Cine repară gardul dintre vecini, conform legii

Cine repară gardul dintre vecini? Conform Articolul 663 din Cod Civil, atât tu, cât și vecinul tău trebuie să contribuiți la întreținerea gardului comun dintre casele voastre. Amândoi sunteți obligați prin lege să suportați cheltuielile ocazionate de întreţinerea şi repararea despărţiturii comune, proporţional cu dreptul fiecăruia.

Vei plăti singur pentru repararea gardului, dacă doar ești vinovat pentru degradarea/distrugerea sa. De exemplu, dacă, în urma unui accident cauzat de tine, s-a stricat gardul.

Cum poți deveni proprietar pe un gard comun?

Din moment ce ești proprietar pe teren/casă, poți deveni proprietar și pe gardul comun. Nu toți vecinii sunt coproprietari pe gardul dintre casele lor. Proprietarii gardului sunt doar oamenii care au contribuit la ridicarea lui și la întreținerea lui.

casa la curte
Reguli privind gardul dintre vecinii care locuiesc la curte / SURSA FOTO: Dreamstime

Gardul poate fi intabulat în cartea funciară. Astfel, el poate deveni coproprietatea cuiva dacă cel care nu a contribuit la ridicarea lui plătește vecinului care l-a construit.

Trebuie plătit jumătate din valoarea actualizată a materialelor de construcție și manoperei folosite și jumătate din valoarea terenului pe care a fost ridicat.

Conform Articolul 666 din Codul Civil, „vecinul care nu a contribuit la realizarea despărţiturii comune poate dobândi un drept de coproprietate asupra despărţiturii, plătind jumătate din valoarea actualizată a materialelor şi manoperei folosite şi, după caz, jumătate din valoarea terenului pe care despărţitura a fost construită. Dispoziţiile în materie de carte funciară rămân aplicabile.”

Ce trebuie să faci dacă se dărâmă gardul?

Dacă gardul a fost dărâmat din cauze naturale, cum ar fi un cutremur, tu și vecinul tău sunteți obligați să-l reconstruiți împreună, dacă gardul se află în coproprietate. Dar dacă gardul a fost distrus de unul dintre voi? Cel nevinovat va trebui să depună o plângere penală împotriva celui vinovat, potrivit îndrumări-juridice.eu.

Atenție la neatenție! Dacă gardul dintre casa ta și a vecinului tău a fost construit de tine pe terenul tău, atunci este proprietatea ta. Dacă vecinul tău te roagă să devină coproprietarul gardului, iar tu accepți propunerea sa, atunci el va deveni coproprietar și pe bucata de teren pe care ai ridicat gardul.

Vecinul tău trebuie să respecte obligația de hotar, adică trebuie să susțină întreținerea gardului. Dacă nu își respectă obligațiile, poți iniția o procedură de chemare în judecată și îl poți obliga la plata prețului pentru ridicarea gardului.