Gata, centralele de apartament au fost interzise complet! De când se aplică? Uniunea Europeană a adoptat o directivă prin care interzice utilizarea acestora în apartamente.
UE interzice complet centralele de apartament
Centralele de apartament au fost interzise! Marți, Parlamentul European a aprobat Directiva referitoare la schimbările climatice, care include și interzicerea centralelor termice de apartament, printre alte măsuri.
„Statele membre trebuie să adopte măsuri pentru a decarboniza sistemele de încălzire și a elimina treptat combustibilii fosili din instalațiile de încălzire și răcire, obiectivul fiind eliminarea completă a centralelor termice pe bază de combustibili fosili până în 2040.
Subvenționarea centralelor individuale pe bază de combustibili fosili va fi interzisă începând din 2025. Va fi în continuare posibil să se acorde stimulente financiare pentru sistemele de încălzire hibride, cum ar fi cele care combină o centrală pe combustibili fosili (centrala termică de apartament – n. red.) cu o instalație termică solară sau o pompă de căldură”, potrivit Parlamentului European.
Noua lege a fost adoptată cu o majoritate de 370 voturi în favoare, 199 voturi împotrivă și 46 abțineri. Pentru a deveni lege, aceasta trebuie acum să fie oficial aprobată și de către Consiliul UE.
Marți, europarlamentarii au aprobat strategii convenite cu Consiliul pentru a diminua consumul de energie și emisiile de gaze cu efect de seră din domeniul construcțiilor.
Propunerea de revizuire a Directivei privind performanța energetică a clădirilor are scopul de a reduce semnificativ emisiile de gaze cu efect de seră și consumul de energie în sectorul construcțiilor din Uniunea Europeană până în 2030. Un alt obiectiv important este atingerea neutralității climatice în acest sector până în 2050.
De asemenea, se urmărește sporirea numărului de clădiri cu performanțe energetice slabe care sunt renovate. Totodată, se dorește și îmbunătățirea schimbului de informații referitoare la eficiența energetică.
Clădiri noi cu emisii zero începând cu anul 2030
Din 2030, se impune ca toate clădirile noi să fie proiectate cu emisii zero; în timp ce clădirile noi, fie ele ocupate sau deținute de instituții publice, trebuie să îndeplinească acest standard începând cu anul 2028. Statele membre sunt încurajate să evalueze impactul asupra încălzirii globale pe întregul ciclu de viață al clădirilor, care include etapele de producție și eliminare a materialelor de construcție utilizate.
Pentru clădirile rezidențiale, statele membre ale Uniunii Europene vor fi obligate să pună în aplicare măsuri menite să conducă la o reducere a consumului mediu de energie primară cu cel puțin 16% până în 2030 și cu cel puțin 20-22% până în anul 2035.
Potrivit directivei recent adoptate, statele membre sunt obligate să întreprindă renovări la 16% din clădirile nerezidențiale cu performanțe energetice scăzute până în 2030, și la 26% dintre acestea până în 2033. Identificarea clădirilor incluse în această categorie va fi făcută prin aplicarea cerințelor minime de performanță în domeniul energiei.
În situația în care este viabil din punct de vedere tehnic și economic, statele membre ale Uniunii Europene ar trebui să implementeze progresiv integrarea panourilor solare în clădirile publice și nerezidențiale, ajustându-se la dimensiunile acestora, și să le instaleze în toate clădirile rezidențiale noi până în 2030.
Normele noi pot include excepții pentru clădirile agricole și cele de patrimoniu.
„Această lege va contribui la reducerea facturilor la energie și va aborda cauzele profunde ale sărăciei energetice, asigurând în același timp mii de locuri de muncă locale de înaltă calitate în întreaga UE. Abordarea a 36% din emisiile de CO2 ale Europei constituie un pilon absolut esențial al Pactului verde european.
Rezultatul de astăzi arată că Parlamentul continuă să sprijine un Pact verde care asigură, în egală măsură, o tranziție echitabilă și ambițioasă”, potrivit raportorului pentru Directiva privind performanța energetică a clădirilor, Ciarán Cuffe.
Opt state europene au interzis deja centralele pe gaz
Cu un an în urmă, Dumitru Chisăliță, expert în domeniul energiei, aducea în atenție faptul că opt state europene își inițiaseră deja demersurile pentru a interzice utilizarea centralelor pe gaz în clădiri.
1. Danemarca a adoptat începând din 2013 interdicția de a conecta noi clădiri la rețeaua de gaze naturale. De asemenea, a stabilit ca până în anul 2028 să fie conectate la rețeaua de încălzire centrală jumătate din imobile.
2. Norvegia a implementat începând din 2017 interdicția de a conecta noi clădiri la rețeaua de gaze naturale.
3. Olanda a impus începând din 2018 interdicția de a conecta noi clădiri la rețeaua de gaze naturale.
4. Franța a introdus limite de emisii de CO2 pentru instalațiile de încălzire a noilor imobile, ceea ce a făcut ca de facto, din anul 2022, montarea de centrale pe gaz și produse petroliere să fie interzisă.
5. Austria a instituit, începând cu anul 2024, interdicția de a repara vechile centrale termice și de a instala noi centrale termice.
6. Germania a impus, începând cu anul 2024, ca 64% din energia utilizată pentru noi sisteme de încălzire să provină din surse regenerabile, astfel interzicând de facto montarea de centrale pe gaz și produse petroliere începând din 2022.
7. Marea Britanie a interzis, începând cu anul 2025, montarea de centrale pe gaz și produse petroliere în imobilele noi.
8. Belgia a interzis, începând cu anul 2025, montarea de centrale pe combustibili fosili în imobilele noi.
Înlocuirea integrală a tuturor centralelor pe gaz nu va fi un proces nici simplu, nici rapid. Această provocare este amplificată de numărul considerabil al centralelor existente (aproximativ 65 de milioane în UE) și de dificultatea financiară întâmpinată de mulți proprietari în ceea ce privește costurile asociate înlocuirii acestora.