Un cunoscut medic din Anglia vine cu un avertisment, în condițiile în care datele științifice au arătat impactul nociv pe care flacăra aragazului îl poate avea asupra sănătății. El s-a referit la studiul publicat în revista „Nature”, principalul jurnal științific din lume, care susține că 3,2 milioane de oameni din întreaga lume sunt uciși din cauza poluanţilor produşi de arderea gazului metan, potrivit Coventrytelegraph.
PM 2,5, cel mai dăunător poluant al aerului pentru sănătatea oamenilor
Pe lângă poluanții gazoși, atmosfera poate fi poluată și cu particule din diverse surse. Aceste particule (în suspensie, fluide ori în stare solidă) au compoziție și dimensiuni diverse, cele mai nocive fiind PM10 și PM 2,5. PM 2,5 este cel mai dăunător poluant al aerului pentru sănătatea oamenilor.
S-a dovedit că poate crește riscul de a dezvolta cancer, boli de inimă, demență și chiar boli mintale la copii. Aceste particule se găsesc din ce în ce mai mult în casele oamenilor din cauza aragazelor.
Într-un articol publicat în Daily Mail, dr Michale Mosley a avertizat: „Au fost multe cercetări, extrem de alarmante, cu privire la calitatea aerului din case. Este din ce în ce mai clar că suferim și că de vină este impactul aerului de proastă calitate din casele noastre.”
Gătitul la aragaze produce PM2
Dacă aveți un aragaz clasic, doctorul Mosley recomandă să luați măsuri pentru a preveni pătrunderea emisiilor periculoase în organism.
„Gătitul la aragaze produce PM2, care se referă la dimensiunea particulelor. Acestea au diametrul de 2,5 micrometri sau chiar mai mici. Ceea ce le face periculoase este că pot pătrunde adânc în plămâni, apoi pot ajunge în sânge către organe precum inima și creierul”, spune Mosley.
Pentru a reduce poluarea din casă provocată de aceste particule în suspensie dr Mosley are următoarea recomandare: casa trebuie să fie bine ventilată!