohibiție pentru pescuitul la șalău și biban, cuprinsă între 20 martie și 7 iunie 2024.
Este important de menționat că aceste restricții nu se aplică pe lacurile și iazurile private.