Pentru prima dată de la lansarea ofensivei israeliene, un comando de elită al Marinei a efectuat în noaptea de sâmbătă spre duminică o operaţiune terestră în nordul Fâşiei Gaza, a anunţat postul public de radio, citat de AFP.
'Această incursiune curajoasă a vizat un sit de lansare de rachete în nordul Fâşiei Gaza', a adăugat postul israelian de radio.
Braţul înarmat al Hamas a confirmat că un comando israelian a încercat să acosteze pe o plajă şi că s-au înregistrat schimburi de focuri cu luptători palestinieni.
Un purtător de cuvânt al armatei a declarat ulterior că patru militari israelieni au fost răniţi uşor în timpul acestei operaţiuni. 'Pe parcursul misiunii, s-a produs un schimb de focuri, declanşat de terorişti care operau la acest sit (de lansare), în timpul căruia patru militari israelieni au fost răniţi uşor', a spus acesta, care a refuzat să ofere mai multe detalii cu privire la operaţiunea în cauză.
La rândul său, braţul înarmat al Hamas, brigăzile Ezzedine al-Qassam, a anunţat într-un comunicat că 'au avut loc schimburi de focuri intense între combatanţii noştri (palestinieni) şi militarii marinei sioniste care încercau să pătrundă în zona Sudanyia, (în nord-vestul) Fâşiei Gaza'.
Aceasta este prima incursiune a armatei israeliene de la lansarea, la 7 iulie, a ofensivei în Fâşia Gaza.
De altfel, ziua de sâmbătă a fost cea mai sângeroasă de la începerea operaţiunii 'Protective Edge' (Limita de protecţie), în ciuda apelurilor la încetarea focului din partea diplomaţilor.
Duminică dimineaţă, Fâşia Gaza s-a trezit din nou sub bombardamentele israeliene, pentru a şasea zi consecutiv. Potrivit poliţiei din Gaza, în intervalul orar local 04:00-05:00 (01:00-02:00 GMT) au fost efectuate 17 bombardamente.
În total, cel puţin 162 de palestinieni au murit şi 1.085 au fost răniţi în raidurile israeliene, începând de marţi, potrivit serviciilor de prim ajutor.
Atacul cel mai sângeros de sâmbătă s-a soldat cu aproape 20 de morţi, fiind lovită casa unui şef al poliţiei şi o moschee. În acelaşi timp, armata israeliană le-a cerut locuitorilor din nordul enclavei 'să-şi evacueze locuinţele, pentru propria siguranţă'.
Bombardamentele s-au produs la scurt timp după ce sâmbătă seara noi salve de rachete au fost trase de Hamas în direcţia Tel Avivului, Ierusalimului şi Cisiordaniei, fără să fie înregistrate victime. Două rachete lansate din Liban au căzut în nordul Israelului, potrivit armatei, care a anunţat că a ripostat. La fel, nu a fost înregistrată nicio victimă, în niciuna dintre tabere.
Începând de marţi, circa 600 de rachete au lovit statul israelian şi aproximativ 140 au fost distruse în aer. Aceste tiruri s-au soldat cu circa 20 de răniţi, dar n-au produs pierderi de vieţi omeneşti.
În fine, sâmbătă seara au avut loc în Cisiordania ocupată şi în Ierusalimul de Est ciocniri între manifestanţi palestinieni şi forţe israeliene, soldate cu cel puţin trei răniţi de glonţ în rândul protestatarilor, potrivit surselor de securitate palestiniene.
Pe plan diplomatic, miniştrii de externe britanic, american, francez şi german ar urma să abordeze duminică subiectul unei încetări a focului, în marja unei reuniuni privind dosarul nuclear iranian care se va desfăşura la Viena.
Consiliul de Securitate al ONU a făcut din nou apel sâmbătă la Israel şi Hamas să înceteze focul şi să respecte dreptul internaţional, îndeosebi în ceea ce priveşte protecţia civililor.
Luni este programată o reuniune a Ligii Arabe, la Cairo, pentru a discuta despre deteriorarea situaţiei în Gaza. Şefa diplomaţiei italiene, Federica Mogherini, a cărei ţară deţine preşedinţia prin rotaţie a UE, este aşteptată în Israel şi în teritoriile palestiniene între 14 şi 17 iulie.
SURSA: Agerpres