Gavrilescu: Am închis 10 din cele 68 de depozite municipale aflate în situaţie de infringement

Zece depozite municipale au fost închise din cele 68 de depozite care sunt în situaţie de infringement, iar din cele 49 depozite industriale periculoase şi nepericuloase s-a raportat Comisiei Europene închiderea unui singur depozit, a anunţat, miercuri, ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu.

"Din 68 de depozite municipale care sunt în situaţie de infringement, noi am raportat săptămâna trecută Comisiei că am închis 10, iar din 49 de depozite industriale, periculoase şi nepericuloase, am raportat închiderea unui depozit. Noi am început o deplasare la toate depozitele din ţară, în funcţie de numărul de depozite în judeţele respective, în funcţie de numărul de depozite care sunt neconforme şi care sunt în situaţie de infringement, astfel încât să putem să discutăm atât cu autorităţile locale cât şi cu societăţile economice, să le explicăm clar care este repercursiunea, nu asupra fiecărui cetăţean din statul român, ci asupra societăţii respective şi administratorului respectiv. Cred că s-a înţeles foarte bine că eforturile pe care le au de făcut sunt să finalizeze închiderea acestor depozite", a precizat ministrul Mediului, într-o conferinţă de presă. 

Gavrilescu susţine că închiderea depozitelor neconforme este o responsabilitate pe care şi-a asumat-o la preluarea mandatului, suprapusă şi cu programul de guvernare. 

"Responsabilitatea mea, suprapusă cu programul de guvernare PSD-ALDE, este închiderea depozitelor neconforme care sunt în procedură de infringement, chiar trimise la Curtea Europeană de Justiţie Europeană. Vrem să închidem cât mai multe dintre ele, să arătăm Comisiei Europene că România nu este şi din acest punct de vedere ultima şi că romanii ştiu ce au de făcut ", a spus Gavrilescu. 

Potrivit sursei citate, în prezent Ministerul Mediului elaborează proceduri de colectare selectivă, pentru a învăţa cetăţenii despre avantajele acestui proces. 

"În paralel, Ministerul Mediului elaborează proceduri de colectare selectivă, pe staţii de reciclare, astfel încât să învăţăm cetăţeanul cum trebuie să colecteze, care îi sunt avantajele. Să le spunem cu plusuri şi minusuri ce înseamnă colectarea selectivă măcar pe cele două tipuri de deşeuri, parte umedă şi parte uscată. Noi, cu bani de la Fondul de Mediu să putem să îi ajutăm, astfel încât procesul respectiv să poată să fie urgentat şi să ne putem îndeplini ţintele de ţară. Nu numai ţinta de ţară, din punctul meu de vedere, este importantă, ci modul în care noi vom reuşi să stopăm poluarea", a spus Graţiela Gavrilescu. 

Recent, ministrul Mediului susţinea că România este într-o situaţie deplorabilă în privinţa gestiunii deşeurilor, gradul de reciclare a acestora fiind de nici 5%. 

"Suntem într-o situaţie în care nu ar fi trebuit să ne găsim dacă temele noastre erau rezolvate de la început într-o ordine cronologică şi dacă noi, românii, respectam legile pe care Parlamentul le-a votat.  Priorităţile Ministerului Mediului trebuie să fie priorităţile tuturor. Suntem într-o situaţie deplorabilă, iar gradul de reciclare este nici 5% pentru România. Asta este situaţia", a spus vicepremierul şi ministru al Mediului, Graţiela Gavrilescu, în data de 8 august 2017. 

În data de 27 aprilie 2017, Comisia Europeană (CE) a trimis România în faţa Curţii de Justiţie a UE pentru neîndeplinirea obligaţiei de a revizui şi adopta planul naţional de gestionare a deşeurilor şi programul de prevenire a generării de deşeuri, în conformitate cu obiectivele Directivei-cadru privind deşeurile (Directiva 2008/98/CE) şi ale economiei circulare. 

Potrivit forului european, autorităţile române trebuiau să revizuiască şi să actualizeze planul naţional de gestionare a deşeurilor şi programul de prevenire a generării de deşeuri, cel târziu în 2013. Comisia a iniţiat procedura de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor în septembrie 2015 şi a trimis României un aviz motivat în mai 2016, solicitându-le autorităţilor să adopte rapid aceste instrumente de baza prevăzute de legislaţia în materie de deşeuri. 

Executivul comunitar afirma că România este unul dintre cele mai neperformante state membre în ceea ce priveşte gestionarea deşeurilor municipale solide. În 2015, aceasta a înregistrat cea mai mare rata de depozitare a deşeurilor din UE, mai exact 72%, cu mult peste media UE de 25,6%.

AGERPRES