Ministrului Herlea i se trage de la partid
Taranistii dau jos militaria de partid din pod. Pentru ca ministrul Integrarii Europene, Alexandru Herlea, a inceput sa aiba alte idei si pareri decat ale batranilor din partid, este ca si debarcat. Numele sau se afla pe lista remanierii guvernamentale anuntate. Desi motivul oficial, invocat de PNTCD, este intarzierea cu care Departamentul Integrarii Europene, condus de ministrul sus-amintit, a finalizat Programul National de Aderare la UE, dizgratia in care se afla Herlea are alte radacini. Oameni apropiati partidului spun ca ministrul nu a vrut sa inlocuiasca expertii departamentului, oameni cu vechime de ani de zile in problemele integrarii, cu tineri taranisti, vioi si dinamici, dar „paraleli cu integrarea europeana.
Numai portul din Giurgiu ce mai tine orasul
Una cate una, multe dintre societatile care absorbisera forta de munca din Giurgiu s-au inchis. Printre ultimele societati care si-au inchis portile a fost si santierul naval din Giurgiu, care n-a mai rezistat concurentei, miscandu-se destul de greu in ultima vreme. In mod paradoxal insa, situatia somajului data, publicitatii prin Ministerul Muncii plaseaza Giurgiu in topul primelor cinci judete din Romania cu putini someri. Singurul segment care inca mai functioneaza cat de cat este cel portuar, incetinit si el in activitate din cauza efectelor razboiului din Serbia.
Lux reconditionat la mana a doua
Spiritul antreprenorial al romanilor reuseste sa faca fata tuturor vicisitudinilor economice. Fara studii de specialitate in marketing, croitorii au identificat o nisa extrem de profitabila pentru afacerea cu haine. Pentru ca femeile obisnuite merg tot mai rar, in ultimul timp, la croitorie ca sa-si comande o rochie de ocazie, maestrii confectioneri au gasit alta modalitate de a-si invesmanta clientela saracita de tranzitie. Ei aranjeaza cu vanzatorii de la magazinele de „second-hand sa cumpere haine mai deosebite, pe care le spala, calca si le adauga diverse accesorii atractive. Rochiile reconditionate sunt duse la consignatie unde se comercializeaza ca unicate, la preturi mult mai mari decat cele de la „second hand, dar oricum mai scazute decat cele din magazinele din centru.
La WTC, inghesuiala la chiftea
De curand, am fost invitati la sala Tai-Pei de la World Trade Center (WTC), la o venerabila aniversare, cand o firma implinea 200 de ani de existenta. Un pretext, nu-i asa, cum nu se poate mai oportun pentru un cocteil. Toate bune si frumoase, numai ca, din simplul motiv ca sala cu pricina era vecina cu salonul Viena, o armata de economisti infometati s-au repezit pe sandviciurile de cocteil, pana, precum un roi de lacuste, au „uscat mesele. Respectivii erau invitatii salii alaturate, unde se tinea o conferinta pe teme de Leasing-Finance (cam fara bufet), iar directorii, fomisti si ponositi, cu costume de pe vremea vechii Romarta, s-au napustit in bataia pe chiftea.
Liceul nu e pentru saraci
Profitand de autonomia acordata de Ministerul Invatamantului in privinta organizarii examenului de admitere, unele licee solicita candidatilor sa contribuie cu rechizite in cantitati indestulatoare pentru tot anul si pentru toata lumea. Astfel, la liceul de Electronica Pipera, candidatii aduc de acasa in afara de coli si etichete, doua pixuri, trei creioane, o cutie agrafe, o cutie bolduri si o rola de banda adeziva. Noroc ca nu se mai utilizeaza stilourile chinezesti sau Pelican, cu penita de aur.
Electromagnetica a prins un contract cu MApN
Se pare ca totusi nu scriem degeaba. Dupa aparitia in revista noastra a articolului privitor la telefoanele romanesti care nu au reusit sa intre in gratiile Ministerului Apararii, pentru a fi achizitionate, am aflat ca s-a primit, pana la urma, o comanda pe adresa firmei producatoare. Astfel, Electromagnetica a receptionat comanda pentru 300 de terminale numerice din tipul Delta 01. Valoarea totala a comenzii se ridica la aproximativ 6 miliarde lei, suma care, desi nu este, poate, foarte mare, devine extrem de necesara fabricii Electromagnetica. Beneficiarul terminalelor nu este altcineva decat Ministerul Apararii Nationale.
Un avion AN 24 a defilat pe strazile Craiovei
Societatea Romaero a donat intr-un mod original Facultatii de Electronica din Craiova un avion AN 24. Specialistii fabricii au reparat aparatul scos din circulatie de mai bine de cinci ani. Astfel „pus pe picioare”, avionul a zburat pana la Craiova unde, dupa ce i s-au demontat aripile, a fost tractat pe strazile municipiului pana la sediul facultatii. Aici a fost remontat si, in prezent, este la dispozitia profesorilor si a studentilor. Fireste, pentru aplicatii teoretice, si nu pentru zboruri.