Se schimbă regulile în România

Prin intermediul noului Cod Silvic se vor introduce sancțiuni mai severe pentru cei care efectuează tăieri ilegale de păduri în România.

Acesta urmează să fie adoptat în ședința de Guvern. De asemenea, sunt prevăzute noi obiective pentru împăduriri.

”Am lăsat special la final un proiect foarte important ce va fi adoptat azi, noul Cod Silvic. Este un act esențial pentru creșterea suprafețelor împădurite ale României. Vrem să prevenim și să combatem tăierile ilegale și furtul de lemne prin pedepse mai aspre.”, a spus Marcel Ciolacu, la începutul ședinței de Guvern.

Marcel Ciolacu
Marcel Ciolacu/SURSA FOTO: Capital.ro

Prevederile noului Cod Silvic

Proiectul de lege vizează înființarea Registrului Forestier Național, pentru a facilita evidența și monitorizarea exploatațiilor forestiere și a proprietăților din Fondul Forestier Național, prin intermediul unor mijloace informatice.

Proiectul mai propune înființarea Consiliului Național al Silviculturii (CNS). regulamentul acestuia va fi stabilit prin hotărâre de Guvern.

CNS va avea ca obiectiv principal monitorizarea respectării standardelor profesionale și a eticii în activitatea personalului din domeniul silvic.

Proiectul Codului Silvic stabilește în mod clar drepturile și responsabilitățile proprietarilor de terenuri forestiere. Acesta diferențiază proprietățile mici (sub 10 hectare) și proprietățile mari (peste 10 hectare).

Lemn
Lemn/SURSA FOTO:pexels.com

Proiectul stabilește că proprietarii de terenuri forestiere trebuie să asigure regenerarea și protejarea pădurii, promovând regenerarea naturală când este posibil.

Se propune stabilirea unor norme referitoare la proveniența și circulația lemnului, inclusiv reguli pentru comercializare și depozitare.

De asemenea, se vor reglementa materialele lemnoase destinate consumului proprietarului.

Guvernul vrea să descurajeze plecarea condamnaților înainte de sentința finală

Joi, premierul Marcel Ciolacu a declarat că Guvernul va discuta în ședință măsuri pentru a descuraja condamnații să părăsească țara înainte de pronunțarea unei sentințe finale.

Prim-ministrul spune că Alina Gorghiu (ministrul Justiției) s-a ocupat de aducerea înapoi în România a unui număr crescut de fugari celebri.

Prin proiectul discutat în această zi, se dorește impunerea unor costuri suplimentare pentru acești fugari.

Costurile vor acoperi cheltuielile statului în operațiunile de găsire și aducere a acestora în țară.

”Vedem deja că, în ultima vreme, doamna ministru s-a ocupat şi tot mai mulţi fugari celebri au fost aduşi înapoi în România, primind acum şi un spor de pedeapsă. Prin proiectul dezbătut azi, vrem să îi punem şi să plătească în plus, cum e firesc. Adică să suporte costurile operaţiunilor derulate de stat pentru a-i găsi şi aduce în ţară”, a arătat Ciolacu.

De asemenea, șeful Executivului a spus că vor fi introduse prevederi cu privire la intrarea României în Schengen din 31 Martie.

Prevederile se referă la controlul la frontiere, regimul străinilor, controlul migraţiei ilegale şi drepturile lucrătorilor străini pe teritoriul României.

”Fiindcă se apropie momentul intrării României în spaţiul aerian şi maritim Schengen, la 31 martie, adoptăm câteva prevederi absolut necesare. Vorbim despre controlul la frontiere, regimul străinilor, controlul migraţiei ilegale şi drepturile lucrătorilor străini pe teritoriul României”, a spus premierul în şedinţa Executivului.