Microcreditele de la Ministerul Muncii au o poveste lunga. A inceput in 1999, cu scandaluri ce s-au lungit pana in 2000, cu dosare redepuse, cu schimbarea banilor dintr-un cont in altul, pana li s-a pierdut urma. Ultima lovitura o da noua metoda a licitatiilor prin Internet. Schema de creditare a fost refacuta de guvernul Nastase la sfarsitul anului trecut. In loc sa aloce banii, ministerul sta sa calculeze cum va utiliza Internetul in toata aceasta schema.
De fantoma miliardelor alocate anterior in acelasi scop nu vrea sa stie nimeni. Programul a fost redeschis anul acesta, din sacul mare al bugetului. Urmeaza sa se aloce 50 de miliarde lei, cat ar fi trebuit sa se utilizeze si anii trecuti, din Fondul National de Solidaritate (FNS). Dar banii aceia nu mai sunt, iar fostii ministri responsabili – Alexandru Athanasiu, Smaranda Dobrescu si secretarul de stat Simona Marinescu – au trecut in barca PSD. Astfel, partidul tace. Actualii directori din minister o scalda: „Datele nu sunt la noi in directie, ministerul s-a reorganizat”, spune Florin Pasa, actualul adjunct de la Asistenta Sociala.
De partea cealalta a usilor capitonate, sute de candidati la creditul de pana la 10 mii de euro intreaba, an de an, ce se intampla. Anterior, interese mari au plasat intermediari suspecti pe traseul banilor. Rasunator a fost scandalul cu „banca” Salto din Cluj. Controalele Curtii de Conturi sunt edificatoare. In 1999, ministerul transfera catre cooperativa de credit Salto 500 de milioane lei, depozit pe o luna, fara sa incaseze vreodata dobanda. In 2000, ministerul vira, fara acoperire legala, alte 3,5 miliarde lei, in contul unor institutii si asociatii de ocrotire sociala – arata raportul Curtii de Conturi. Tot contrar legii, cu alte 4,5 miliarde lei s-au platit din FNS comisioane postale aferente indexarilor la alocatiile pentru copii. Alte 450 de mii de dolari (10 miliarde lei) aveau sa se duca pentru tratarea in strainatate a opt persoane (HG nr. 1.061/2000).
Restul de bani, peste 30 miliarde lei? Urma lor se pierde in spatele OUG nr. 32/2001, care desfiinteaza fondul. Banii apuca doua cai: cei dinainte de 2001 sunt trimisi sa acopere deficitul asigurarilor sociale. Curios, dar nu se regasesc in acest buget. Celelalte sume, colectate dupa 1 ianuarie 2001 se fac venituri la bugetul de stat. Administratorul banilor devine Ministerul Finantelor, iar Ministerul Muncii ramane cu procedurile. „Au fost necesare modificarea si adaptarea metodologiei pentru acordarea de microcredite din fonduri publice”, precizeaza Dumitru Calinoiu, director general in minister. Selectia agentiilor de credit se va face din nou, agitand spiritele interesate in derularea banilor
Gaura de miliarde la Ministerul Muncii
10 aprilie 2002, 12:00
Ultima modificare în 10 aprilie 2002, 15:00
Microcreditele de la Ministerul Muncii au o poveste lunga. A inceput in 1999, cu scandaluri ce s-au lungit pana in 2000, cu dosare redepuse, cu schimbarea banilor dintr-un cont in altul, pana li s-a pierdut urma. Ultima lovitura o da noua metoda a licitatiilor prin Internet. Schema de creditare a fost refacuta de guvernul Nastase la sfarsitul anului trecut. In loc sa aloce banii, ministerul sta sa calculeze cum va utiliza Internetul in toata aceasta schema.De fantoma miliardelor alocate anterior
Etichete: arhiva,
minister
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- Uleiul de masline – un lux pentru romani
- Imagine pe datorie
- Concurenta asigura cresterea publicitatii
- Primii zece ani in UE ne costa scump
- Electrica scumpeste cablul TV
- 1.000 de dolari pe an pentru fitness de lux
- Francezii cauta studenti romani
- A fi sau a nu fi… reclame la TVR
- Depunatorii la BPR mai au de asteptat
- ESENTIALUL SAPTAMANII