În cadrul Schemei UE de comercializare a certificatelor de emisii (ETS), aproximativ 10.000 de centrale electrice și mari fabrici industriale sunt obligate să valideze certificate, cunoscute sub denumirea de certificate de emisii, ori de câte ori emit CO2 în atmosferă. 

Din 2039, companiile nu vor mai avea voie să genereze emisii

Din 2039, nu vor mai fi disponibile noi cote, ceea ce înseamnă că, în afara utilizării cotelor economisite anterior, companiile nu vor mai avea voie să genereze emisii.

Unii europarlamentari susțin că emisiile negative ar putea permite fabricilor să continue să emită CO2 și după anul 2039. În acest scenariu, CO2 captat din atmosferă prin tehnologia „Direct Air Capture” sau prin rezervoare naturale de carbon ar fi folosit pentru a crea noi cote, scrie Euractiv.

Cu toate acestea, experții avertizează industria să nu se bazeze pe astfel de emisii negative.

„Aceste cantități vor fi foarte mici și, în cel mai bun caz, vor fi suficiente pentru a compensa emisiile reziduale de la instalațiile cu CCS, oțelării sau emisii legate de procese din industria chimică”, a declarat cercetătorul Felix Matthes de la Institutul German Öko. 

Avertismentele experților privind emisiile negative

„Dar nu va mai fi posibilă operarea unei oțelării convenționale sau a unei centrale electrice pe combustibili fosili. Aceste emisii negative, pentru care toate regulile sunt încă în vigoare, nu vor fi suficiente”, a adăugat el.

Cercetătorul german a mai spus că sectoarele care nu fac parte din ETS, cum ar fi agricultura, ar avea nevoie de emisii negative.

Michael Pahle, șeful grupului de cercetare pentru politicile climatice și energetice de la Institutul Potsdam pentru Cercetarea Impactului Climatic (PIK), a avertizat, la rândul său, companiile, asupra a ceea ce el numește „descurajarea atenuării, adică amânarea reducerii emisiilor în anticiparea emisiilor negative ieftine și abundente, în viitor”.

„Dacă companiile se așteaptă la asta și își mențin investițiile în tehnologii curate, atunci când așteptările lor nu se vor concretiza, vor epuiza o mulțime de certificate care ar fi trebuit salvate pentru a evita costurile mari în viitor”, a  declarat Pahle.

Parlamentarul UE de centru-dreapta Peter Liese, care a condus anterior negocierile pentru Parlamentul European pe piața carbonului, a declarat că dorește să vadă emisiile negative incluse în ETS, pentru a evita un scenariu în care „nu mai există certificate în sistemul din 2039.”

Comisia Europeană va trebui să prezinte opțiuni pentru a include emisiile negative în schema ETS până în 2026.

CO2
SURSA FOTO: Dreamstime

Ce este ETS și cum funcționează

Înființat în 2005, EU ETS este primul sistem internațional de comercializare a certificatelor de emisii din lume și se află în prezent în cea de-a patra perioadă, fiind în vigoare până la 31 decembrie 2030. 

Schema de comercializare a emisiilor, inspirată de principiul „poluatorul plătește”, obligă peste 10.000 de centrale energetice și fabrici să dețină un permis pentru fiecare tonă de CO2 pe care o emit. 

Acest lucru ar trebui să ofere un stimulent financiar pentru a polua mai puțin: cu cât poluezi mai puțin, cu atât plătești mai puțin. Companiile trebuie să cumpere permisele la licitație, iar prețul este influențat de cerere și ofertă.

Cu toate acestea, unele permise au fost alocate gratuit, în special în sectoarele în care există riscul ca întreprinderile să transfere producția în alte părți ale lumii cu constrângeri mai reduse legate de emisii.