Gaura cheii

Ciocalteu sare la BasescuProfesorul Alexandru Ciocalteu sustine ca Ministerul Transporturilor nu a contribuit cu nici un ban la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS). El a promis ca, imediat dupa inscaunarea in functie la CNAS, il va da in judecata pe ministrul transporturilor daca nu-si va achita obligatiile fata de Casa. Politistii recupereaza odihna in timpul programuluiBucurestenii pot fi multumiti, in sfarsit, ca traiesc pe picior de egalitate cu parizienii, londonezii si chiar new

Ciocalteu sare la Basescu
Profesorul Alexandru Ciocalteu sustine ca Ministerul Transporturilor nu a contribuit cu nici un ban la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS). El a promis ca, imediat dupa inscaunarea in functie la CNAS, il va da in judecata pe ministrul transporturilor daca nu-si va achita obligatiile fata de Casa.

Politistii recupereaza odihna in timpul programului
Bucurestenii pot fi multumiti, in sfarsit, ca traiesc pe picior de egalitate cu parizienii, londonezii si chiar newyorkezii. Viata lor, dupa lasarea intunericului, devine la fel de palpitanta ca si cea din marile metropole ale lumii. Distractiile de noapte nu se petrec insa in centrul orasului, ci in micile cartiere. Tinerii stransi pe langa scarile blocurilor se imbata, se iau la bataie pentru fete si, daca nu organizeaza discoteci in aer liber cu ajutorul unor statii puternice de amplificare montate la masini, fac intreceri cu autoturismele pe aleile inguste. Politia, platita din banii cetatenilor sa pastreze ordinea si linistea publica, habar nu are ce se intampla noaptea. Patrulele, care ar trebui sa supravegheze anumite zone, nu stiu ce se intampla, deoarece obisnuiesc sa se retraga la odihna in diverse locuri. Politistii de la Circa 10 din sectorul 3 al Capitalei prefera, spre exemplu, Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperare a Capacitatii de Munca. Explicabil: odihna in timpul programului inseamna tot o recuperare a capacitatii de munca.

La Dalles se vand virusuri pe CD
La sala Dalles din Capitala s-au pus in vanzare noi specii de virusuri pentru calculatoare personale. Cumpararea unui virus – de exemplu floppy.exe – este premiata de magazinul bucurestean cu un CD – de exemplu Power Games 2, produs de CD Factory. Intregul pachet costa numai 174.000 lei. Pret mai mult decat rezonabil in comparatie cu oferta distribuitorilor stradali de compact-discuri piratate care, este adevarat, nu costa mai mult de 50.000 lei, dar nici nu au virusuri.

Strainii platesc suplimentar permisele de pescuit
Turistii straini care, intr-un fel sau altul, au ajuns in Romania, au avut surpriza de a constata ca trebuie sa plateasca mai mult pentru obtinerea unui banal permis de pescuit, ceea ce n-a fost decat de natura sa-i nemultumeasca. E drept, permisele se dau pe zilele de pescuit. O zi de pescuit costa, pentru un pescar roman (in Delta, de exemplu), 30.000 lei. Pentru cinci zile, un permis costa 150.000 lei pentru romani si 170.000 lei (sau mai mult) pentru turistii straini. Diferenta de cost pentru permisele de pescuit ne-a fost confirmata de un specialist din Ministerul Mediului.

Ion Cristoiu asteapta investitorii straini
Proaspatul demisionar din functia de director al ziarului Cotidianul, Ion Cristoiu, nu va reveni in presa prea curand. Unii oameni de afaceri romani care au in spate anumite publicatii i-au oferit recent postul de consilier, dar fara dreptul de a schimba macar o virgula in ziar. Cu toate ca banii vanturati pe la nas
nu erau deloc de neglijat, Cristoiu a refuzat. Dorinta lui, exprimata intr-un cerc restrans din lumea mass-media, este de a se reintoarce in presa, dar numai la un ziar deschis pe bani straini.

Job pe linia fierbinte
Telefoanele cu 89… au invadat paginile de mica publicitate. Anunturile nu mai tintesc acum doar persoanele interesate de sex (verbal), ci si oameni cat se poate de seriosi, care isi cauta de lucru. Astfel se face ca o italianca se ofera sa angajeze sofer, musai „fara obligatii, pentru deplasari in strainatate”, si lasa un numar de telefon cu 89…, valabil nonstop! Cat te costa sa suni la acest numar nu se spune. Sa comparam insa cu alte oferte, tot la 89…, care te invita, tentant: „Lasa-te de munca si fa bani! Castigi 200.000 lei!” sau „Pentru o ora petrecuta impreuna primesti 200.000 lei”. Pana a primi miarele promise, curiosul va plati la sigur 22.950 lei/30 secunde. Adica 45.900 lei/minut.

Vanatorii de eclipsa au intarziat in vama
Actiunea „Eclipsa ‘99” a fost o operatiune fara precedent in Romania si pentru ca a ridicat probleme cu totul inedite. Printre cei care s-au confruntat cu astfel de probleme se numara si vamesii romani, care nu intotdeauna au stiut precis cum sa se descurce. Una dintre cele mai elocvente situatii de acest tip a intervenit in vama Otopeni, ca si in vamile din teritoriu, iar protagonistii ei au fost asa-numitii „vanatori de eclipsa”. In special cei americani, care s-au prezentat in vama cu instrumente astronomice extraordinare, derutand vamesii care nu stiau cum sa le certifice importul. Pana la urma s-a recurs la sprijinul specialistilor de la Institutul Astronomic, care au ajutat la dezlegarea saradei.

Banca Mondiala da bani Deltei
Zona defavorizata a Deltei Dunarii a intrat si in vizorul Bancii Mondiale, dupa ce Guvernul roman n-a reusit resuscitarea economica a zonei, prin masurile cu caracter regional pe care le-a luat. In cadrul portofoliului pe care il desfasoara in Romania, Banca Mondiala a asigurat finantarea unui proiect intitulat Programul pentru biodiversitate in Delta Dunarii. De curand, cinci noi proiecte, finantate cu cateva zeci de mii de dolari fiecare, au fost declarate drept castigatoare si, la sfarsitul acestei luni, isi asteapta inceperea finantarii.