Evoluția pandemiei de coronavirus atinge noi cote în Europa și trimite multe țări direct în „lockdown”. De teama virusului, autoritățile din țări precum Franța, Germania, Belgia și Grecia au luat măsuri drastice pentru a limita numărul de infectări.
Cu toate că preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi cancelarul Germaniei, Angela Merkel, au avertizat joi că frontierele interne din Uniunea Europeană nu trebuie închise din nou pentru transportul de mărfuri, în ciuda creşterii numărului de infectări cu coronavirus, Belgia, Franţa și Germania sunt doar câteva din țările care au anunţat noi interdicţii de circulaţie și chiar lockdown total în unele cazuri.
Lockdown total în Franța
Noul lockdown din Franța va dura cel puţin o lună, cu scopul de a lupta împotriva celui de-al doilea val al pandemiei de COVID-19, ce va fi „fără îndoială mai ucigaş decât primul”. Emmanuel Macron a spus că „virusul circulă cu o viteză pe care nici cele mai pesimiste estimări nu au anticipat-o. Ca toţi vecinii noştri, suntem depăşiţi de creşterea bruscă a răspândirii virusului”.
Francezii vor putea să iasă din locuinţele lor doar pentru a merge la serviciu dacă nu pot lucra de acasă, să meargă la programări medicale, la cumpărături, să se plimbe în spaţii deschise sau să ajute o rudă aflată în dificultate. Vor fi permise doar deplasări de maxim o oră pe o rază de 1 km în jurul domiciliului. Va fi necesar un document justificativ pentru deplasări. Vor fi trei documente tip – individual, profesional şi şcolar. Nu vor fi permise deplasările dintr-o regiune în alta, excepţie fiind întoarcerile din vacanţa ocazionată de Sărbătoarea Tuturor Sfinţilor (Toussaint).
Belgia a doua țară care ia măsuri drastice
Belgia urmează modelul Franței și va face pasul de duminică noapte, devenind astfel al doilea stat care se închide complet pentru șase săptămâni.
Vor funcționa doar magazinele esenţiale şi farmaciile, munca de acasă este obligatorie, iar funeraliile sunt limitate la 15 persoane, iar spre deosebire de Franța, elevii nu vor merge la cursuri.
Doar un singur vizitator va fi permis în fiecare locuință și întrunirile din locurile publice vor fi limitate la patru persoane. Cei care locuiesc singuri pot avea doi vizitatori. Este deja obligatoriu ca belgienii să lucreze de acasă, acolo unde este posibil și asta va continua.
Poliția federală va impune măsurile în Germania
Germania intenţionează să desfăşoare mii membri ai poliţiei federale în toată ţara pentru a impune respectarea noilor restricţii legate de coronavirus începând de luni, inclusiv închiderea restaurantelor şi a barurilor, a anunţat joi ministrul de interne Horst Seehofer, citat de Reuters.
Poliţiştii vor efectua de asemenea controale sporite la aeroporturi, în gări şi aproape de graniţe pentru a asigura că persoanele care intră în ţară din regiuni cu risc ridicat respectă regulile.
Cancelarul Angela Merkel şi liderii landurilor germane au căzut de acord miercuri asupra unui „lockdown” de urgenţă timp de o lună ce include închiderea restaurantelor, a sălilor de sport şi a teatrelor pentru a inversa creşterea cazurilor de coronavirus care riscă să copleşească spitalele.
Austria intră în lockdown parțial
Guvernul austriac a anunţat sâmbătă o nouă izolare parţială, cu impunerea unei interdicţii de circulaţie şi închiderea restaurantelor, hotelurilor, instituţiilor culturale şi sportive, în încercarea de a opri al doilea val al pandemiei de COVID-19, transmit agenţiile internaţionale de presă.
Va fi interzisă ieşirea din case între orele 20:00 şi 06:00, iar întâlnirile private vor fi limitate la maximum două familii, a spus el, avertizând că viaţa socială va fi afectată „dramatic”.
Dincolo de închiderea muzeelor, teatrelor, cinematografelor sau piscinelor, toate evenimentele, cu excepţia înmormântărilor, sunt anulate, inclusiv nunţile, petrecerile de ziua de naştere şi târgurile de Crăciun, o tradiţie care atrage de obicei milioane de vizitatori în fiecare an în ţară, scrie AFP.
Fanilor li se interzice participarea la evenimente sportive de nivel înalt, iar sporturile la nivel de amatori nu pot avea loc decât în exterior şi fără contact fizic.
Spre deosebire de măsurile din primăvară, şcolile şi creşele vor rămâne deschise, la fel şi magazinele şi saloanele de coafură şi frizeriile. În cazul liceelor şi universităţilor, cursurile se vor desfăşura online, în timp ce telemunca este puternic încurajată.
Măsurile trebuie aprobate de parlament duminică şi interdicţia de circulaţie trebuie reaprobată de parlament la fiecare 10 zile, scrie DPA.
Lockdown parțial în Grecia
Prim-ministrul grec Kyriakos Mitsotakis a anunţat sâmbătă un „lockdown” parţial începând de marţi pentru combaterea celui de-al doilea val de COVID-19, cu restricţii de circulaţie pe timp de noapte şi închiderea o lună a barurilor, restaurantelor şi sălilor de sport în nordul ţării şi regiunea Attica, ce include capitala Atena, cele mai populate zone, informează France Presse şi Reuters.
Şcolile şi magazinele reţelelor de retail în special vor rămâne deschise.
Este un plan de o lună pentru „a încerca să nu afectăm” Crăciunul, a spus premierul grec.
Confruntată cu recrudescenţa epidemiei, Grecia a instituit săptămâna trecută restricţii de circulaţie între 22.30 GMT şi 3.00 GMT timp de două săptămâni la Atena şi Salonic, cele două oraşe principale ale ţării afectate de coronavirus şi unde trăieşte aproape jumătate din populaţie (10,9 milioane de locuitori).
Boris Johnson anunţă o izolare la nivel naţional timp de o lună
Prim-ministrul britanic Boris Johnson a anunţat sâmbătă că o izolare la nivel naţional va fi instituită săptămâna viitoare ca parte a eforturilor de oprire a creşterii numărului de infectări cu coronavirus, în timp ce ţara a atins nivelul de 1 milion de cazuri, informează DPA şi EFE.
Magazine neesenţiale, precum şi locurile de agrement şi divertisment vor fi închise de joi 5 noiembrie până pe 2 decembrie, la fel şi puburile, barurile şi restaurantele, care pot oferi doar servicii de livrare la domiciliu sau la pachet. Cu toate acestea, şcolile şi alte instituţii de învăţământ vor rămâne deschise.
„Mă tem că, de joi, mesajul de bază este acelaşi: rămâneţi acasă, protejaţi NHS (serviciul naţional de sănătate) şi salvaţi vieţi”, a spus Johnson, avertizând că fără măsuri, rata mortalităţii ar putea creşte şi mai mult.
„Crăciunul va fi diferit în acest an, poate foarte diferit, dar speranţa şi credinţa mea sinceră este că, luând măsuri dure, putem permite familiilor din toată ţara să fie împreună”, a spus şeful guvernului britanic, evocând măsuri similare luate de Franţa, Germania şi Belgia.