Cresterea domeniului constructiilor atrage dupa sine diversificarea serviciilor din industrie

Odata cu dezvoltarea sectorului imobiliar, au aparut pe piata nenumarate afaceri conexe, de la importuri de garduri si amenajari de gradini pana la noi tehnologii de constructii.




Pe 15 aprilie a.c., in aeroportul supraaglomerat din Barcelona, toata lumea se uita la o femeie micuta si slabuta, care se lupta sa duca la ghiseul de check-in pentru cursa spre Bucuresti un colet putin mai ciudat. Era lung, ingust si cantarea circa zece kilograme. De la droguri la arme, orice putea fi inauntru… Dar nu erau decat niste tevi.



“De fapt, o mostra de gard de la furnizorul nostru din Spania, pe care am adus-o in Romania pentru ca ne trebuia la semnarea unui contract foarte important”, povesteste Claudia Radu, proprietara firmei Decorio, importator de garduri metalice din Spania, Belgia si Italia. Firma a fost infiintata la sfarsitul anului trecut, cu o investitie de 200.000 de euro, si va avea in acest an o cifra de afaceri de 700.000 de euro. Destul de bine pentru o companie aflata in primul an de activitate, nu-i asa? “A fost ideea sotului meu sa intram pe acest domeniu. El era unul dintre cei trei actionari fondatori ai firmei Delta Distribution (distribuitor de decoratiuni interioare si materiale de constructii), si la sfarsitul anului trecut a vandut participatia pe care o avea acolo. Ne-am hotarat sa ramanem in acelasi domeniu, al constructiilor, pentru ca il cunosteam foarte bine si pentru ca se dezvolta exploziv”, spune Claudia Radu.


Va imaginati ca e usor sa vinzi garduri? Nicidecum. Pentru ca, in general, romanii care isi construiesc case prefera gardurile de beton, pentru ca vecinii sa nu vada ce se intampla in curtea lor. Insa Decorio vinde garduri si pentru terenuri de tenis, locuri de joaca, spatii industriale si comerciale, terenuri agricole sau paduri. Daca afacerea merge bine, Claudia Radu spera ca va convinge unul dintre partenerii de afara, care produce garduri in Polonia, sa deschida o fabrica si aici.

Gradini cu garantie
pentru copaci

Pana acum, clientii din sectorul comercial si industrial au fost mai receptivi decat cei din sectorul rezidential. Este adevarat ca gardurile importate sunt cu 20% mai scumpe decat cele produse in Romania, dar sunt mai rezistente, iar garantia este de mai lunga durata.
si daca tot a venit vorba de garantie, stiati ca, mai nou, se ofera garantie si la copaci? Nu sunt fite, ci o practica obisnuita printre firmele care amenajeaza gradini. “Garantia pentru orice copac furnizat de noi este de un an, in cazul in care clientul are gradinarul sau, iar daca intretinem noi gradina, garantia este permanenta”, precizeaza Georgeta Apostoiu, peisagist la Garden Center Grup.



Firma ofera servicii de proiectare, amenajare si intretinere de gradini si a fost infiintata in 2004, ca un “pui” al unei companii mai vechi pe piata, Ecohorticultura. Aceasta importa plante, dar si produce, avand doua sere care se intind pe o suprafata de un hectar. In acest an, ca urmare a comenzilor numeroase, suprafata lor se va extinde la cinci hectare. Daca in 2004, cele doua firme aveau o cifra de afaceri de 1,5 milioane de euro, in 2005 au realizat 3,4 milioane de euro, iar estimarile pentru acest an se ridica la sapte milioane euro. “Piata firmelor care amenajeaza gradini a crescut in medie cu 30% in ultimii doi ani. Noi avem foarte multi clienti persoane juridice, care isi doresc ca sediile lor sa arate foarte bine. Cat despre persoanele fizice, acestea vor, mai nou, gradini cu cascade, lacuri si sisteme de irigatii”, spune Georgeta Apostoiu.

Tehnologiile de constructie schimba piata

Chiar si companiile mai mari si-au diversificat activitatea in contextul cresterii, peste estimari, a pietei imobiliare. Daca pana la mijlocul lui 2004 compania Andami, proprietatea lui Adrian Mircioiu, era axata doar pe distributia de materiale de constructii, dupa acea data firma a trecut si pe productie. Adrian Mircioiu a investit cateva milioane de euro pentru a da in folosinta o linie de fabricatie pentru panouri de polistiren acoperite de plasa sudata, panouri care pot fi umplute cu beton si folosite la constructia de case.



Tehnologia este noua pe piata romaneasca, fiind importata din Italia. si daca tot a intrat pe zona de constructii, Adrian Mircioiu a inceput constructia unui cartier rezidential la Corbeanca, iar cele 48 de case vor fi gata pana la sfarsitul acestui an. “In 2005, am facut investitii de doua milioane euro, dar anul acesta am planificat deja investitii de sapte-opt milioane euro. Vom cumpara si alte terenuri, pe care vom construi atat cartiere de vile, cat blocuri de apartamente”, precizeaza Adrian Mircioiu. Anul trecut, Andami a avut o cifra de afaceri de circa 37 milioane euro.
In ritmul in care creste piata imobiliara, este loc mai mult decat credeti pentru afaceri si servicii extrem de diversificate.