Gata, s-a intrat în carantină din această dimineață! Ce zone din România urmează pe listă după ce covid continuă să facă prăpăd în toată țara. Cele mai afectate locuri sunt București, Suceava, Brașov, Prahova, Iași, Argeș, Bacău și Galați.

De astăzi de la 5 dimineața, din cauza numărului mare de noi cazuri, autoritățile au decis ca localitatea Cuca din judeţul Galaţi a intrat în carantină. Rata de infectare cu coronavirus a ajuns în localitate la 4,74 cazuri la mia de locuitori.

Cererea de instituire a carantinei a aparţinut Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Galaţi, iar Centrul Naţional de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei a aprobat şi emis ordinul în acest sens, începând cu data de 08 octombrie, ora 05.00, pe o perioadă de 14 zile, relatează News.ro.

Din cauza restricțiilor impuse, în localitate transportul de marfă, materii prime sau alimente pentru populaţie se va realiza pe baza documentelor justificative, care să indice scopul şi destinaţia transportului.

În plus, voluntarii vor asigura alimente, medicamente şi bunuri de strictă necesitate, pe baza unei adeverinţe eliberate de către Primăria Cuca. Lista de voluntari va avea un număr de maxim 15 persoane şi va fi întocmită de către Primăria Cuca, componenţa acesteia rămânând neschimbată pe toată durata institurii măsurii şi avizată de către Centrul Judeţean pentru Coordonare şi Conducere a Intervenţiei Galaţi.

În comuna Cuca, Galați, poliția și jandarmii păzesc ieșirile din localitate. De aproape 3 ore, zona este în carantină și nimeni nu mai are voie să plece de acolo decât dacă merge la serviciu și completeză o declarație similară cu cele din perioada stării de urgență. Persoanele ce desfăşoară activităţi agricole vor completa de asemenea declaraţia pe proprie răspundere pentru a se putea deplasa.

Trebuie să se respecte aceste reguli

Menționăm faptul că în contextul carantinării, este permisă ieşirea, respectiv intrarea persoanelor care locuiesc în zona de carantină, dar care desfăşoară activităţi economice sau în domeniul apărării, ordinii publice, securităţii naţionale, sanitare, sanitar-veterinare, situaţiilor de urgenţă, administraţiei publice locale, asistenţei şi protecţiei sociale, judiciar, serviciilor de utilitate publică, energetic, agriculturii, alimentaţiei publice, alimentării cu apă, comunicaţiilor, transporturilor şi activităţilor cu caracter religios, doar pentru situaţii excepţionale care ţin de menţinerea serviciilor publice sau operaţionale.

Toate persoanele ce părăsesc zona carantinată vor fi obligate să prezinte autorităţilor legitimaţia de serviciu (valabilă pentru instituţiile bugetare) sau adeverinţa de salariat eliberată de angajator, ştampilată şi semnată de către acesta (valabilă pentru celelalte categorii), ori după caz, declaraţia pe proprie răspundere.

Mai mult decât atât, în zonă este obligatorie purtarea măştii de protecţie atât în spațiile închise, cât și în cele deschise. Masca de protecție trebuie să acopere nasul şi gura.

În ceea ce privește intrarea și ieşirea persoanelor şi vehiculelor în/din localitatea carantinată, aceste deplasări se vor efectua doar prin filtrele instituite de forţele de ordine din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI).

Este interzisă circulaţia persoanelor şi a vehiculelor în intervalul orar 22.00 – 06.00; excepţie fac bolnavii cronici aflaţi în evidenţele unităţilor sanitare, femeile gravide, urgenţele medicale şi vehiculele aflate în tranzit.”, se mai arată în hotărârea luată de autoritățile competente.

Ce localități ar putea urma

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a anunțat, marți, că toate localitățile care depășesc 3 cazuri la mia de locuitori în ultimele 14 zile vor fi carantinate pentru o perioadă de cel puțin două săptămâni.

”Măsurile vor fi analizate în mod deosebit, dar nu ne limităm la acele măsuri: purtarea măştilor în spaţii închise, dar şi deschise, în mod deosebit în spaţiile publice unde există aglomeraţie şi este nevoie de portul măştii, carantinarea localităţilor care depăşesc 3 la mie în ultimele 14 zile şi, bineînţeles, luând în considerare dacă aici există focare sau nu, dacă este răspândire comunitară, atunci luarea în considerare a carantinării acestor localităţi, interzicerea evenimentelor precum nunţi, botezuri în zonele în care sunt cu incidenţa mai mare de 1,5 la mia de locuitori în ultimele 14 zile, închiderea sau sistarea activităţii restaurantelor în interior în zonele în care depăşesc incidenţa de 1,5.”, a declarat Arafat.