Moda feriboturilor a prins la romani
Ni se pregateste ceva? Atunci este, cu siguranta, un feribot; mai ales ca, in ultima vreme, moda feriboturilor face ravagii. Dupa ce ni s-au pregatit mai multe pe rute maritime, ultimul exemplu fiind cel turcesc (in care si-au bagat nasul interesele sus-puse), acum ni se cloceste un feribot pe o linie fluviala. El va uni un mal romanesc cu un altul (ajuns acum) ucrainean. Este vorba de feribotul Galati-Reni, care ar trebui sa sunteze intermediarii moldoveni la transportul marfurilor din Romania in sudul si estul Ucrainei.
Primii angajatori evazionisti din port au fost prinsi
In portul Constanta, unde pana de curand domnea paradisul „muncii la negru, a descins, de curand, controlul. Asa se face ca Politia din port a reusit sa castige prima batalie cu patronii evazionisti. Ei au prins o srl constanteana care, in mod ciudat, a reusit sa angajeze muncitori la negru timp de mai bine de doi ani, in perioada 1996-1998, fara ca nimeni sa-i faca vreun deranj. Muncitorii cu pricina au fost folositi la operatiuni de incarcare si descarcare de nave maritime in porturile Constanta-Sud si Agigea.
La guvern cica exista un birou de presa
Miercurea trecuta, insemnata cu negru in calendar de guvernanti, din cauza grevei sindicatelor, cladirea Guvernului era impanzita de politie si forte speciale, care baricadau cu drag si spor toate intrarile posibile. La biroul de presa era liniste si pace. Lumea se uita la filmele de la televizor si barfea. Morala? Decat sa le rugati pe angajatele biroului, care nici la buna ziua nu raspund, mai bine apelati la Departamentul de Informatii Publice. Situatia e cu totul alta…
Tiganii se plimba pe banii nemtilor
Tiganii din Romania care pleaca din cand in cand „cu afaceri” in Germania beneficiaza din partea statului german de „facilitati” de invidiat. Desigur, tuciuriii le exploateaza din plin. Timp de cateva luni muncesc din greu, reusind sa realizeze „transferul” unor sume considerabile de marci din buzunarele si posetele nemtilor neatenti in propriile buzunare. „Prada” este trimisa in tara prin diverse metode. Pentru a reveni si ei, ar trebui sa cheltuiasca banii cu transportul. Tiganii se predau insa la politie, unde declara ca stau in Germania fara forme legale. Statul german le asigura, pe cheltuiala lui, transportul inapoi cu avioane confortabile. Si pentru a nu pleca cu mana goala, nemtii le dau si bani de buzunar, doar – doar tiganii nu se vor mai intoarce. Dar cum sa nu te intorci la o asemenea ospitalitate?
Ziaristii – clienti fideli ai sutilor
Unii dintre clientii „cei mai fideli” ai hotilor de telefoane celulare sunt ziaristii. Obligati sa foloseasca zi de zi mijloacele de transport in comun, pana la urma buzunarele sau posetele lor sunt „vizitate” de mainile fine si indemnatice ale sutilor. Si, aproape de fiecare data, raman fara telefon. Intr-un top al celor mai fraieri ziaristi, realizat in urma vestilor care circula prin targ, conduc detasat cei de la Pro TV, cu aproape 15 telefoane furate, urmati de Antena 1, cu 12, si trustul Ringier, cu 7. Urmeaza, la o distanta de doua bucati, majoritatea cotidienelor bucurestene.
La Parlament se pune de un sindicat
Spiritul sindicalismului a cuprins, cu intarziere, si lucratorii de la Parlament. Printre expertii si personalul administrativ din Centrul Civic au inceput sa circule liste de adeziune la sindicatul liber. Initiativa a pornit de la Comisia de Munca si Protectie Sociala. Numai ca functionarii din Parlament nu se arata prea entuziasmati de ideea de a-si uni fortele intr-o grupare sindicala. Ei sunt mult prea ocupati cu alte probleme in afara serviciului: lucrari particulare, meditatii, cursuri si multe, foarte multe si marunte aranjamente personale. In aceste conditii, cine ar mai avea timp sa declanseze un conflict colectiv de munca sau chiar o greva?
Sistem de blocare electronic in parlament
Parlamentarii au inventat coduri secrete. Daca un articol de lege se doreste a fi blocat de catre un grup parlamentar, fara ca imaginea partidului sa fie afectata, reprezentantul acestuia de la prezidiu lanseaza imediat un mesaj, in urma caruia parlamentarii ies din sala. Acesta apasa in mod repetat pe butoanele sistemului electronic de vot. Imediat, parlamentarii din partidul respectiv ies din sala, iar prezidiul constata lipsa cvorumului si amana votul.