Cotatia la zi a spagii este 20 euro, dar merge si echivalentul in dolari. Altceva in afara de aceste doua valute nu este acceptabil pentru politistii bulgari. Cei obisnuiti sa rezolve problema cu o bancnota de cinci dolari sau cu doua pachete de tigari trebuie sa se se obisnuiasca cu noua realitate. Altfel, vor plati, regulamentar, amenda de 40 de euro la iesirea de pe teritoriul tarii vecine.

Bancomatele Banc Post au fost blocate

Posesorii de carduri Banc Post au alergat in zadar joi seara pentru a scoate bani de la Bancomate. Incepand cu ora 21.00, toate bancomatele Banc Post afisau ca sunt scoase temporar din uz, chiar si cel montat la sediul central al bancii. Cu o zi inainte, BCR anuntase ca bancomatele proprii vor fi scoase din uz timp de cateva ore pentru revizie. Se pare ca Banc Post nu a apelat insa la aceeasi modalitate oficiala de a anunta clientii ca intentioneza sa faca acelasi lucru. Astfel, timp de cateva ore, orice posesor de card Banc Post care a avut nevoie de bani a fost obligat sa apeleze la serviciile bancomatelor instalate de alte banci. Bineinteles, platind taxele suplimentare de rigoare, adica 25.000 lei plus un comision mai mare din suma retrasa.

Masinile Politiei nu sunt asigurate

In cazul unui accident facut de masinile Politiei, paguba o va suporta ori institutia, ori soferul. O mare parte din autovechiculele Politiei nu sunt asigurate CASCO. In caz de accident, soferii se tem ca ei vor fi scosi tapi ispasitori.
Iar daca o masina a Politiei va fi furata (nu va mirati, au mai fost cazuri), la fel, nu se stie cine va iesi in pierdere. Practic, institutia politiei ar trebui sa suporte pagubele. Tematori sa nu fie pusi ei sa scoata castanele din foc, soferii conduc prudent, taman la tanc pentru o masina operativa de politie. Ce daca ajung ultimii, important e ca masina e intacta!

Agentii de circulatie culeg capsuni in Italia

In judetele din Moldova e jale mare pe strazi. Dupa ridicarea vizelor Schengen, o treime din agentii de circulatie au plecat in Italia. In locul salariilor mizere din tara, au preferat sa culeaga capsuni, ciuperci, sa lucreze in constructii sau sa desfasoare orice alte activitati, in „munca de jos”, in Occident. In locul lor au fost angajati, in tara, absolventi luati de pe bancile scolii sau alte persoane care nu aveau job. Sa nu va mirati daca o sa va opreasca un agent de circulatie si o sa va ia la trei pazeste pentru viteza cu argumente solide: „Ati depasit viteza legala. N-am radar, dar trebuie sa reduceti viteza, pe drumurile publice!”.

Informatia Gorjului si „arta s-a” culturala

Un ziar local respectabil in Gorj, „Informatia Gorjului”, abunda in greseli gramaticale flagrante. In pagina de cultura, ziarul publica, in numarul 129/2002, un articol amplu despre cartea „Brancusi si Transilvania”, aparuta la editura Grinta, Cluj-Napoca. „Arta s-a abstracta s-a nascut din natura”, noteaza, bine intentionat, autorul articolului, despre sculptorul Brancusi: Extaziat in fata volumului, ziaristul nu isi da seama de cratima batuta aiurea, astfel incat repeta sintagma „arta sa” de mai multe ori in corpul articolului, asa cum ar scrie auxiliarul unui verb. si poate am fi trecut cu vederea eroarea, daca nu ar fi aparut chiar in pagina de cultura si daca greselile gramaticale nu ar fi la ordinea zilei in ziar. Nu trebuie decat sa intoarcem pagina, ca sa citim, in acelasi numar, un titlu care sare in ochi: „Politistii sint pusi la treaba, dar nu au cu ce muncii”. Redam cu fidelitate si primul paragraf al acestui text: „Dintr-un comunicat de presa al Inspectoratului de Politie al judetului Gorj am aflat ca politistii sint angrenati in aceasta perioada intr-un concurs care insa nu prea are probe de joc. Scopul acestui concurs este foarte bun (aranjarea intr-un mod cit mai placut a sediilor politiilor orasenesti din judet), dare nu prea se poate realiza”.