Garda Națională de Mediu a început controlul unităților de cazare și restauratelor de pe litoral
În prezent, Garda Naţională de Mediu (GNM) verifică dacă staţiunile turistice de pe litoralul Mării Negre sunt curate și respectă toate normele legale. În vederea susţinerii acțiunilor de control, Comisariatul General al GNM a detaşat mai multe echipe de comisari pentru suplimentarea efectivelor Comisariatului Judeţean Constanţa.
„Începând din această săptămână, Garda Naţională de Mediu a lansat o amplă acţiune de control pe litoral, care se va desfăşura pe toată perioada de vârf a sezonului estival. Demersul vizează extinderea numărului de controale în staţiunile de la malul Mării Negre, astfel încât acestea să fie curate şi primitoare pentru toţi turiştii care îşi petrec vacanţa pe litoral.
Aceste controale vizează verificarea unităţilor de cazare şi a restaurantelor, dar şi a operatorilor de salubritate, astfel încât să fie respectate prevederile legislaţiei de mediu”, scrie într-un comunicat de presă emis de către Garda Naţională de Mediu (GNM).
La rândul său, Comandamentul Munte al ANPC a început să verifice operatorii economici care activează în industria ospitalității din Valea Prahovei, Brașov, Sibiu, Covasna și Harghita.
Comandamentului Munte ANPC a verificat 22 de operatori economici din județele Prahova și Brașov
Începând de la 01.07.2022, pe lângă structura tradițională de control, dedicată litoralului Mării Negre și Deltel Dunării, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a mai înființat, în premieră, încă patru structuri similare, dedicate perioadei de vacanță din sezonul estival 2022. Este vorba despre:
- Comandamentul Munte, care verifică operatorii economici care activează în industria ospitalității din zonele: Valea Prahovei, Brașov, Sibiu, Covasna, Harghita, coordonat de comisarul șef al Regiunii Sud Muntenia, Ion Iordăchescu
- Comandamentul Moldova-Bucovina, care verifică operatorii economici care activează în industria ospitalității din zonele: Neamț, Suceava, Iași, coordonat de comisarul șef adjunct al județului Neamț, Vlad Ciurea
- Comandamentul Maramureș, care verifică operatorii economici care activează în industria ospitalității din zonele: Valea Izei, Săpânța, Sighetu Marmației, coordonat de comisarul șef al Regiunii Nord Vest, Cristian Nicula
- Comandamentul Mehedinți, care verifică operatorii economici care activează în industria ospitalității din zonele: Băile Herculane, Clisura Dunării, coordonat de comisarul șef adjunct al județului Mehedinți, Diana Moraru
Primele rezultate ale acestei perioade aparțin Comandamentului Munte 2022, în urma acțiunilor desfășurate în perioada 04-08.07.2022, în care au fost verificați 22 operatori economici, din județele Prahova și Brașov.
„Sunt poate unul dintre cei mai noi funcționari ai ANPC. Lucrurile se văd altfel din această parte a baricadei. Particip atât direct, cât și pe prin intermediul filmărilor și fotografiilor la toate acțiunile de control din comandamentul pe care îl coordonez. Consider că singura șansă a turismului românesc este să se confrunte cu realitatea. Atât timp cât sunt comisar șef al unei regiuni importante, din perspectiva turismului, voi lua măsuri ferme și mă voi asigura că niciunul dintre comisarii de pe teren nu va face altfel.
Nu comentez faptul că până acum lucrurile ar fi putut fi mai bune, spun doar că superficialitatea aparține, cu siguranță, trecutului. Prefer să las imaginile să arate realitatea de pe teren. Voi milita pentru promovarea operatorilor economici care înțeleg că legea și, implicit, consumatorii trebuie respectați.
(…) Sunt prahovean și mă doare inima să văd că stațiuni întregi de pe Valea Prahovei aproape dispar de pe harta turistică, din cauza neglijenței. Acesta este doar primul val”, a declarat Ion Iordăchescu, comisar șef al Comisariatului Regional pentru Protecția Consumatorilor Regiunea Sud Muntenia, potrivit unui comunicat de presă emis de către ANPC.
Restul articolului poate fi citit aici.