TVA este tot in ilegalitate
Capital a atras atentia in mai multe randuri asupra regimului ilegal in care Guvernul a lasat aplicarea taxei pe valoare adaugata. Ultimul semnal, aparut in numarul din 20 aprilie a.c., avertiza din nou Ministerul Finantelor ca a uitat de TVA. Brusc, finantistii si-au facut treaba si Guvernul a aprobat noile Norme de aplicare a TVA. Fara rezultat insa. Normele de aplicare nu sunt nici azi in vigoare. Desi au trecut mai bine de trei saptamani de la adoptarea lor, tot nu au fost publicate in Monitorul Oficial (cel putin pana la data redactarii acestor randuri – 12 mai 2000). Platitorii de TVA sunt disperati. Ei se tem ca declaratiile depuse in lipsa Normelor (termenul limita expirand la 25 aprilie) ar putea sa nu fie pe placul controlorilor fiscali, care in curand vor avea, de partea lor, noile Norme.

Sabotii olandezi sunt in plop
Industria olandeza a sabotilor e amenintata de criza de lemn de plop. „Plopul nu mai este la moda, in domeniul forestier. Industria sabotilor are nevoie de 25.000 de plopi pe an, pentru a raspunde cererii din partea agricultorilor olandezi si a turistilor”, declara Paul Nijhuis, directorului primului fabricant de saboti din tara, pentru cotidianul „Trouw”.
Asociatia „Padure si lemn” a propus, recent, guvernului olandez un plan de crestere a plantatiilor de plopi. Conform asociatiei, in fiecare an ar trebui plantati 700.000 de plopi, fata de numai 100.000 in prezent, pentru a acoperi necesitatile industriei care utilizeaza acest lemn.

Arca Marinei a fost lovita de valurile CNA
Consiliul National al Audiovizualului (CNA) a somat public postul TV Romania 1 al Societatii Romane de Televiziune pentru ca emisiunea „Arca Marinei”, difuzata la 6 mai a.c., a incalcat prevederile referitoare la normele obligatorii privind sponsorizarea programelor de televiziune. Aceeasi emisiune este acuzata ca a incalcat si prevederile art. 3 din Decizia CNA nr. 105/1993 privind publicitatea mascata. Raportul de monitorizare CNA arata ca printre abaterile de la norme se numara si faptul ca actorul Eugen Cristea, in timpul cu pricina, a gustat din salamurile unei firme producatoare, laudandu-le calitatea. Legislatia in vigoare interzice „incitarea la vanzare” a produselor sponsorului. Daca ar fi stiut aceasta prevedere, Marina Almasan ar fi trebuit sa-i dea peste mana pofticiosului actor. Dar daca a stiut?

Dublu esec pentru Ministerul Finantelor
Chimcomplex Borzesti a pierdut pentru a doua oara sansa de a fi privatizata, iar Ministerul Finantelor sansa de a-si recupera banii platiti in contul creditului de care a beneficiat societatea. Chimcomplex a fost inclusa pe lista societatilor pe care Ministerul Finantelor le-a scos la vanzare in cadrul programului de recuperare a creantelor contra actiuni.
Au fost organizate doua oferte publice de vanzare, dar nici un investitor n-a acceptat sa dea banii pentru o societate in care datoriile atarna greu. Creditul de 50 de milioane de dolari obtinut de societate cu garantia statului i-a indepartat si pe cei mai interesati dintre potentialii cumparatori.
Refuzul Ministerului Finantelor de a acorda esalonari de datorii este decizia care arunca societatea Chimcomplex, inapoi, in ograda FPS. Din incrancenarea pe care se pare ca a manifestat-o secretarul de stat in Ministerul Finantelor, Ionut Costea, fata de amanarea platilor catre buget, statul isi pierde cel putin pentru moment sperantele de a-si mai recupera banii pe care i-a platit pentru Chimcomplex.

Paliga ingrasa porcul in ajun
Desi sta la carma primariei sectorului 3 din Capitala de aproape patru ani, Sorin Paliga s-a trezit
brusc din amorteala tocmai in plina campanie electorala. Si pentru ca vrea sa ramana in continuare in scaunul de primar, el „ingrasa porcul in Ajun”. Peste noapte, a aparut in sectorul pe care inca il pastoreste un nou parc de joaca pentru copii, la intersectia Calea Calarasi cu Matei Basarab. Dar „pe-afara-i vopsit gardu’ si-nauntru-i leopardu’”: gramada de fiare vechi revopsite sunt un adevarat pericol pentru copii si bune doar de semnalat OPC-ului. Iar locul ales este in plina intersectie, fara nici o trecere de pietoni semnalizata.
Tot peste noapte au fost acoperite si batranele gropi din asfaltul Bulevardului 1 Decembrie 1918 sau de pe strada Delea Veche, uitate de „edilul” de la sectorul 3. Pesemne ca Sorin Paliga calca de abia acum pe strazi de care ar fi trebuit sa stie inca de la inceputul mandatului ca sunt adevarate capcane pentru soferi.