coborase la 41.113 lei. In schimb, dolarul a urcat de la 32.595 lei la 32.868 lei.La bursa din Sibiu, pretul futures al euro pentru scadenta lunara s-a mentinut la 41.300 lei, iar cel al dolarului, la 32.700 lei.Pentru 2004, BNR si-a propus, dupa cat se pare, o apreciere real pozitiva a monedei nationale cuprinsa intre doua si patru puncte procentuale, valori identice cu cele pentru anul trecut, insa in conditiile unei rate a inflatiei de pana la 10%. Oricum, tinta ar putea fi atinsa, daca luam
coborase la 41.113 lei. In schimb, dolarul a urcat de la 32.595 lei la 32.868 lei.La bursa din Sibiu, pretul futures al euro pentru scadenta lunara s-a mentinut la 41.300 lei, iar cel al dolarului, la 32.700 lei.Pentru 2004, BNR si-a propus, dupa cat se pare, o apreciere real pozitiva a monedei nationale cuprinsa intre doua si patru puncte procentuale, valori identice cu cele pentru anul trecut, insa in conditiile unei rate a inflatiei de pana la 10%. Oricum, tinta ar putea fi atinsa, daca luam drept corecte cifrele anuntate de Institutul National de Statistica privind cresterea preturilor din 2003, care s-ar fi oprit in decembrie la 14,1%, fata de decembrie 2002.Atingerea de catre euro, in 12 ianuarie, a maximului istoric de 1,2898 dolari, dupa mai bine de noua saptamani de crestere continua, a reprezentat semnalul de declansare a unui val de declaratii din partea unor oficiali europeni. Tonul comun folosit de acestia, in frunte cu presedintele Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, a facut referire la aprecierea prea rapida a euro fata de dolar. Economistul-sef al BCE, Otmar Issing, a declarat la randul sau, ca „nu suntem indiferenti la cresterea euro, ba chiar suntem preocupati”. Aceste declaratii au produs o scadere imediata a paritatii euro/dolar, care a coborat vinerea trecuta pana la 1,24 dolari. Atingerea acestui minim a determinat insa un val de cumparari de euro, in doar cateva minute moneda unica urcand la 1,2670 dolari. Opinia analistilor a fost ca speculatorii au folosit momentul pentru a-si incasa profiturile substantiale si ca euro ar urma sa revina pe un curs ascendent, dupa o eventuala scadere pana la pragul de 1,24 dolari.La stabilizarea dolarului au contribuit si declaratiile presedintelui Rezervei Federale (americane), Alan Greenspan, facute in cadrul unui seminar organizat de Bundesbank la Berlin. Presedintele Fed a spus ca deficitul masiv de cont curent al SUA, unul dintre factorii care au provocat scaderea dolarului, poate fi controlat si a calificat rata inflatiei drept „constanta”.Evolutia din acest an a paritatii euro/dolar se va decide probabil la intalnirea G7 de la sfarsitul lunii viitoare. Franta si Germania depun deja eforturi pentru a se asigura ca intalnirea va determina o mai mare stabilitate pe pietele internationale, avand in vedere reticentele exprimate de administratia SUA, care considera ca nu exista motive care sa necesite interventii. La randul sau, presedintele Comisiei Europene, Romano Prodi, a declarat ca variatiile puternice ale euro nu sunt pozitive pentru economia europeana.
„euro ar putea sa scada pana la 1,20 dolari”
Politica americana de depreciere a dat frau liber alunecarii accentuate a dolarului fata de principalele valute. Aceste semnale au creat strategii de abordare diferite la anuntul indicatorilor economici din SUA. Un rezultat negativ incuraja vanzarea dolarilor, iar cele pozitive erau privite cu suspiciune.Un barometru important al raportului dintre cele doua superputeri, care merita urmarit, il constituie deficitul bugetar, in special cel american. Acesta este principalul motiv de ingrijorare pentru presedintele Fed, devansand ca importanta impactul ajungerii deficitului de cont curent la 5% din PIB. Dupa atingerea nivelului record de 1,2898 dolari/euro, moneda americana a reusit sa recupereze in patru zile peste 4 centi. Este mult sau putin? Este mult, daca privim scurta istorie a euro. Singura perioada in care euro a mai pierdut un teren de o asemenea amploare, a fost in august 2003, cu o depreciere de 4,32 centi. Este insa si putin, deoarece se inregistreaza o corectie importanta, ultima datand din 7 noiembrie 2003, la nivelul de 1,1374 dolari.Pentru euro, pragul suport major se gaseste la 1,2435 dolari, iar in cazul in care acesta va ceda, urmeaza cel de 1,2080 dolari, dupa care cererile de euro se vor accentua, tinta fiind nivelul de 1,2830 dolari.