Joia profitului dublu
De cand a fost introdus suplimentul Timp liber in editia de joi a cotidianului Romania libera, profitul difuzorilor de ziare a crescut simtitor. Nu si al publicatiei respective!
Cu regret in voce, difuzorii anunta, in fiecare joi, ca ziarul s-a epuizat inca de la prima ora. De buna credinta, oamenii chiar cred spusele lor. Daca acestia se dovedesc a fi extrem de interesati sa-l achizitioneze, difuzorii scot cu grija de sub tejghea doar suplimentul, spunandu-le ca este ultimul pastrat pentru ei. Pentru gestul marinimos, ei cer 4.000 sau chiar 5.000 de lei, desi suplimentul cu pricina este gratuit. Ziarul, cu tot cu supliment, costa doar 2.000 lei. Tactica adoptata in ultima vreme de micii intreprinzatori le aduce acestora un profit de suta la suta.

Elevii au dat de bucluc
Stresul a crescut ingrijorator, de cateva zile, prin scolile si liceele Capitalei. Fiecare elev a primit cate un exemplar de evaluare a starii de sanatate. In mod normal, fisa respectiva trebuia completata de diriginti si cadrele medicale. Din comoditate, profesorii au preferat sa incredinteze elevilor aceasta sarcina, destul de dificila, daca stai sa te gandesti la continutul unor rubrici referitoare la atmosfera din familie (alcoolism, violenta), comportamentul copilului in familie, randamentul la invatatura, fenomene de inadaptabilitate in scoala sau tulburari de comportament in afara scolii etc. Datele strict legate de starea sanatatii sunt completate totusi de medicul scolii, numai ca elevii trebuie sa se prezinte cu 5.000 de lei in mana pentru dotarea cabinetului cu medicamente. Altfel, risca sa nu primeasca fisa strict necesara acum la examenele de admitere pentru capacitate, liceu sau bacalaureat.

La Registrul Comertului s-au incurcat borcanele
In baza de date a Registrului Comertului, societatea Bucuresti SA apare ca asociat cu, 49%, in firma Bucuresti International SRL. Despre aceasta asociere, managerii de la Bucuresti SA habar nu au, lucru care insa nu le poate fi imputat. Aceasta pentru ca, in realitate, participanta la SRL mentionata este societatea Bucuresti Turism SA. Pesemne, asemanarea dintre denumirile celor doua societati pe actiuni a dus la incurcarea borcanelor. Dar aceasta are mai putina importanta decat faptul ca informatiile inscrise la Registrul Comertului (care se obtin contra cost) trebuie folosite cu rezervele de rigoare.

Inginerii din MAA negociaza ASAL-ul
O puternica delegatie romaneasca s-a deplasat, la inceputul acestei luni, la Washington, pentru o noua runda de negocieri cu Banca Mondiala in vederea acordarii transei a doua din imprumutul ASAL. Interesele agriculturii romanesti au fost reprezentate de specialisti cu vasta experienta in domeniu: Silvia Capitanu, inginer constructor, seful directiei Relatii Internationale din Ministerul Agriculturii (MAA); Nicolae Havrilet, inginer mecanic, director Resurse Umane din MAA; Ileana Gaita, directorul Directiei Comunicare a MAA; Enea Truta, medic veterinar, secretar general adjunct al MAA. Seful delegatiei a fost, bineinteles, insusi ministrul Ioan Muresan, inginer automatist.

Un teatru imposibil de vizionat
Anuntat in presa scrisa ca fiind o interesanta realizare a Teatrului National de Televiziune, prima parte a spectacolului de teatru tv, Casatorie imposibila, s-a dovedit o productie mediocra, cu o cota de audienta ridicola, in ciuda actorilor care au facut parte din distributie. Este greu de spus care au fost criteriile pe baza carora Televiziunea Romana a decis sa produca acest serial al carui scenariu n-ar fi reusit sa ajunga nici macar in faza finala a unui concurs judetean jurizat (sa zicem!) de regizorul Cristian Hadji-Culea. Singura explicatie plauzibila ar fi ca autorul scenariului, Alex Stefanescu, este membru al Consiliului de Administratie al Societatii Romane de Televiziune. Iar textul unui membru cu greutatea lui Alex Stefanescu este greu de refuzat.

Romania iese in fata cu vorbe goale
Asociatia Nationala a Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR) critica Guvernul pentru lipsa de implicare in promovarea ofertelor romanesti de reconstructie a zonei Kosovo. La o recenta conferinta organizata de Statele Unite ale Americii, in scopul stabilirii de contacte de afaceri si de discutare a oportunitatilor comerciale, Ministerul Industriei si Comertului romanesc s-a prezentat, prin persoana secretarului de stat, Ioan Roman, cu un discurs tinut intr-un limbaj de lemn. „Ne bucuram ca una dintre temele prioritare ale conferintei o reprezinta investitiile”, „Romania considera ca implicarea Guvernului SUA si a oamenilor de afaceri americani poate deveni o garantie pentru succesul acestui proces”. Asa suna cateva dintre frazele rostite de secretarul de stat.

Banii distrug telefoanele cu cartela
Telefoanele publice cu cartela sunt distruse din dorinta de a porni o afacere profitabila. Indivizi intreprinzatori „prepara”, in prealabil, aparatele astfel incat cartela introdusa de nestiutori sa nu fie tinuta de dispozitivele de prindere din interior. Cartela, odata bagata, nu mai poate fi scoasa si cade intr-un sertar. Dupa ce sunt inghitite mai multe cartele, apare intreprinzatorul si distruge masca de tabla care protejeaza sertarul. Scoate teancul de cartele si le revinde cetatenilor la un pret mai mic.