Medicii vor primi bani in functie de puncte
Casa Nationala a Asigurarilor Sociale de Sanatate pregateste medicilor din spitale o surpriza. In viitorul apropiat, ei vor fi platiti dupa un sistem de puncte acordate pentru fiecare operatiune, sistem similar celui in care isi primesc banii medicii de familie. Fiecare spital va primi un buget, iar sefii de sectie vor imparti fondurile. CNASS sustine ca in felul acesta numai medicii care muncesc isi vor rotunji veniturile. Toate bune si frumoase, dar ce se intampla in cazul doctorilor care trec pe foaia de observatie efectuarea a zece manevre medicale, din care au efectuat in realitate vreo doua-trei?

La Targoviste, licenta se da discriminatoriu
Pentru majoritatea Senatelor universitare, sintagma „autonomie universitara” se traduce prin puterea absoluta de a lua orice decizie au chef respectabilii domni din Senat. Studentii universitatii „Valahia” din Targoviste au fost anuntati recent ca numai o anumita parte a lor are dreptul sa sustina examenul de licenta: fericitii a caror medie generala pe toti anii de facultate este cel putin 7. In plus, pentru a fi posesorul unei bucati de hartie pe care scrie „Diploma de licenta”, ei trebuie sa promoveze si un examen preliminar organizat in cadrul universitatii.

Parlamentul a lucrat ore in sir in zadar
Prin peste 250 de ordonante de urgenta, Executivul a modificat, in ultimii trei ani, o serie de acte ale Parlamentului. Excesul de zel al ministrilor a condus la situatia paradoxala ca unele legi, desi publicate in Monitorul Oficial, sa moara inainte de aplicare. Legea nr. 30/1999, prin care impozitul pe profit pentru incasarile in valuta din exporturi se reducea cu 50%, a fost initial suspendata prin Legea bugetara din 1999, pentru ca, ulterior, sa fie abrogata in intregime de cabinetul Isarescu, prin recentele ordonante de reforma fiscala. Aceleasi acte pecetluiesc soarta unor paragrafe intregi din Legea nr. 133/1999 privind intreprinderile mici si mijlocii. In ciuda promulgarii prezidentiale si a publicarii oficiale, facilitatile fiscale pentru IMM nu au avut niciodata materializare in practica. Un exemplu ultracunoscut de anulare in fasa a deciziilor Parlamentului este, de asemenea, Legea nr. 241/1998 privind stimularea investitiilor directe. Mare parte a articolelor acestei legi au vazut lumina tiparului doar pentru a figura la dispozitiile finale ale unei ordonante guvernamentale ca „abrogate”.

Sindromul balconului
Din ziarul Adevarul de miercuri, 5 ianuarie, aflam ca hulitul Sabin Gherman, cel ce a propus un fel de federalizare a Romaniei, a fost invitat sa predea la Universitatea Karoli Gaspar o disciplina numita balconologie, adica, banuim, un fel de stiinta a balcoanelor. Mica greseala de corectura, e vorba bineinteles de balcanologie, a fost cauzata, probabil, de fantasma unui Sabin Gherman propovaduind, de la balconul Universitatii Bucuresti, teoria federalizarii statului roman.    

Radu Vasile are pile la CIA
Central Intelligence Agency (CIA), cunoscuta agentie americana, stie tot ce misca in lumea asta. Sau cel putin asa i s-a dus buhul. Spionii americani nu-si fac insa prea bine datoria de informatori. Conform site-ului oficial al CIA de pe Internet (www.CIA.gov), primul-ministru al Romaniei este Radu Vasile. Lucru care nu mai este valabil de aproape o luna de zile, dar ce mai conteaza. Americanii sunt cei mai tari si daca zic ei asa este. Desi Romania a pasit in anul 2000 in frunte cu Mugur Isarescu, americanii merg tot pe mana lui Radu Vasile.