Chiriaşii şi proprietarii de garsoniere din Bucureşti sunt la un pas de război.
În ultimele şase luni, proprietarii au crescut în două rânduri chiriile, iar clienţii nu sunt dispuşi deocamdată să dea atât de mult.
Ce a fost întâi, scumpirea caselor sau mărirea tarifelor de închiriere? Dilema nu are încă un răspuns, dar un fapt rămâne cert: preţurile „saltă“, la fel şi chiriile, o dată pe an. Începutul lui 2007 a adus însă o surpriză neplăcută pentru chiriaşi: proprietarii de garsoniere şi apartamente au mai adăugat la chirie câte 50 de euro, numai în ultima lună.
Chiriaşii aşteaptă oferte noi
În prezent, pe piaţă nu se mai găsesc anunţuri de garsoniere confort unu cu chirii sub 290 euro/ lună şi nici apartamente de două camere sub 350 euro/lună, conform anunţurilor din ziarele de specialitate. Cele mai multe anunţuri de garsoniere de închiriat au tarife „rotunjite“, de 300 euro/lună, pentru cartierele obişnuite, şi 350 euro/lună, pentru zonele centrale. În spatele acestor tarife din anunţuri se ascund, însă, adesea, fie oferte neactualizate (pe care, la telefon, proprietarii şi agenţii imobiliari le „indexează“ dintr-un foc), fie locuinţe confort doi sau trei. Există chiar un anunţ care te lasă fără suflare, luând în considerare pretenţiile unui proprietar: în zona Tineretului se închiriază o cameră dintr-un apartament de trei camere, la comun cu gazda, la incredibilul tarif de 180 euro/lună.
Clienţii nu sunt dispuşi să înghită aşa de repede „găluşca“ scumpirilor şi nu închiriază încă la noile tarife. Lasă numerele de telefon la agenţiile imobiliare şi aşteaptă să intre oferte de închiriere la vechile tarife, de 250 euro/lună pentru garsoniere. „Imediat ce intră o ofertă la 250 euro/lună, sunăm trei clienţi şi în aceeaşi zi garsoniera se închiriază“, explică Lucian Răcaru, preşedinte al agenţiei CIR şi al ziarului „Anunţul imobiliar“. „Nu cred că vor mai creşte prea mult chiriile în acest an, ţinând cont că s-a ajuns foarte repede de la 200 euro/lună, în vara lui 2006, la tarifele actuale“, adaugă Alexandra Popa.
Cursa scumpirilor a determinat şi o omogenizare a nivelului chiriei pe zone. Nu mai există nici o diferenţă între chiria unei garsoniere în cartierele mărginaşe şi chiria din zonele centrale sau, atunci când aceasta există, nu depăşeşte 50 de euro, mult mai puţin decât în anii trecuţi. Agenţii imobiliari consideră că diferenţe sesizabile de tarif sunt doar între locuinţele noi şi cele vechi, precum şi între cele nemobilate şi cele utilate de lux. „Foarte rar se mai discută de zonă. Vin clienţi ca să închirieze în Băneasa, dar pentru că ţin să se încadreze într-un buget mic, acceptă şi în zona Macaralei“, declară reprezentanta agenţiei CIR.
Mai bine proprietar, decât chiriaş
De frica măririi chiriei, mulţi bucureşteni se reorientează spre varianta achiziţiei unui apartament. „Cererea pentru cumpărarea de garsoniere şi apartamente este din ce în ce mai mare. Sunt foarte mulţi clienţi care au stat cu chirie şi care vor să aibă propria locuinţă sau clienţi care cumpără garsoniere pentru a le închiria. Profitul pe care îl obţin nu este de neglijat şi apare după numai trei luni“, declară Cristian Pană, de la agenţia Indoors, din Bucureşti.
În restul oraşelor din ţară, chiriile se menţin la nivelul anului trecut. Viitoare creşteri de tarife ar putea fi înregistrate în cursul verii, o dată cu mărirea cererii din partea tinerilor veniţi la studii (în Constanţa, Cluj Napoca, Timişoara şi Iaşi).
Preţul real de închiriere şi cel cerut de proprietari
În Bucureşti, există o diferenţă substanţială între chiriile minime cerute de proprietari şi cele oferite de potenţialii chiriaşi. În marile oraşe din restul ţării, chiriile de piaţă nu s-au schimbat la începutul acestui an.
Oraş Garsoniere Apartament 2-3 camere
(euro/lună) (euro/lună)
Bucureşti – se închiriază 250-400 350-500
Bucureşti – cer proprietarii 300-450 350-500
Timişoara 200-350 300-450
Braşov 130-200 200-350
Cluj Napoca 200-350 300-450
Constanţa 100-200 180-400
Locuinţele de lux au o piaţă paralelă
Chiriile la vile ating şi 7.000 euro/lună în zonele cele mai scumpe. Pe segmentul rezidenţial de lux, chiriile se scriu cu mai multe zerouri. Oferta este însă şi ea mult mai diversificată şi mai mare în raport cu cererea.
Clienţii cu mulţi bani care caută vile de închiriat dictează piaţa şi proprietarii „se bat“ pentru a-i prinde în mreje. Chiriile sunt însă mult mai mari decât la apartamentele obişnuite de bloc. Pentru un apartament cu un dormitor, situat în zona Primăverii sau Aviatorilor, chiria lunară porneşte de la 2.000 euro, iar pentru un apartament cu trei dormitoare, în aceeaşi zonă, poate ajunge la 5.500 euro. Dacă este vorba de o vilă, atunci tariful urcă şi mai mult, chiar dacă este vorba de o suprafaţă egală cu a unui apartament, maximum fiind de 7.000 euro/lună.
Puţin mai „ieftine“ sunt zonele Dorobanţi sau Floreasca, unde chiriile se situează între 1.500 şi 5.000 euro/lună.
Pentru un buget anual de circa 60.000 euro (5.000 euro/lună), chiriaşul beneficiază de o locuinţă cu un spaţiu foarte mare – de minimum 200 mp, şi are la dispoziţie mobilier scump şi instalaţii de ultimă generaţie.
Mai avem până să-i ajungem pe spanioli
Chiar dacă aceste sume par foarte mari, chiriile din România sunt printre cele mai mici din spaţiul Uniunii Europene. Media din România este cu 30% mai mică decât cea din Spania şi la jumătate faţă de Italia şi Franţa. Cum clienţii sunt mai rari decât proprietarii şi pretenţiile acestora sunt pe măsură. Chiriaşii sunt foarte atenţi la locaţie, la vecinătăţi, la serviciile care sunt oferite, când este vorba de ansambluri rezidenţiale, la mărimea teraselor şi apropierea de o zonă verde. Nu în ultimul rând, contează şi designul locuinţei – cu cât este mai ieşit din comun, cu atât mai bine, consideră Claudia Dăscălescu, de la agenţia DTZ. Dintre locuinţele de lux cumpărate în ultimii doi ani, majoritatea sunt scoase la închiriere. „Un cumpărător al unei vile din primul nostru ansamblu rezidenţial Ibiza, din 2002, cumpără câte o locuinţă în fiecare ansamblu nou al nostru şi a ajuns la patru.
Jumătate din cumpărători vor să închirieze ulterior“, declară Ramona Repanovici, director de vânzări la Ibiza Construct 2000. Astfel, piaţa vilelor şi apartamentelor de lux scoase la închiriat se măreşte în fiecare an. Şi acest lucru chiar dacă preţurile de vânzare cresc în fiecare an. De exemplu, proprietarii apartamentelor şi vilelelor din Primăverii au ajuns să ceară preţuri de 3.500-4.000 euro/mp, pentru imobilele excepţionale, cu 15-20% mai mult decât anul trecut. Cele mai multe oferte de locuinţe de lux nu depăşesc 2.000-2.500 euro/mp, pentru majoritatea cartierelor din Bucureşti.
Chiriile locuinţelor de lux, neschimbate faţă de anul trecut
Locuinţele de lux se închiriază la tarife diferite, în funcţie de zonă, facilităţile acesteia şi vecinătăţi. Vilele, care dispun şi de terenuri, au un regim special şi costă mai mult.
Zonă nivel chirie apartament nivel chirie vilă
(euro/lună) (euro/lună)
Primăverii 2.000-5.500 2.000-7-000
Aviatorilor 2.000-5.500 2.000-7.000
Domenii-Dorobanţi 1.500-5.000 2.000-6.000
Herestrău 1.800-5.000 3.000-5.000
Floreasca 1.500-4.000 1.500-5.000