ANM vine cu vești proaste pentru români. După zile călduroase, precipitațiile se întorc în România. Se anunță fenomene meteorologice extreme precum vânt puternic, polei, ploaie, dar și burniță.
În acest context, Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, duminică, un Cod galben de polei, valabil până luni seara în opt judeţe din zona Moldovei, respectiv un Cod galben de vânt puternic, ce vizează 12 judeţe din Transilvania, Oltenia şi Banat.
Potrivit prognozei oferite de ANM, în intervalul 7 februarie, ora 12:00 – 8 februarie, ora 20:00, în Moldova, temporar, vor fi precipitaţii predominant sub formă de ploaie şi burniţă, iar pe arii extinse se va semnala polei, la început în sudul regiunii, apoi mai ales în nord şi centru.
În ceea ce privește judeţele vizate de prima avertizare Cod galben, acestea sunt: Suceava, Botoşani, Neamţ. Iaşi, Bacău. Vaslui, Vrancea şi Galaţi.
Totodată, în intervalul 7 februarie, ora 16:00 – 8 februarie, ora 12:00, va fi în vigoare un al doilea Cod galben de vânt puternic.
De asemenea, în același interval, în Carpaţii Meridionali, vântul va avea intensificări, cu viteze în general de 70 – 90 km/h, iar la peste 1.800 de metri, rafalele vor depăşi 100 – 120 km/h, spulberând zăpada. În Banat, rafalele vor trece de 55 – 65 de km/h şi, izolat, de 70 km/h.
ANM a emis Cod galben
În ceea ce privește cea de a doua avertizare Cod galben, aceasta vizează zone din judeţele: Braşov, Prahova, Dâmboviţa, Argeş, Sibiu, Vâlcea, Gorj, Alba, Hunedoara, Mehedinţi, Caraş-Severin şi Timiş.
În acelaşi timp, începând de duminică dimineaţa, la ora 10:00, şi până marţi, la ora 12:00, va fi valabilă o informare de ploi moderate cantitativ şi intensificări ale vântului, valabilă în majoritatea regiunilor.
Astfel, în intervalul menţionat, în cea mai mare parte a ţării, vor fi precipitaţii mai ales sub formă de ploaie, pe arii mai extinse în cursul zilei de luni (8 februarie), când îndeosebi în vest, nord-vest, precum şi în zona de munte, cantităţile de apă vor depăşi 15 – 25 l/mp şi, izolat, 30 – 35 l/mp. La munte, la altitudini mai mici de 1.800 de metri, ploile vor determina topirea parţială a stratului de zăpadă.
Totodată, în acest interval, vântul va prezenta intensificări în zona de munte, cu viteze mai mari în zona înaltă, unde rafalele vor depăşi 80 km/h, iar local şi temporar şi în celelalte regiuni, în general cu viteze de 40 – 60 km/h. Pe crestele montane şi, trecător, în nordul Moldovei zăpada va fi spulberată.
Nici săptămâna viitoare vremea nu va fi foarte prietenoasă. Meteorologii precizează că, în prima jumătate a săptămânii viitoare, vor mai fi intervalele cu ploi însemnate cantitativ în special în nord-vest, precum şi cu intensificări ale vântului.