Gata! Începe finalul mașinilor pe motorină și benzină. O putere uriașă a luat decizia

E finalul mașinilor pe motorină și benzină. O putere uriașă a luat decizia. Este vorba de o țară importantă, care a făcut un pas major în domeniul pieței auto.

E final de drum pentru mașinile pe motorină și benzină. O putere uriașă a luat o decizie importantă. Este vorba de o țară importantă care a decis să facă un pas decisiv și să renunțe la autotursimele pe benzină și motorină. Norvegia devine prima țară din lume care va cumpăra numai automobile electrice.

Mai exact, Guvernul norvegian a dezvăluit vineri un pachet de măsuri importante, Acesta include achiziţionarea în exclusivitate de automobile electrice pentru serviciile publice. Adică fără mașini pe benzină și motorină în viitor. În plus, se va tripla taxei de carbon, pentru a se atinge obiectivele de mediu, transmite AFP, citat de france24.com.

Norvegia este cel mai mare producător de hidrocarburi din Europa Occidentală. Țara şi-a propus să îşi reducă emisiile de gaze cu efect de seră cu 50%-55% până în 2030. Acest lucru se întâmplă în cooperare cu Uniunea Europeană. Norvegia este asociată cu UE, fără a fi însă o ţară membră. Până în 2050, emisiile de gaze cu efect de seră ar urma să fie reduse cu 90%-95%.

„Schimbările climatice provocate au consecinţe grave pentru oameni, animale şi natură în întreaga lume. Norvegia vrea să îşi aducă aportul pentru a combate aceste modificări climatice”, a declarat premierul norvegian Erna Solberg.

Măsuri dure în privința mașinilor pe benzină și motorină

Printre măsurile prezentate, Guvernul de la Oslo propune să impună, un criteriu de „emisii zero” pentru achiziţiile publice de autoturisme şi camionete. Cu alte cuvinte, din 2022, adio mașini pe benzină și motorină. Același lucru se va petrece și pentru procedurile de licitaţie pentru legăturile de feribot, începând din 2023, şi pentru autobuzele urbane, începând din 2025.

Autoritățile vor să promoveze utilizarea de biocarburanţi şi să tripleze taxa de carbon până în 2030. Este vorba de o majorare de la 590 de coroane (57 de euro) în prezent la 2.000 de coroane în 2030.

O astfel de majorare ar trebui să contribuie la încurajarea captării şi stocării de CO2. Este vorba de o tehnologie în care Norvegia a făcut investiţii importante. Mai els când vine vorba de stocarea dioxidului de carbon.

Automobilele electrice au reprezentat peste jumătate (54,3%) dintre autoturismele înmatriculate anul trecut în Norvegia. De asemenea, Norvegia este un pionier în domeniul transportului „cu emisii zero”, un sector care este alimentat aproape în totalitate cu energie electrică verde produsă în hidrocentrale.