Nivelul de reciclare în România este de 13%
Potrivit lui Andrei Corlan, liderul Gărzii Naționale de Mediu, procentul de reciclare în România este de doar 13%. El spune că există o problemă majoră de reciclare mascată, care a generat amenzi în valoare de 400 de milioane de lei în ultimii trei ani. De asemenea, a menționat că țara se confruntă și cu traficul ilegal de deșeuri.
Andrei Corlan a fost prezent la conferința intitulată „RECYCLE NOW” în ziua de marți, 28 mai, unde s-a discutat despre importanța reciclării ca soluție pentru salvarea și protejarea resurselor naturale.
În 2023, spune el, au fost efectuate verificări ample la nivelul unităților administrativ-teritoriale în întregul circuit al deșeurilor. S-au aplicat sancțiuni în valoare de aproximativ 17 milioane de lei.
Andrei Corlan spune că suntem departe de atingerea obiectivelor ambițioase propuse.
„În condiţiile în care avem capacităţile de reciclare, în care avem aceste proiecte, suntem foarte deficitari dintr-un anumit punct de vedere şi anume gradul de colectare separată. Gradul de colectare separată, din care decurg tot felul de alte probleme, care duc la consecinţa ca România să fie luat un nivel de reciclare de sub 13%. Şi aici intervine Garda Naţională de Mediu. Anul trecut am avut cel mai amplu control desfăşurat la unităţi administrativ-teritoriale pe tot circuitul de deşurilor. Am controlat 3.125 de UAT-uri şi am aplicat sancţiuni de aproximativ 17 milioane de lei. Cifre care denotă faptul că încă stăm departe de obiectivele îndrăzneţe propuse şi de obiectivele stabilite de legislaţia europeană şi anume de 50% procent de reciclare”, a declarat Andrei Corlan.
Amenzi de 400 de milioane de lei pentru reciclare mascată
Șeful Gărzii Naționale de Mediu a indicat că, pe lângă dificultățile legate de colectarea separată la nivelul unităților administrativ-teritoriale, există și alte probleme.
El a comunicat că, în ultimii trei ani, instituția pe care o conduce a impus amenzi în valoare de 400 de milioane de lei pentru practici de reciclare mascată.
De asemenea, au fost sistate peste 1200 de activități, iar peste 740 de sesizări penale au fost întocmite.
„Totodată, dincolo de problematica aceasta cu colectarea separată, la nivel de UAT-uri, mai avem şi alte probleme. Avem aceste fenomene infracţionale de aşa zisă reciclare mascată, fenomen cu care Garda Naţională de Medicină se luptă de ani de zile. Avem în ultimii trei ani aplicate sancţiuni de 400 milioane de lei, Avem peste 1200 de activităţi sistate, avem peste 740 de sesizări penale întocmite”, a explicat şeful Gărzii Naţionale de Mediu.
România are probleme cu traficul ilegal de deșeuri
Totodată, el a adus în discuție și problema traficului ilegal de deșeuri. Andrei Corlan a afirmat că problema traficului ilegal de deșeuri, colectării ilegale de deșeuri și valorificării ilegale poate fi adresată numai prin intermediul justiției penale.
Abordarea contravențională nu a dat rezultate satisfăcătoare.
Garda de Mediu a participat la punerea în aplicare a 34 de mandate de percheziție începând cu anul precedent.
„Acest fenomen al traficului ilegal de deşeuri, al colectării ilegale de deşeuri, deţinerii şi valorificării ilegale nu poate fi abordat decât din sfera penalului, pentru că partea contravenţională este clar că n-a dat rezultate. Garda de Mediu în premieră, de anul în urmă a participat, efectiv, la punerea în executare a 34 de mandate percheziţie, chiar dimineaţa asta a mai participat la două astfel acţiuni de acţiuni împreună cu DIICOT”, a mai declarat Andrei Corlan.
Numai anul trecut autorităţile au blocat 11.000 de tone de deşeuri care urmau să intre în ţară.