Gaura de la pensii: 1,8 miliarde de euro în 2010

Sistemul de pensii va produce, în 2010, o gaură de 1,8 de miliarde de euro, potrivit proiectului de buget citat de Mediafax. Totuşi, guvenul nu va majora contribuţiile sociale. Cheltuielile cu plata pensiilor vor ajunge la 39,7 miliarde de lei (9,45 miliarde de euro), în timp ce din contribuţiile plătite de angajaţi şi angajatori pentru întreţinerea pensionarilor se vor strânge doar 32 miliarde de lei (7,6 miliarde de euro). Alte 1,8 miliarde de lei reţinute salariaţilor vor fi vi

Sistemul de pensii va produce, în 2010, o gaură de 1,8 de miliarde de euro, potrivit proiectului de buget citat de Mediafax. Totuşi, guvenul nu va majora contribuţiile sociale.

Cheltuielile cu plata pensiilor vor ajunge la 39,7 miliarde de lei (9,45 miliarde de euro), în timp ce din contribuţiile plătite de angajaţi şi angajatori pentru întreţinerea pensionarilor se vor strânge doar 32 miliarde de lei (7,6 miliarde de euro). Alte 1,8 miliarde de lei reţinute salariaţilor vor fi virate fondurilor de pensii private.

Gaura de la bugetul de pensii va fi acoperită printr-o subvenţie de la bugetul de stat (care reprezintă 17,1% din veniturile de la asigurări sociale) în valoare de 1,68 de miliarde de euro. Bugetul asigurărilor sociale mai prevede venituri de 310 milioane de lei din contribuţiile pentru boli profesionale şi accidente de muncă şi cheltuieli de 54 de milioane aferente acestor riscuri acoperite. În total, bugetul asigurărilor sociale prevede venituri de 41,3 miliarde de lei şi cheltuieli de 41,06 miliarde de lei.

În primele zece luni ale lui 2009, necesarul de finanţare al bugetului asigurărilor sociale a fost de 5,7 miliarde de lei (suma dintre subvenţii şi deficitul rămas de finanţat).

Contribuţiile reţinute din salariu vor fi păstrate la acelaşi nivel

Proiectul legii bugetului asigurărilor sociale prevede că se vor păstra la acelaşi nivel contribuţiile sociale datorate de angajaţi şi angajatori. 

Contribuţii pentru condiţii normale de muncă
– 10,5 % din venitul brut – contribuţia socială datorată de angajaţi
– 20,8 % din venitul brut – contribuţia socială datorată de angajatori
– TOTAL: 31,3%

Contribuţii pentru condiţii speciale de muncă:
– 10,5% din venitul brut – contribuţia socială datorată de angajaţi
– 30,8% din venitul brut – contribuţia socială datorată de angajatori
– TOTAL: 41,3%.

Contribuţii de şomaj:
– 0,5 % contribuţia datorată de angajaţi
– 0,5 % contribuţia datorată de angajatori
– TOTAL: 1%

Contribuţia datorată de angajator la Fondul de garantare pentru plata creanţelor salariale va fi tot 0,25 %.
Cotele de contribuţii datorate de angajatori în funcţie de clasa de risc pentru accidente de muncă şi boli profesionale vor fi cuprinse tot între 0,15% şi 0,85%, aplicate asupra sumei veniturilor brute realizate lunar.